Kurtuluş Savaşı Müzesi I. TBMM
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM), Cumhuriyet tarihine merak duyanlar için adeta bir mabet niteliğinde. Her odası Kurtuluş Savaşı’na ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait değerli bilgiler içeren doküman ve eşyalarla dolu müze, aynı zamanda bir milletin bağımsızlığı için ne kadar büyük fedakârlıklara katlanabileceğini de kanıtlıyor.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) Hakkında Bilgi
Günümüzde müze olarak işlev gören birinci meclis binasının inşa süreci, 1915 yılında başlatılmış. İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kulüp binası olarak kullanılması için başlatılan projenin planlarını Mimar Salim Bey çizmiş.
İnşasının denetim görevini ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey üstlenmiş. Klasik Türk mimari stili ile tasarlanan iki katlı binanın yapımında Ankara Taşı olarak da bilinen Andezit kullanılmış.
İnşa süreci devam ederken, milli meclisin 23 Nisan 1920’de bu binada toplanmasına karar verilmiş. Bu kararın yarattığı olumlu hava ve kent halkının yoğun çabası sonucu yapı kısa sürede tamamlanarak, belirlenen tarihte binanın açılışı büyük bir törenle gerçekleştirilmiş.
Tören sonrası düzenlenen ilk toplantıya 115 meclis üyesi katılırken, ilk konuşmayı meclisin en yaşlı üyesi olması nedeniyle başkanlığa seçilen Sinop Mebusu Şerif Bey yapmış.
1924 yılına kadar TBMM tarafından kullanılan bina, daha sonraki yıllarda sırasıyla Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak hizmet vermeye devam etmiş.
1952 yılında Maarif Vekâleti’ne devredilmesinden sonraysa 1957’de müzeye dönüştürülmesi için çalışmalara başlanmış. Tamamlanan çalışmaların ardından 23 Nisan 1961’de “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla ziyaretçilerine kapılarını açmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı sebebiyle hazırlanan kutlama programı çerçevesinde kısa süreli bir düzenleme çalışmasına alınan kültürel tesis, 23 Nisan 1981 tarihinde günümüzde de kullanılan adıyla yeniden açılmış.
Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde (I.TBMM) Görülmesi Gereken Önemli Bölümler
Müze girişinin hemen sağında meclis üyeleri tarafından kullanılan seccade ve Kuran rahlelerinin sergilendiği Mescit bulunuyor. Bu odanın hemen yanında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün meclise geldiğinde çalışmalarını yürüttüğü oda yer alıyor. Milli bayram kutlamalarında, tarihi kararların alındığı bu odada Cumhurbaşkanlığı mührü sergilenebiliyor.
Müzenin koleksiyonunda yer alan askeri araç-gereçleri, yağlı boya tabloları, hatıra eşyalarını ve ilk iki dönemde görev yapan milletvekillerinin fotoğraflarını kronolojik şekilde sıralanmış bir şekilde koridorun sol tarafındaki odalarda bulabilirsiniz.
Bu kısımdaki ilk oda Bakanlar Kurulu’nun toplantıları için kullanılmış. İlk günkü haliyle korunan odaya girdiğinizde Cumhuriyet’in ilanının ardından gerçekleştirilen toplantıya dair fotoğrafları inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Koridorun solunda yer alan 2. oda ise encümen toplantılarına ev sahipliği yapmış. Erzurum Kongresi’nde kullanılan mührün sergilendiği odada kurtuluş mücadelesini anlatan dokümanlara yer verilmiş. Bu odadan çıkıp ilerlediğinizde karşınıza gelecek dinlenme, Şer’iye Encümeni ve idare odalarında yine pek çok tarihi belgeyi, eşyayı yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Koridorun sağ tarafına yöneldiğinizde karşınıza gelecek büyük salon, geçmişte hararetli meclis toplantılarına şahitlik etmiş. Salondaki eşyalardan kürsü, Ankaralı bir marangoz tarafından üretilerek meclise bağışlanmış. Sıralar Ankara Öğretmen Okulu’ndan, petrol lambaları ile sobalar çeşitli kahvehanelerden, büro malzemeleri ise resmi kurumlardan getirtilmiş.
Kültürel tesisin alt katındaysa fotoğrafhane ve eser depolarının yanı sıra bir adet sergi salonu bulunuyor.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi nerede
Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara’nın Altındağ İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Ulus Meydanı’na yakın konumdaki tarihi binaya minibüs, otobüs ve metro seferleri ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Metroyu tercih ederseniz semtin adını taşıyan durakta indikten sonra 5 dakikalık kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Otobüs ile bölgeye gelmeye karar verirseniz, semte düzenlenen seferlerin dışında Sıhhiye’den geçen araçlardan da yararlanabilirsiniz.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) Ziyaret Gün ve Saatleri
Cumhuriyet’in ilk yıllarına ilişkin değerli bilgiler barındıran Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binasını Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Girişte herhangi bir ücretin talep edilmediği müzeye ziyaretçi kabulü sabah 09.00’da başlayıp, 17.30’da sona eriyor.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM) ile birlikte gezi listenizde bulundurabileceğiniz diğer mekânlar hakkında bilgiye ihtiyaç duyarsanız, kapsamlı “Ankara Gezilecek Yerler” listesine göz atabilirsiniz. Kentteki sosyal ve kültürel olanakların yakınında olmanızı sağlayacak konaklama önerilerini ise “Ankara’da Nerede Kalınır?” başlığı altında bulabilirsiniz.