Sultanahmet gezilecek yerler açısından tarihi, turistik, kültürel, mimari, yerel açıdan birçok öğe barındırır ve İstanbul gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alır.
“Sultanahmet” adı, Sultanahmet Camii’ni yaptıran I. Ahmet’ten alıyor. Yedi tepeli şehir olarak bilinen İstanbul’un ilk tepesi Sultanahmet’dir. Kuruluşundan günümüze zengin dokusunu koruyan Sultanahmet, üç imparatorluktan kalma eserler ile tarih, mimari, kültür ve sanatı birleştirir.
İstanbul’u tanımak istiyorsanız en çok zaman ayırmanız gereken yerlerden olan Sultanahmet gezilecek yerler açısından oldukça zengin. Her yaştan ve her ilgi grubundan kesime hitap eden Sultanahmet yılın her döneminde yerli ve yabancı turistler ile kalabalık.
Sultanahmet Gezilecek Yerler
Sultanahmet’te gezip görebileceğiniz tüm önemli yerleri yazı boyunca bulabilirsiniz. Gezi noktaları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz ilgili linklere tıklayabilirsiniz.
1. Sultanahmet Meydanı
Sultanahmet gezilecek yerler Sultanahmet Meydanı
Sultanahmet Meydanı nereden bakarsanız bakın gezip görmeye değer bir şeylerin olduğu İstanbul en ünlü meydanı. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en görkemli meydanlarından biri olarak değerlendirilen Sultanahmet Meydanı’nda ilk olarak 2. Yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından bir hipodrom inşa edilmiştir.
Hipodromda at yarışlarının yanı sıra müzik, dans, akrobasi gibi diğer sosyal aktiviteler de düzenlenmiş ve sonrasında bu hipodromun çevresine Ayasofya, Örme Sütun, Dikilitaş, Yılanlı Sütun gibi günümüzde de görebildiğimiz eserler yapılmıştır. Meydan, çağlar boyunca önemini koruyarak günümüze kadar gelmiştir.
2. Sultanahmet Camii
Sultanahmet Gezilecek Yerler Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii, Ayasofya’nın tam karşısında bulunan külliye ve cami. Yapının temeli 1609 yılında I. Ahmet döneminde atıldı. Açılışı 1616’da yapılsa da tamamlanması 1619 yılını bulmuştur.
Doğu Roma İmparatorluğu’nun Büyük Sarayı yerine inşa edilen camii bünyesinde külliye, medrese, mektep, çarşı, kasr, darüşşifa, imaret ve türbe bölümleri var.
İstanbul’un tek altı minareli camii olan Sultanahmet’e içerisindeki çiniler nedeniyle “Mavi Camii” de denir. Sultanahmet gezilecek yerlerin ilk sırasında olan Sultanahmet Camii’nin kubbesi 33.6 metre çapında, 43 metre yüksekliğinde. 260 pencereli yapıda bulunan medrese, günümüzde başbakanlık arşivi olarak kullanılmaktadır.
3. Ayasofya Müzesi
Sultanahmet gezilecek yerlerAyasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi, dünya kültür mirasının en önemli üyelerinden biri. Sultanahmet Camii’nin karşısında bulunan ve kilise olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinden sonra camiye, 1935 yılında ise müzeye dönüştürülmüştür.
İnşasının 4. Yüzyılda tamamlandığı düşünülmektedir. Bu dönemde yanan kilise yerine daha büyük bir kilise yapılmasına karar verilmiştir.
Tuğla, taş ve mermerden yapılan Ayasofya’nın mimarları Matematikçi Anthemios ve Miletli Isidoros’dur. 6. Yüzyılda tamamlanan ikinci kilise, sadece mimari açıdan değil siyasi ve ekonomik açıdan da zenginlik göstergesi. 70 x 100 metre karelik bir alanda bulunan yapı birçok kez onarım çalışması geçirmiştir.
40 pencereli Ayasofya’da mutlaka görmeniz gereken bölüm ve eserlerden bazıları şunlardır: Güney kapıdaki Hz. İsa ve Hz. Meryem mozaiği, İmparatorluk Kapısı üstündeki Hz. İsa’nın önünde diz çöken VI. Leon mozaiği, Üst Galeri’deki Deesis ve Komnenos Mozaiği, Henricus Dandolo mezarı, sonradan eklenen mihrap, Sultan I. Mahmud döneminde yapılan şadırvan, Sultan II. Selim türbesi, I. Mahmud Kütüphanesi.
(Sultanahmet Mah, Ayasofya Meydanı, Fatih, İstanbul. 30 Lira. 15 Nisan – 25 Ekim 09:00 – 19:00, 25 Ekim – 15 Nisan 09:00 – 17:00. ayasofyamuzesi.gov.tr/)
4. İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en önemli arkeolojik eserlerinin bulunduğu müze. Sultanahmet gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk yerlerden olan İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin oluşum temelleri 1846’da Damat Ahmed Fethi Paşa’nın Eski Eserler Koleksiyonu’nun Aya İrini Kilisesi’ne göndermesi ile atılmış.
Koleksiyon için bir katalog hazırlanarak zamanla Çinili Köşk’e taşınmıştır ve müze müdürlüğüne 1881’de Osman Hamdi Bey getirilmiştir.
Günümüzde gördüğümüz müze binası mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmıştır. Kuruluş amacı Osmanlı eserlerini korumak olsa da birçok farklı dönem ve uygarlığın eserleri günümüze kadar korunarak gelmiştir.
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde mutlaka görmeniz gereken eserlerden bazıları şunlardır: Helenistik dönemden Priene heykeli, MÖ. 5. Yüzyıldan Satrap Lahti, Roma devrinden Tanrı Beş heykeli, İskender Lahti, MÖ. 5. Yüzyıldan kalma yaban domuzu heykeli, Assos Athena Tapınağı, Frig Çömlekleri.
(Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sok. 34122 Gülhane/ Fatih İstanbul. 15 Lira. Her gün 09:00 – 17:00. istanbularkeoloji.gov.tr/)
5. Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı hakkında bilgi
Topkapı Sarayı, İstanbul’da bulunan bir Osmanlı hanedanlık sarayı. Haliç ve Boğaz’a hakim bir noktada bulunan saray, tek seferde yapılmamıştır. Fatih Sultan Mehmet’in ikametgahı olarak zaman içerisinde yapılan ek binalardan oluşmakta.
1459 – 1465 yılları arasında yapılan Topkapı, sadece ikametgah olarak değil asker ve memur yetiştiren Enderun Mektebi olarak da kullanılmıştır.
18. Yüzyılda hanedan ailesinin Dolmabahçe’ye taşınmasının ardından 1924 yılında müzeye dönüştürüldü. Saray dört avlu ve haremden oluşmakta. Her bir bölümünün kendine özgü karakteristik özellikleri mevcut.
İlk avluda Arkeoloji Müzesi, ikinci avluda Adalet Kulesi, üçüncüsünde mektep bölümü, son kısımda hükümdar ve ailesi için sosyal aktivitelerin düzenlendiği kısımlar bulunmakta.
Mutlaka görmeniz gereken bölümlerden bazıları Divan-ı Hümayun, İftariye Kameriyesi, Bağdat Köşkü, III. Ahmet Kütüphanesi, Valide Sultan Odası, Çifte Kasırlar, Harem Ağaları Taşlığı’dır.
(Topkaı Sarayı Müzesi, 34200 İstanbul. 26 Ekim – 15 Nisan 09:00 – 16:45,15 Nisan – 26 Ekim 09:00 – 18:45. 30 Lira. topkapisarayi.gov.tr/tr)
6. Yerebatan Sarnıcı
İstanbul gezilecek yerler Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı, Doğu Roma İmparatorluğu’nun en büyük yeraltı sarnıcı. 6. Yüzyılda bir bazilikanın altına yapılan Yerebatan, 140 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde.
Yapıldığı dönemde sarnıca buraya 19 metre mesafede bulunan Belgrad Ormanları’ndan su taşınmış. Yapı, 336 tane sütun üzerinde durmakta. Osmanlı döneminde de sarnıç olarak kullanılan Yerebatan, 1980’li yıllarda onarıldıktan sonra ziyarete açılmıştır.
(Alemdar Mah. Yerebatan Cad. 1/3 34410 Fatih, İstanbul. Tam bilet 10, yetişkin bilet 5 Lira. Her gün 09:00 – 17:30. yerebatan.com)
7. Gülhane Parkı
Sultanahmet gezilecek yerler Gülhane Parkı İstanbul
Gülhane Parkı, Topkapı Sarayı’nın dış bahçeleri olarak kabul edilen park. Dört yıl boyunca saray bahçeleri olarak kullanıldıktan sonra 20. Yüzyılın başında parka dönüştürüldü.
Yaklaşık 100 dönümlük bir arazi üzerinde bulunan Gülhane Parkı’nda çay bahçeleri ve çocuk parkları mevcut. Gülhane Parkı, Tanzimat Fermanı’nın okunduğu ve Atatürk’ün Latin harflerini ilk kez tanıttığı yer olarak da bilinir. Gülhane Parkı denildiğinde Nazım Hikmet’in “Ceviz Ağacı” şiiri akla gelir.
Bu şiirde Gülhane Parkı’nda sevgilisini bekleyen Nazım’ın polisleri görünce bir ceviz ağacına çıktığı ve ne sevgilisinin ne de polislerin farkında olduğu şu dizelerle anlatılır: “Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda. Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.”
(Cankurtaran Mah. Gülhane Parkı 34200, Fatih İstanbul)
8. Haseki Hamamı
Hürrem Sultan Hamamı İstanbul
Haseki Hamamı, Ayasofya’nın karşısında bulunan hamam. 1556 – 1557 arasında Mimar Sinan tarafından yapılan hamam, Hürrem Sultan’ın isteğiyle yapılmıştır. Hamamın kadınlar ve erkekler bölümü 75 metrelik bir duvarla ayrılır. Uzun bir dönem kapalı olan Haseki Hamamı müze olarak düzenlense de Halı ve Kilim Satış noktası olarak kullanılmaktadır.
9. Alman Çeşmesi
Sultanahmet gezilecek yerler Alman Çeşmesi
Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı’nda bulunan ünlü çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in ziyareti için Almanya’da yapılan çeşme parça parça ülkemize taşınmıştır.
İçi altın, dışı çinilerle kaplı sekiz sütunlu çeşme 1 Ocak 1901 tarihinde parçalara birleştirilip bugünkü yerinde açıldı.
10. Yılanlı Sütun
Sultanahmet gezilecek yerler Yılanlı Sütun
Yılanlı Sütun, Sultanahmet’in en bilinen yapıtlarından. Tunçtan yapılan yapıt birbirine dolanmış üç yılan heykeli. Doğu Roma döneminden kalma eser, Dikilitaş ve Örme Sütun ile o dönemden kalan üç eserden biri.
Yunanlılar tarafından barbarlık karşıtı olarak kabul edilen Yılanlı Sütun, 19. Yüzyılda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmıştır. Eserin kopan bir başı Arkeoloji Müzesi’nde, diğeri Londra British Museum’dadır.
11. III. Ahmet Çeşmesi
III. Ahmet Çeşmesi İstanbul
III. Ahmet Çeşmesi, Topkapı Sarayı I. avlusu önündeki çeşme. Osmanlı döneminde yapılan meydan çeşmelerinin en güzellerinden olan III. Ahmet Çeşmesi, 1728 – 1729 yıllarında Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. Kare çeşme beş kubbeli. Her bir köşesinde sebil ve çeşme bölümleri var. Çeşmenin çini ve süs işlemeleri incelemeye değer.
12. Arasta Çarşısı
Sultanahmet gezilecek yerler Arasta Çarşısı
Arasta Çarşısı, Sultanahmet Camii’nin güneyinde Torun Sokak’ta. Külliyenin arastası olarak inşa edilen çarşı 1980’li yıllarda yenilenmiştir. Bu çarşıdaki dükkanlarda halı, kilim, deri ürünleri ve turistik eşyalar satın alınabilir.
13. Aya İrini Müzesi
Sultanahmet gezilecek yerler Aya İrini Müzesi
Aya İrini Müzesi, Topkapı Sarayı I. avlusunda bulunan eski bir kilisenin müzeye dönüştürülmüş hali. 1846’da Damat Ahmed Fethi Paşa Türk müzeciliğinin temellerini oluşturmak için bazı eserleri burada toplamıştır. Sonrasında bu eserler Çinili Köşk’e taşınsa da yapı bazı faaliyet ve konserler için kullanılmaktadır.
14. Türk İslam Eserleri Müzesi
Türk İslam Eserleri Müzesi
Türk İslam Eserleri Müzesi, İbrahim Paşa Sarayı içerisindeki Türk İslam eserlerinin sergilendiği müze. 16. Yüzyılda inşa edilen yapı Sadrazam İbrahim Paşa’ya hediye edildikten sonra farklı amaçlarla kullanılmıştır.
1914 yılında müzeye dönüştürülen yapı daha sonra bugünkü yerine taşınmıştır. Müzede Türk, İslam, Kafkas, İran, Anadolu, Selçuklu dönemlerine ait değerli eserler görülebilir.
15. Soğukçeşme Sokağı
Sultanahmet gezilecek yerler Soğukçeşme Sokağı
Soğukçeşme Sokağı, Topkapı ve Ayasofya arasındaki tarihi sokak. İsmini aynı isimdeki çeşmeden alan sokak, yenileme çalışmalarının ardından tam olarak İstanbul havasını yansıtan bir sokağa dönüştü ve evlerin bazıları pansiyon olarak kullanılmaya başlandı.
16. Cağaloğlu Hamamı
Cağaloğlu Hamamı 16. Yüzyılda yapılan bir hamam. Barok mimari ile yapılan hamam, Ayasofya Camii’ne gelir amaçlı yapılmıştır. 18. Yüzyılda su ve odun tüketiminin fazla olması nedeniyle büyük hamamların inşa edilmesi III. Mustafa tarafından yasaklanmadan önce yapılan son hamam. 2003 yılında dünyanın en iyi hamamı seçilmiştir.
17. Örme Sütun
Örme Sütun, Doğu Roma döneminden kalma bir yapıt. Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen sütun, Sultanahmet Meydanı’nda kurulan hipodromdan kalma Yılanlı Sütun ve Dikilitaş’tan sonraki anıtlardan biri. Yontma taştan yapılan anıt 20.68 metre. Üzerinde bulunan tunç küre Latin istilasında sökülmüştür.
Sultanahmet’te Gezilecek Diğer Yerler
•Milyon Taşı,
•Binbirdirek Sarnıcı,
•İbrahim Paşa Sarayı,
•Firuz Ağa Camii,
•Şifa Hamamı,
•Mozaik Müzesi,
•Büyük Saray Mozaikleri Müzesi,
•Bukoleon Sarayı,
•Eski Şark Eserleri Müzesi,
•Çinili Köşk Müzesi,
•İslam Billim ve Teknoloji Tarihi Müzesi,
•İstanbul Sağlık Müzesi,
•Vakıflar Halı ve Kilim Müzesi,
•Cumhuriyet Müzesi,
•Sokullu Mehmet Paşa Camii’yi de dilerseniz Sultanahmet gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Sultanahmet’te Konaklama
Sultanahmet gezilecek yerler kadar konaklama konusunda da İstanbul’un en zengin bölgesi. Sultanahmet ve çevresinde yaklaşık 850 adet otel yer alıyor. Bölgede ufak butik otellerden 4-5 yıldızlı lüks otellere kadar birçok tesis yer alıyor.
Kısacası eğer İstanbul seyahatinizde Sultanahmet ve çevresinde kalmak isterseniz zevkinize ve bütçenize uygun yüzlerce otel bulabilirsiniz. Otelleri incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.