assos gezilecek yerler
İstanbul’dan ortalama 5, İzmir’den ise yaklaşık 2,5 saat süren bir yolculukla ulaşabileceğiniz Assos, antik çağlardan beri önemli bir ticaret ve kültür merkezi konumunda. Koruma altında olduğu için hiçbir değerini kaybetmemiş olan bu şirin yerleşim, doğanın cömertliği sayesinde adeta bir cennete dönüşmüş. Pek çok tatilcinin rüyalarını süsleyen bölgeye gitmeyi düşünüyorsanız, sizi harekete geçirecek planları Assos gezilecek yerler listesi aracılığıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.
Assos Gezilecek Yerler Listesi
Edremit Körfezi kıyısına kurulu Assos’a araçla gitmeyi düşünmüyorsanız, gezilecek yerlerine yazın sefer sıklığı artan minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Çevresindeki köylerde ise ulaşım için taksilerden yararlanabilirsiniz.
Bu arada Assos’ta konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Assos’ta nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
1. Athena Tapınağı
Athena Tapınağı assos
Etkileyici gün batımı manzarası ve tarihsel önemi, antik kentin en yüksek kesiminde bulunan Athena Tapınağı’nı pek çok tatilcinin Assos gezilecek yerler listesinde ilk sıraya koymasına neden oluyor.
Kentin koruyucusu sayılan Tanrıça Athena’ya adanan tapınak, M.Ö. 530 yılında dor düzenli olarak inşa edilmiş. Bazı parçaları yurt dışındaki müzelerde sergilenmekte olan tapınağa ait eserlerin bir kısmını İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
2. Behramkale Köyü
assos gezilecek yerler Behramkale Köyü
Osmanlı döneminde kurulmuş olan Behramkale Köyü, Assos antik Kenti’nin surları içerisinde yer alıyor. Sit alanı olduğu için 30 senedir yeni yapıların inşasına izin verilmeyen köyde, bölgenin antik çağlarından miras kalan taş işçiliğinin inceliklerini yakından görmek mümkün.
150 haneli yerleşim yerinde Osmanlı döneminin yansıtan eserler, 1. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilen cami ve köprü. Tarihle iç içe yaşayan köyü ziyaret ederken ören yerine çıkan yokuşa giderseniz, köylü kadınların el emeğiyle ürettikleri ürünleri sattıkları tezgâhları görebilirsiniz.
3. Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti
Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan Assos Antik Kenti, sönmüş bir volkanik tepenin yamacına kurulmuş. Yapılarının görkemi ve sahip olduğu Ege Denizi manzarasıyla ziyaretçilerini günümüzde de büyülemeye devam eden antik kentte ilk kazılar, 1881-1883 yılları arasında Amerika’dan gelen bir arkeoloji grubu tarafından yapılmış.
Tapınak içerisinde keşfettikleri Athena Heykeli’ni ve başka eserleri ülkelerine götüren bu grubun gerçekleştirdiği kazılar sonucunda ilk olarak Nekropol alanı ortaya çıkartılmış. Günümüzde yaşamın yan tarafındaki köyde devam ettiği antik kenti ziyaret ederseniz agora, amfitiyatro, tapınak ve agora kısımlarını inceleyebilirsiniz.
4. Assos Limanı
assos’ta görülecek yerler Assos Limanı
Daracık, taş kaplı sokaklardan geçerek ulaşabileceğiniz Assos Limanı, eski ile yeninin bir arada olduğu bir başka mekân. Antik dönemlerde andezit başta olmak üzere pek çok ürünün ticareti için kullanılan liman, 1950’li yıllarda bölgeyi kaplayan meşe ağaçlarından toplanan palamutların yurt dışına gönderilebilmesini sağlamış.
Mendireğinde balık tutabileceğiniz limanın çevresindeki yüzyıllık taş yapılar, şimdilerde butik otellere ve balıkçı restoranlarına ev sahipliği yapıyor.
5. Kadırga Koyu
assos Kadırga Koyu
Tertemiz denizi ve her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri ile popüler hale gelen Kadırga Koyu, Assos’un 2 kilometre kadar güneyinde yer alıyor. Denize girmek ve konforlu bir tatil geçirmek için Assos gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz koy, taşlık ve uzun bir plaja sahip.
Adını Osmanlı zamanında buraya yanaşan ve tamiri yapılan kadırgalardan alan Mavi Bayrak ödüllü koyda, lezzetli öğünler tüketebileceğiniz birçok restoran faaliyet gösteriyor.
6. Tiyatroassos Tiyatro
Athena Tapınağı’nın güneyinde kalan Tiyatro, M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş. Yapım tekniğine ve planlamasına bakıldığında tipik Roma dönemi amfitiyatrosunun tüm özelliklerini taşıdığı kolayca anlaşılan yapının 2.500 kişilik kapasiteye sahip olduğu düşünülüyor.
Geçmişte meydana gelen bir deprem sonucu yıkılmasının ardından taş ocağı olarak kullanılan tiyatro yakın tarihte aslına uygun restore edilmiş. Kültürel alan günümüzde 1.500 kişilik oturma alanıyla konserlere ve festivallere ev sahipliği yapıyor.
7. Nekropol
Assos Antik Kenti’nin sınırları içerisinde 900 yıl boyunca ölüleri defnetmek için kullanılmış 2 Nekropol alanı bulunuyor. Bu iki alandan sadece kentin batı kapısına giden ana nekropolde araştırmalar yapılmış.
Gerçekleştirilen bu araştırmalar sonucunda kentte uygulanan defin yöntemlerinin tarih ilerledikçe farklılaştığı görülmüş. İlk başta yakılarak, külleri küçük kaplara boşaltılan cesetler sonraki dönemlerde büyük küplere cenin pozisyonunda yerleştirilmişler. Daha da yakın dönemde ise farklı ölçü ve özelliğe sahip lahitler kullanılmaya başlanmış.
8. Hüdavendigar Camii
assos gezilecek yerler Hüdavendigar Camii
Behramkale Köyü’ndeki Hüdavendigar Camii, Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilmiş. Tek kubbeli ve kare planlı olarak tasarlanan dini yapı, antik kent sınırları içerisindeki bölgeye hâkim bir tepe üzerine konumlandırılmış.
İç kısmında yer verilen kadırga resimleri sayesinde cami, Osmanlı dönemindeki türdeşlerinden ayrılıyor. Tarihi yapıya Kral Skamandros’un sözlerinin yazılı olduğu Cornelius Kapısı’ndan geçerek giriş yapabilirsiniz.
9. Apollon Smintheus
assos Apollon Smintheus
Tamamlandığı dönemde Troya kentindeki türdeşinden sonra Troas’ın en önemli 2. kutsal alanı sayılan Apollon Smintheus, Gülpınar Beldesi’nde yer alıyor. M.Ö. 150’li yıllarda Ion stilinde inşa edilmiş olan tapınak, çiftçileri farelerden koruyan Apollon’a adanmış.
Fare simgeli tek tapınma alanı olduğu belirlenen yapının en ilgi çekici yanı, Homeros’un İlyada Destanı’nda anlattığı Truva Savaşı’nı konu alan kabartmalara sahip olması. Eşsiz özelliklerinden dolayı Assos gezilecek yerler listenize alabileceğiniz yapıdaki bu kabartmaları ve daha fazlasını, yan tarafında açılan küçük müzede inceleyebilirsiniz.
10. Agora
assos’ta gezilecek yerler Agora
İnsanları güneşten ve yağmurdan koruyan, farklı dönemlerde inşa edilmiş 2 stoa ile çevrelenmiş olan Agora, tiyatronun hemen batısındaki konut bölgesinin ortasında bulunuyor.
Kentin siyasi ve ticari hayatının merkezi konumundaki yapının çevresinde ayrıca spor eğitiminin verildiği gimnazyum ile kentin idaresinin yapıldığı meclis binasına yer verilmiş. Girişinde Bizanslılar’ın kiliseye dönüştürdüğü küçük bir tapınak bulunan tarihi alanının güneyine doğru giderseniz Roma hamamının kalıntılarını görebilirsiniz.
11. Sokakağzı Sahili
assos gezilecek yerler Sokakağzı Sahili
Foto kaynak: sokakagzimotel.net
Eskiden “Yalı” adıyla tanınan Koyunevi Köyü’nün sahil kesimi, Sokak Deresi’nin denizle buluştuğu noktada yer almasından dolayı Sokakağzı Sahili olarak anılmaya başlanmış.
Bektaş, Balabanlı veya Koyunevi köyleri üzerinden ulaşabileceğiniz sahil, bakir yapısı nedeniyle sakinlik arayanlar için ideal bir bölge.
Düşük kapasiteli otellerin bulunduğu bölgede konaklama için pansiyonları ve kamping alanlarını da değerlendirebilirsiniz. Karnınız acıktığındaysa tahta masalı ve çardaklı restoranlardan birini tercih edebilirsiniz.
12. Adatepe
assos Adatepe
Girişindeki Zeus Altarı ile sizleri karşılayan Adatepe, bütün körfezi gören muhteşem manzarasıyla konularını cezbediyor. Oksijen deposu Kaz Dağı’nın eteklerine kurulu köy, Küçükkuyu’dan 4 kilometre kadar içeride.
Geçimin büyük oranda zeytincilikle sağlandığı köyü gezerken katkı maddesi kullanılmadan üretilen zeytinyağını ve sabunları satan dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz.
1947-1985 yılları arasında ilkokul olarak kullanılan; ancak öğrenci azlığından kapatılarak 1997’de kültürel ve sanatsal aktiviteler için tekrardan açılan Taşmektep’i gezdikten sonra köy meydanındaki 400 yaşındaki çınar ağacının etrafına kurulu otantik köy kahvesinde keyifle içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.3 konaklama tesisine sahip köye giderken, yol üzerindeki Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ne uğramanızı tavsiye ederim.
13. Yeşilyurt
assos gezilecek yerler Yeşilyurt
Foto kaynak: neredekal.com
Assos gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer köy ise Küçükkuyu Sahili’ne 3 kilometre mesafedeki Yeşilyurt. Eski adı “Büyük Çetmi” olan, Kaz Dağı eteklerindeki şirin yerleşimin ünü bölgeden çıkarılan taşlarla inşa edilmiş tarihi evleri, temiz havası ve manzarası nedeniyle oldukça artmış.
Koruma altında olduğu için yeni binaların inşasına izin verilmeyen köyde restore edilen evlerin bazıları butik otele dönüştürülerek, turizme kazandırılmış. Eğer köye yazın giderseniz, Yörük kökenli yerel halkın kendi ürettikleri; salça, reçel, tarhana, zeytinyağı gibi ürünleri satın alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Assos’ta Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri
Assos ve çevresinde konaklama için bir çok seçenek var. Ida Costa Hotel, Assosyal Hotel, Club Albena Hotel, Assos Barbarossa Hotel, Assos Kervansaray Hotel ve Assos Dove Hotel Resort & SPA, tercih edebileceğiniz güzel tesislerden.
Assos’ta nerede kalınır Dove Hotel
Assos Dove Hotel Resort & SPA, Assos’ta konaklama yapabileceğiniz güzel tesislerden.
Assos’ta konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında detaylı bilgileri Assos’ta nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.