Amasra gezilecek yerler
Geçmişi 3.000 yıl öncesine dayanan Amasra, Batı Karadeniz’in doğal güzelliklerinin tarihi eserlerle bütünleştiği çok özel bir yerleşim bölgesi. Çoğu ziyaretçisinin ilk andan itibaren hayranlığını kazanan Bartın’ın bu güzel ilçesine gittiğinizde görmeniz gereken mekânlarını, Amasra gezilecek yerler listesinde sizler için derledim.
Amasra Gezilecek Yerler Listesi
İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropole yakınlığıyla dikkat çeken Amasra’yı, hava sıcaklığının eksilere düştüğü kış ayları haricinde her mevsim ziyaret edebilirsiniz.
Konaklama için ilçede faaliyet gösteren çok sayıda otel ve pansiyon seçeneği arasından tercih yapabileceğiniz gibi kamp kurarak da yörenin eşsiz doğasının tadını çıkarabilirsiniz.
Bu arada Amasra’da konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Amasra’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
1. Amasra Müzesi
Amasra Müzesi
Foto kaynak: amasra.net
Amasra Müzesi, ilk olarak 1955 yılında belediye binasının küçük bir odasında faaliyete başlamış. İlçenin tarihine ışık tuttuğu için Amasra gezilecek yerler listesinin ilk sırasında sizlere tanıttığım müze, ihtiyacın artması üzerine 1884’te Bolu Kaymakamı İsmail Kemal Bey tarafından inşası başlatılan; ancak yarım kalan Bahriye Mektebi binasına taşınmış.
1982’den beri bu binada ziyaretçilerini ağırlayan müzenin 2 arkeoloji salonunda Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine ait eserler sergilenirken, etnografyaya ayrılmış 2 salonunda Osmanlı’ya ait buluntular ziyaretçilere gösteriliyor.
2. Amasra Kalesi
Amasra gezilecek yerler Amasra Kalesi
Foto kaynak: amasra.com.tr
Bizans döneminde inşa edilen Amasra Kalesi, biri eskiden ada olan Boztepe’deki “Sormagir” ve diğeri Amasra’daki “Zindan” olmak üzere 2 kısımdan oluşuyor.
Cenevizliler ve Osmanlılar zamanında büyük çaplı onarımlardan geçerek kullanılmaya devam edilen askeri yapı, manzarası nedeniyle ilçeye gelen gezginler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Kale kalıntılarını ziyaretiniz sırasında Cenevizliler’den kalan, Fatih Sultan Mehmet döneminde camiye çevrilen dini yapıyı inceleyebilirsiniz.
3. Gürcüoluk Mağarası
Amasra Gürcüoluk Mağarası
Foto kaynak: panoramio.com
Tabiat parkı statüsündeki Gürcüoluk Mağarası, Amasra ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki İnpiri Köyü’nde yer alıyor.
Yatay yönde gelişmiş olan ve 159 metrelik uzunluğa sahip mağara, birbirine geçişli 36 odacıktan oluşuyor.
2007 yılında yapılan çalışmayla yürüyüş yapılabilecek güvenli alanlara ve ışıklandırmaya kavuşan mekân; org desenli duvarları, damlataşları, dikitleri ve bu dikitler üzerinde oluşmuş bitkileri ile doğa âşıkları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer haline geliyor.
4. Göldere Şelalesi
Amasra gezilecek yerler Göldere Şelalesi
Foto kaynak: amasra.com.tr
Doğa tutkunlarına tavsiye edebileceğim bir diğer mekan ise Karaman Köyü’ne 7 kilometre mesafedeki Göldere Şelalesi. Ormanların arasında uzanan engebeli bir yolu takip ederek ulaşabileceğiniz doğal güzelliğin yakınında kamp kurup, ateş yakabileceğiniz bir alan bulunuyor.
Doğayla iç içe, sakin ve huzurlu saatler geçirmenizi sağlayacak ortamı bulacağınız şelale özellikle gün batımında fotoğraf çekmekten hoşlananlara birbirinden güzel manzaralar sunuyor. Ayrıca eğer macera arayışındaysanız, döküldüğü yerden kendinizi şelalenin soğuk sularına bırakabilirsiniz.
5. Amasra Plajları
Amasra gezilecek yerler Amasra Plajları
Tarihi ve kültürünün yanı sıra ilçenin sizlere tadına doyulamayacak tatil deneyimi yaşatacak bir başka özelliği ise plajları. Çünkü 100 kilometrelik bir alana yayılmış olan Amasra Plajları, yapıları itibariyle batıdakilerden ve güneydekilerden hiç de aşağı kalmıyor.
İlçe merkezine yakın Küçük Liman ve Büyük Liman bölgelerindeki plajları tercih edebilirsiniz; ancak bölgenin denize girmek için öne çıkan yerleri Çakraz, Bozköy, Akkonak ve İnkumu. Üstelik Amasra çevresindeki denize girilebilen koylara tur tekneleri aracılığıyla kolayca ulaşabilirsiniz.
6. Ağlayan Ağaç
Amasra Ağlayan Ağaç
Foto kaynak: okulturlari.org
Köprü aracılığyla Amasra’ya bağlanan Boztepe’de yer alan Ağlayan Ağaç, altına kurulmuş olan çay bahçesinde sizlere enfes bir manzara eşliğinde içeceğinizi yudumlama fırsatı veriyor.
Yaşının 300-350 arası olduğu tahmin edilen selvi ağacının en büyük özelliği önce denizden ve havadan aldığı nemi bünyesinde toplaması, ardındansa biriken bu nemi yapraklarından dışarı bırakması.
Nisan-mayıs ayları arasına denk gelen dönemde 3 veya 5 defa yaşanan bu “ağlama” hadisesini beklerken, kiralayacağınız dürbünlerle Tavşan Adası’ndaki sevimli canlıları seyredebilirsiniz.
7. Çekiciler Çarşısı
Amasra Çekiciler Çarşısı
Foto kaynak: dunyayigezmek.com
Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Amasra’nın ağaç oymacılığı geleneğini yaşatan yerel esnaf, ürettikleri el emeği ürünleri Çekiciler Çarşısı’ndaki dükkânlarında tatilcilerin beğenisine sunuyor.
Çevre köylerde de yaşatılan bu gelenek için kızılağaç, ıhlamur, şimşir, dişbudak, ceviz ve kiraz türü ağaçlar kullanılıyor. Oldukça egzotik olan çarşıyı gezerken özgün nitelikteki yazılı levha, resim, resimlik, figür çeşitlerine rahatlıkla denk gelebilirsiniz.
8. Cenova Şatosu
Amasra’da görülecek yerler Cenova Şatosu
Foto kaynak: 360sanalturbartin.com
Büyük Liman tarafındaki basamakları çıkarak ulaşabileceğiniz ana kapısında ilçeye geçmişte egemen olmuş ailelerin armalarını görebileceğiniz Cenova Şatosu, Amasra Kalesi’nin içerisinde bulunuyor.
İlk inşa edildiği dönemde iç kale olarak kullanılan yapı, Cenovalılar tarafından şato haline getirilmiş. Yapının geneli günümüzde harabe durumunda olsa da taşıdığı tarihi önem nedeniyle ziyaret edilmeyi hak ediyor.
9. Tavşan Adası
Amasra Tavşan Adası
Boztepe’yi anakaraya bağlayan Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında yer alan Tavşan Adası, şu an sessiz olsa da geçmişte pek çok medeniyete kucak açmış.
Tekne turlarına katılarak veya yüzerek rahatlıkla ulaşabileceğiniz adada yapılan çalışmalar sonucunda bir manastır kalıntısı bulunmuş. Tavşanları beslerken nefis gün batımı manzarası izleyebileceğiniz adanın kuzeyinde ise 70 metrelik uzunluğa sahip bir mağara bulunuyor.
10. Kuşkayası Yol Anıtı
Amasra’da gezilecek yerler Kuşkayası Yol Anıtı
Gömü Köyü Yolu üzerindeki Kuşkayası Yol Anıtı’nı tarihi değeri nedeniyle Amasra gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Roma döneminde Anadolu’da yapılmış tek yol anıtı olduğu belirtilen tarihi eser, M.S. 41-54 yıllarında İmparator Tiberus Germanious Claudius zamanında ömür boyu Pontus Valiliği’ne atanan Gaius Julius Aguila tarafından yaptırılmış.
“Orta Kabartma” tekniğiyle oyulan eser, tamamlandıktan sonra uzun süre Romalı askerlerin dinlendiği ve su ihtiyaçlarını giderdiği bir alan olarak kullanılmış.
11. Direkli Kaya
Amasra gezilecek yerler Direkli Kaya
İlçenin Cenevizliler tarafından yönetildiği dönemde inşa edildiği bilinen Direkli Kaya, günümüzde Küçük Liman içerisinde yer alıyor.
Asli görevi denizi aydınlatmak ve gözetlemek olan yapı; 7 metre uzunluğunda bir kuleden, denizle bağlantılı havuzdan, kayaya oyulmuş basamaklar ile mermer iskeleden oluşuyor. Tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek iskele, Amasra’da gün batımının en iyi izleneceği yerlerden birisi olarak anılıyor.
12. Kemerdere Köprüsü
Amasra gezilecek yerler Kemerdere Köprüsü
Foto kaynak: amasra.net
Amasra’ya 3 kilometre uzaklıktaki Cevizlik Vadisi’nde bulunan Kemerdere Köprüsü, Roma İmparatoru Cladius döneminde yol ağının bir parçası olarak inşa edilmiş.
Günümüzde ormanlık alan içerisinde kalmış olan köprünün büyük kayalarla oluşturulmuş ayağında Roma ile Pontus arasındaki savaşlarda 7 askerin mızraklarla yaptıkları mücadeleyi tasvir eden kabartmalar bulunuyor.
13. Çakraz Plajı
Amasra Çakraz Plajı
İlçe merkezinden sadece 20 dakika uzaklıkta bulunan Çakraz Plajı, yemyeşil doğası ve turkuaz renkli deniziyle bölgenin en çok tercih edilen plajlarının başında geliyor.
Yüzme ve güneşlenmenin yanı sıra yelkencilik, doğa sporları ve balıkçılık için de uygun bir ortamı barındıran plajın çevresinde sakin köy hayatının tadını çıkartabileceğiniz pek çok tesis hizmet veriyor. Karadeniz’in eşsiz manzaralarını barındıran bölgeye kara yolunun dışında ilçeden kiralayacağınız teknelerle de ulaşabilirsiniz.
14. Küçük Kilise
Amasra Küçük Kilise
Foto kaynak: panoramio.com
Kale içerisinde yer alan Küçük Kilise, 9. yüzyılda tuğla-taş örgü sistemi kullanılarak inşa edilmiş. Günümüze güçlükle ulaşabilen pencere kenarlarındaki özel desenleri ve freskleri ile dikkat çeken kilise, Osmanlı döneminin yaşandığı 15. yüzyılda mescide dönüştürülmüş.
1930’da ibadete kapatılan tarihi yapı, Amasra Müzesi tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmasının ardından “Kültür ve Sanat Evi” adıyla hizmete açılmış.
15. Edhem Ağa Konağı
Amasra gezilecek yerler Edhem Ağa Konağı
Foto kaynak: amasra.com.tr
Amasra gezilecek yerler listesinin son sırasında Karadağ’dan ilçeye gelen ve kömür ocağı açtıran ilk Müslüman sermayedar olan madencinin kendi adıyla anılan Edhem Ağa Konağı bulunuyor.
Edhem Ağa’nın yüklü miktarda servet edindikten sonra projesini İstanbul’da çizdirdiği ve Safranbolu’dan gelen ustalara yaptırdığı konağın inşası 1887-1889 yılları arasında tamamlanmış. Ziyarete kapalı olduğu için sadece dışarıdan fotoğraflarını çekebileceğiniz ev, Türk Ampiri üslubunun başarılı örnekleri arasında sayılıyor.
Amasra’da Gezilecek Diğer Yerler
Amasra gezilecek yerler yazısı boyunca bölgede gezip görmeniz gereken en önemli noktalar hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaştım.
Eğer Amasra ziyaretinizde zaman probleminiz yoksa gezi listenize şu noktaları da ilave edebilirsiniz: Bedesten, Fatih Camii, Galla Pazarı, İnkumu, Delikli Şili, Bakacak Mevkii, Kapısuyu Plajı ve Güzelcehisar.
Amasra’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri
Amasrada nerede kalınır
Northdoor Hotel, Amasra’da konaklama için güzel bir seçenek.
Amasra seyahatinizde konaklama için Northdoor Hotel, Amasra Ceylin Bed & Breakfast, Seçil Pansiyon, Emin Apart Pension, Seymen Hotel, Kum Butik Hotel, Asyam Hotel ve Timur Hotel adlı tesislere göz atabilirsiniz.
Amasra’da konaklama hakkında genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında detayları Amasra’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Amasra gezilecek yerler yazısı boyunca ülkemizin en güzel gezi noktalarından Amasra hakkında bilgiler paylaştım. Amasra’da keyifli vakit geçirmenizi dilerim.