Ankara Rahmi M. Koç Müzesi (Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri)

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi blog

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, başkentteki sanayi temalı ilk ve tek müze olma özelliğini taşıyor. Sanayi dışında ulaşım ile iletişim konularına odaklanan geniş koleksiyonu, Etnografya ve Anadolu Medeniyetleri müzelerine yakın konumdaki kültürel tesisi Ankara Gezilecek Yerler listesine alınmaya değer bir mekân haline getiren en büyük unsur olarak gösteriliyor. Ayrıca müze ziyaretiniz sırasında kentin geçmişteki ticari hayatı hakkında da detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında Bilgi

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi tanıtım

Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’nın Atpazarı Semti’ndeki Çengelhan ve Safranhan içerisinde faaliyet gösteriyor. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un ticaret hayatıyla tanıştığı ilk dükkâna ev sahipliği yapan Çengelhan, Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tahtında olduğu 1522-1523 yıllarında inşa ettirilmiş.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi turu

Çok sayıda odaya ve develik kısmına sahip hanın uzunca bir süre Mihrimah Sultan’ın eşi Rüstem Paşa’nın vakfına bağlı olduğu biliniyor. Tarihi yapı, kaderine terk edildiği 20. yüzyılın sonlarına kadar dokuma, yün, kuru bakliyat, deri, koşum takımı ve nalburiye malzemesi ticareti açısından önemli bir merkez konumundaymış.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi turu

Manevi öneminden dolayı Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kiralanan hanın aslına uygun olarak yenilenmesi için planlanan çalışmalar, 2003 yılından 2005’e kadar sürmüş.

Avlusunun üstü camla kapatılan handaki çalışmaların tamamlanmasının ardından müze olarak açılışı, Nisan 2005’te gerçekleştirilmiş.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi fotoğraflar

Safranhan ise 1511 yılında inşa ettirilmiş. Tipik bir Anadolu kervansarayının tüm özelliklerini barındıran tarihi yapı, sof ticaretinin yapıldığı dönemde yoğun bir trafiğe sahipmiş.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi giyim

Kumaş alım-satımının durmasıyla önemini kaybeden han, Osmanlı’nın son dönemleri ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında cezaevi olarak hizmet vermiş. 2012 yılında vakıf tarafından satın alınıp restore ettirilmeye başlanan yapı, 2016’da yeniden kullanıma açılmış.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi blog
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Ulaşım, sanayi ve iletişim alanlarına odaklanan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde Vehbi Koç’un çalıştığı ilk dükkândan çeşitli atölyelere ve bir eczaneye kadar pek çok ilginç bölüm ziyaret edilmeyi bekliyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi esnaf dükkanları

Kültürel tesiste ayrıca 2010 yılından beri “Hafta Sonu Eğitim Atölyesi” programı kapsamında genç bireylerin hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi amaçlayan eğitimler de veriliyor. Hatta talep olması durumunda müze kapsamında çekimler, sergiler ve doğum günü organizasyonları düzenlenebiliyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi foto

Tesiste sergi, organizasyon ve eğitim alanlarının dışında 1 kafe ve 2 adet restoran ile birlikte 19 odalı butik otel faaliyet gösteriyor. Müze Café, konuklarına Ankara Kalesi manzarası eşliğinde soluklanma fırsatı veriyor.

Safranhan Brasserie ise sakinliği ve şık dekorasyonu ile öne çıkıyor. Divan grup tarafından işletilen butik otel hakkında detayları, şu adreste bulabilirsiniz. Eğer konaklama için daha farklı seçenekler ararsanız, “Ankara’da Nerede Kalınır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde Görülmesi Gereken Önemli Bölümler

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi gezi rehberi

Müzede görülmesi gereken önemli bölümlerin başında Vehbi Koç Dükkânı geliyor. Koç Holding’in kurucusu merhum sanayici Çengelhan’daki bu küçük dükkânda bir yaz tatili süresince çalışmış.

Buradan ayrıldıktan sonra İsmail Amca Atölyesi’ne geçip, İsmail Atsürer’in tamamen el emeğiyle yarattığı gemi ve tren modellerini inceleyebilirsiniz.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi tren modelleri

Atsürer tarafından atölyede kullanılan pedallı torna tezgâhı ve el aletlerinin büyük çoğunluğu kendisine dedesinden kalmış. Makine modelciliğine ve buharlı makinelerin çalışma prensiplerine dair bilgi edinmek isterseniz, Model Makine Atölyesi’ne zaman ayırabilirsiniz. 1906-2006 yılları arasında faaliyet gösteren Ali Rıza Eczanesi de en fazla ilgi çeken bölümler arasında sayılıyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi gezi saatleri

Müzenin geniş koleksiyonunun sergilendiği bölümde önceliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait pek çok eşyayı incelemeye verebilirsiniz.

Albay Halil Nuri Yurdakul tarafından bir araya getirilen bu değerli koleksiyon, müzeye oğlu Prof. Dr. Yurdakul Yurdakul tarafından bağışlanmış. Koleksiyon kısmında ayrıca ulaşım araçlarından makinelere, bilimsel aletlerden oyuncaklara kadar ilgi çekici birçok obje sergileniyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi konumu
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi konum bilgisi.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Altındağ İlçesi’nde yer alıyor. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının tam karşısında faaliyet gösteren kültürel tesis ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi arasında sadece 20 metrelik mesafe bulunuyor.

Şehir merkezine oldukça yakın konumdaki müzeye minibüs, otobüs ve metro seferlerinden yararlanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ulus Hastaneler Bölgesi’ne yolcu taşıyan minibüsleri tercih ederseniz Hacettepe Hastanesi’nde inip Altındağ Belediyesi-Koyunpazarı Yokuşu istikametinde ilerlemeniz gerekiyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi resimleri

Seçiminizi otobüslerden yana kullanırsanız Ulus Meydanı’ndan yukarı doğru çıkan Hisar Caddesi’ndeki levhaları takip etmeniz yeterli. Metro ile bölgeye gidecekseniz yine aynı rotayı kullanabilirsiniz.

Yalnız Koyunpazarı Yokuşu ve Hisar Caddesi üzerinden müzeye gitmek, eğimden dolayı zorlayıcı olabilir. Eğer efor sarf etmek istemezseniz, toplu taşıma araçlarından indikten sonra yolculuğunuzun geri kalanına taksiyle devam edebilirsiniz. Ayrıca müze çevresinde kendi araçlarıyla seyahat edenlerin yaralanabileceği birkaç otopark alanı da bulunuyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücreti 2018

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi resimleri

Müzeyi ziyaret etmek isteyen yetişkinlerden kişi başı 9 Türk Lirası talep ediliyor. Öğrenciler için belirlenen fiyatsa 5 Türk Lirası.

Tam Müzekart Plus sahibiyseniz müzeye 8 Türk Lirası ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Öğrenci Müzekart Plus’a yine 1 TL’lik indirim uygulanıyor. Bu fiyatlar aynı zamanda 10 kişinin üzerindeki gruplar için de geçerli.

Eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, KKTC’de bulunan 300’ü aşkın müze ve ören yerinde geçerli kartın sunduğu cazip indirimlerden yararlanmak isterseniz, muze.gov.tr adresinden satın alma işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri

Rahmi Koç balmumu heykeli

Müze, dini bayramların arife ve birinci günleri ile 31 Aralık, 1 Ocak tarihlerinde ziyarete kapatılıyor. Bu gün ve tarihler dışındaysa kültürel tesisi Salı’dan Cuma’ya 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

1 Ekim-31 Mart arasındaki hafta sonları ile bayram günlerinde müzenin ziyaret saatleri 10.00-18.00 olarak belirlenmiş. Yılın geri kalan döneminde ise müzenin kapanışı 1 saat uzatılıyor.