agva gezi rehberi bilgiler tavsiyeler
“İki köy arası dere” anlamına gelen Ağva, İstanbul’a 97 km uzaklıkta bulunan saklı bir cennet. Özellikle İstanbul’un şehir stresinden uzaklaşmak isteyenler için kelimenin tam anlamıyla huzurun adresi. Karadeniz’e kıyısı olan bu şirin belde Göksu ve Yeşilçay arasında konumlanmış adeta yeşille mavinin buluşma noktası olmuş durumda. Gelelim Ağva gezi rehberi yazısında detaylara…
Ağva Gezi Rehberi
Ağva, Göksu kenarı etrafında kurulmuş tesisleri ve konaklama yerleri ile yeşile doyacağınız bir tatil yapma fırsatı da sunuyor ziyaretçilerine.
Göksu nehrinde sandalla gezintiye çıkmak, kano/deniz bisikleti kullanmak, tertemiz koylarından denize girmek ve sahilde balık restoranlarında güzel bir akşam yemeği ile günü noktalamak yapılacak şeylerden birkaçı.
İster hafta sonu kaçamağı isterseniz de günübirlik kaçamaklarınızın ve huzur durağınızın adresi Ağva’ya gitmeden önce Ağva gezilecek yerler listemize mutlaka göz atmalısınız.
Ağva Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler
1. Kilimli Koyu
agva gezi rehberi kilimli koyu
Ağva gezilecek yerler listemizin 1 numarası tabi ki Kilimli Koyu. Bileni az öğreneni içinse vazgeçilmez bir adres burası. Özel araç ile gelmek isterseniz Ağva’dan Kerpe’ye doğru sahilden ilerlerken Dikbucak yolunu takip etmeniz halinde Kilimli tabelalarını göreceksiniz.
Bembeyaz kumları ile adeta tropikal adaları çağrıştıran Kilimli, geldiğiniz yola kesinlikle değecek bir koy. Denize girmek isteyenler içinse berrak bir su vadediyor. Burada maalesef bir kamp alanı ya da pansiyon bulunmuyor ancak çadırı ile gelenler ormanın içinde çadır kurup konaklayabiliyorlar.
Kilimli’de bulunan ve en taze balıkları, deniz mahsullerini yiyebileceğiniz Kilimli Tesisleri de gelmişken uğranılası yerlerden. Tesis yemekleriyle nasıl damak çatlatıyorsa sunumu ile de göze hitap ediyor, benden söylemesi 🙂
2. Akçakese Köyü
İstanbul’a 60 km mesafede bulunan Akçakese Köyü hem İstanbulluların hem de şehir dışından gelenlerin kelimenin tam anlamıyla huzur molası. Yemyeşil bitki örtüsü ve dikkat çeken temiz denizi ile günübirlik ya da konaklamalı geziler için ideal bir rota.
Köyde kalmak ve havasını doya doya solumak isterseniz bir tatil ve kamp merkezi olan Akkaya tesislerinde konaklama yapabilirsiniz. 36 odası ile hizmet veren bu tesiste dilerseniz et, balık, tavuk ve zeytinyağlıları deneyebilir, dilerseniz de tesisin ortak mutfaklarında keyifle mangalınızı yakabilirsiniz.
Eğer siz de huzurda bir mola vermek istiyorsanız Ağva gezilecek yerler listenize Akçakese Köyü’nü de eklemelisiniz.
3. Kadırga Koyu
ağva kadırga koyu
Kilimli Koyu’na kardeş bir koy Kadırga Koyu. Ağva’nın 7 km doğusunda bulunan koy, Büyük Bucaklı Köyü’nün 1 km kuzeyinde bulunuyor. Kilimli koyu gibi bileni, denizinin tadını çıkaranı pek az.
Bu koyun en önemli özelliği Karadeniz’in hırçın dalgalarının etkisiyle aşınmalar sonucu oluşmuş ilginç kaya oluşumlarının olması ve amfi tiyatro gibi bir görüntü çizmesi.
Koyun etrafında herhangi bir tesis bulunmaması nedeniyle buraya gelmeden önce tüm yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekiyor.
4. Kurudere Şelalesi
agva gezi rehberi kurudere şelalesi
Hacıllı Köyü’nde bulunan Kurudere Şelalesi doğa severler için harika bir adres. Şelale yaz aylarında kuruma noktasına gelse de bahar aylarında tam bir tabiat harikası oluyor. Eğer siz de benim gibi doğa ve fotoğraf aşığı iseniz Hacılı Köyü’nü ve Kurudere Şelalesi’ni Ağva gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
5. Gelin Kayası
Ağva gezi rehberi içinde belki de en dikkat çeken rota Gelin Kayası’dır. Adından anlaşıldığı üzere bu koy bembeyaz kayalara sahip olması nedeniyle geline benzetilmiş ve Gelin Kayası olarak anılmaya başlanmış.
Gerçekten de gelin gibi nazlı bembeyaz bir koy burası. Ziyaretçilerine bol bol fotoğraf karesi sunan bu koy görülmesi gereken yerlerden.
6. Saklı Göl
agva gezi rehberi saklıgöl
Ağva’ya kadar gelmişken Saklı Göl’ü görmeden geçilir mi? Tabi ki geçilmez. Adeta cennetten bir köşe Saklı Göl. İstanbul’un yanı başında adı gibi kendini saklayan bu gizli cennet Karamandere Köyü’nde doğaseverlere sergiliyor tüm güzelliğini.
Göl üzerinde yüzen ördekler, seyir terasları, yemyeşil ormanları ile İstanbullular için bir nimet burası. Yeme-içme alternatifi pek olmayan Saklı Göl’de derme çatma bir restoran bulunuyor.
Bu restoranda yemek yiyebileceğiniz gibi göl etrafındaki diğer oturma alanlarında piknik yapıp mangal da yakabiliyorsunuz. Bu durumda da 6 ve 8 kişilik olmak üzere ücretli masalar mevcut.
Masa ücreti ödemek istemeyenler için de ayrı bir yöntem geliştirilmiş tesiste: tabak, çatal, bıçak, mangal vs dahil tüm malzemeleri tesisten karşılamanız. Seçim sizin 🙂
7. Göksu Deresi
agva gezi rehberi göksu deresi
Ağva’nın batısında konumlanan Göksu Nehri İstanbul’dan ve çevre illerden gelen ziyaretçilerine sakinlik, bol temiz hava ve bolca da balık vadediyor. Yerleşim yerlerinin dışındaki alanların yüzmek için elverişli olduğu Göksu Deresi stresten uzak keyifli bir gün geçirmeniz için sizleri bekliyor.
8. Hacıllı Köyü
Şelale bölgesi ve kamp alanlarıyla Ağva gezilecek yerler listesinde yer alması gereken Hacıllı Köyü keyifli yürüyüşlerin ilk adreslerinden. Trekking tutkunlarına yürüyüşleri sırasında birçok şelale ve irili ufaklı pek çok gölü fotoğraflama fırsatı da sunuyor.
9. Kalemköy
Kalemköy Ağva’nın en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Ağva’nın tarihini öğrenmek isteyenlerdenseniz kesinlikle Ağva gezilecek yerler listenize Kalemköy’ü eklemelisiniz.
Roma dönemine ait mezar taşları ve tarihi kalıntılarıyla tarihi dokuyu solumak isteyen gezginlere güzel bir rota oluşturan Kalemköy, Hitit’lerden Osmanlılar’ kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kültür yumağı.
10. Gürlek Mağarası
Ağva gezilecek yerler listemize eklediğimiz bu mağara macera tutkunları için kesinlikle biçilmiş kaftan. Hacıllı Köyü’nde bulunan, tarihi kalıntıları nedeniyle en önemli yapılarından biri olan Gürlek Mağarası doğa sporları ve tırmanış yapmak isteyenlerin uğrak noktalarından.
Roma askerlerinin esir kaldığı mağara olarak bilinen Gürlek Mağarası’na ulaşım bir hayli zor. Tırmanış için kesinlikle deneyim ve iyi bir donanım gerektiren bu nokta mağara ağzının orta derecede aktif olması ile biliniyor. Çıkardığı ses gürlemeye benzetildiği için de Gürlek Mağarası olarak anılıyor.
11. Keyf-i Tıkır
keyfi tıkır ağva’da gezilecek yerler
Ağva gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gerek mekan bence Keyf-i Tıkır. Ağva’da göl kenarında birçok güzel restoran mevcut ancak bu tarzda otantik bir cafe bulmanız pek mümkün olmuyor.
Diğer restoranlar gibi burası da gölün kenarında konumlanmış ancak bahçe düzeni inanılmaz şirin insanın içine açan türden. Yemek çeşidi olarak çok büyük beklentilere girmemekte fayda var. Gözleme- çay mekanda en fazla giden ikili. Kişi başı 15 TL gibi bir ücreti var.
12. Şengül Çiftliği
Göl kenarında doyumsuz lezzetlerin adresi kesinlikle Şengül Çiftliği. Sessiz ve huzurlu yemeğinize sadece kuş cıvıltılarının eşlik ettiği harika bir mekan burası.
Et, tavuk, balık birçok yemek alternatifi olan mekanın dış kısmında ufak bir oyun alanı da bulunuyor. Kesinlikle çocuklu ailelerin memnun kalacağını düşündüğüm bir yer. Ağva’ya gelmişken göl kenarında uzun uzadıya bir kahvaltı yapmak isterseniz de tesiste serpme kahvaltı fiyatı 45 TL.
Ağva’da gezip görülecek yerlerle ilgili diğer bilgileri Ağva gezilecek yerler başlıklı yazımızda da okuyabilirsiniz.
Ağva’da Neler Yapılır?
1.Kıyı ve koylar arasında uzun yürüyüşler yapıp doğanın tadını çıkarabilir,
2.Balık tutmayı seviyorsanız elverişli koylarından akşam yemeğinizi çıkarabilir,
3.Orman ve deniz manzaralı parkurlarında bisiklet sürebilir,
4.Ağva’nın gizli kalmış köylerini gezebilir,
5.Kartpostaldan fırlamış her bir köşesinde bolca fotoğraf çekebilir.
6.Paintball ya da ATV safarileri ile adrenalin dolu bir gün geçirebilir,
7.Göksu Nehri üzerinde deniz bisikletine binebilir ya da Göksu-Yeşilçay Nehri üzerinde yapılan mini tekne turlarına katılabilirsiniz.
Ağva’da Nerede Kalınır?
ağva gezi rehberi konaklama sweethome
Gelelim Ağva gezi rehberi yazımızda konaklama konusuna. Butik otelleriyle ünlü Ağva’ya gelmişken eğer konaklamak isterseniz ihtiyaçlarınıza uygun pek çok seçenek bulmanız mümkün.
Sweet Home Otel, Ağva Masal Evi, Ağva Greenline Guesthouse, Günay Otel, Wineport Lodge Ağva, Ağva Treetops Park Hotel, Club Grand Becassier, Park Mandalin ve El Rio Motel Ağva’nın öne çıkan otellerinden.
Benim Ağva seyahatlerimde Günay Otel ve Sweet Home Otel’de kalma fırsatım oldu. Günay Otel kaliteli ve otel kültürünü sindirmiş bir işletme. Odaları temiz, görevlilerin tutumu son derece içtendi. Kahvaltıları açık büfe ve oldukça güzeldi.
Kahvaltı bittikten sonra çayımı alıp yemyeşil bahçesine çıkmam ve salıncaklarında çocuklar gibi sallanmam yaşadığım güzel bir deneyimdi.
Eğer sizde Ağva otelleri içerisinde görece daha büyük ferah bir otelde konaklamak isterseniz Günay Oteli tercih edebilirsiniz. Bu otelde konaklamanın bedeli oda kahvaltı 200-250 TL arasında.
Günay Oteli beğenmiş olsam da Sweet Home açık ara belki de Ağva’nın en iyi oteli olabilir. Sweet Home butik şirin bir otel. Standart ve jakuzi-şömineli odaları mevcut.
Ben jakuzi-şömineli kıpkırmızı şık bir odada kaldım. Tek kelimeyle içerisi mükemmel. Otelin lobisinde de büyük bir şömine mevcut. Şöminenin başında oturup kahvenizi yudumlamanızın keyfi paha biçilemez.
Oda kahvaltı şeklinde hizmet veren otelde konaklamanın bedeli odaya göre 300-500 TL arası değişiyor. Ekstra olarak akşam yemeği yemek isterseniz de 2 kişi 100 TL gibi bir rakam ödeyerek fix menülerini yiyebiliyorsunuz. Ağva’da konaklamak isteyenlere Sweet Home Oteli şiddetle tavsiye ediyorum. Sizce de ambiyansı harika değil mi? 🙂
Konaklama konusunda tüm detaylı bilgileri Ağva’da nerede kalınır başlıklı yazımızda da okuyabilirsiniz.
Ağva’ya Nasıl Gidilir?
ağva’ya nasıl gidilir
Ağva İstanbul sınırları içerisinde yer almakta olup Şile’ye bağlı şirin bir beldedir. İstanbul merkeze 110 km uzaklıkta bulunan bu beldeye ulaşmak için özel aracınızı kullanabilir ya da Üsküdar’dan günün hemen hemen her saatinde kalkan 139A İETT otobüsleri ile 14-15 TL gibi bir ücret karşılığı yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonrasında Ağva’ya ulaşabilirsiniz.
Özel aracı ile gelecek olanlar Ümraniye- Şile yolunu takip ederek Şile’ye varabilir, daha sonra sahil yolunu kullanarak sırasıyla Kabakoz- İmrenli- Akçakese- Kurfallı güzergahını izleyerek Ağva’ya ulaşabilirler.
Ağva gezi rehberi yazısı boyunca İstanbul’a yakın gezilecek en güzel yerlerden olan Ağva hakkında önemli bilgiler vermeye çalıştım. Ağva’da keyifli vakit geçirmenizi dilerim…