Gençlik Parkı (Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Ulaşım…)

Gençlik Parkı Ankara gezisi

Gençlik Parkı, yerel halk kadar kenti ziyaret eden gezginlerin de ilgisini çeken ikonik bir mekân. Adına nazire yaparcasına sunduğu olanaklar sayesinde 7’den 70’e herkesi kendisine çeken parkta dilerseniz çay içip arkadaşlarınız ya da ailenizle sohbet ederek sakin bir gün geçirebilirsiniz. Biraz eğlence içinse lunaparktaki oyuncakları deneyebilirsiniz.

Gençlik Parkı Hakkında Bilgi

Başkentin sembollerinden birisi sayılan parkın inşası için önce İncesu Dersi’nin taşkın alanı olan bataklık kurutulmuş ve “Ay-Yıldız” isimli futbol sahasının bir bölümünün kullanılmasına karar verilmiş.

Ardından 1936 yılında Fransız Mimar Theo Leveau’nun tasarımına bağlı kalınarak, 600 bin Türk Lirası bütçe ile parkın inşa sürecine geçilmiş. Bu süreç dâhilinde İncesu’dan nakledilen suyun doldurulacağı bir havuz, çiçek ve kuş bahçeleri, kahve, gazino, açık hava tiyatrosu, çocuk oyun alanı ve yüzme havuzu gibi yapı ve alanların inşası planlanmış.

Ancak başlangıç tarihinden kısa bir süre sonra çeşitli nedenlerden dolayı parkın inşası askıya alınmış. 3 yıllık bir bekleyişin ardından yeniden başlayan inşa çalışmaları, 1943’te tamamlanarak parkın açılışı yapılmış.

Gençlik Parkı resimleri

Yeşil alana Lunapark 1951 yılında kurulmuş. 1957 yılında parkı dolaşmak isteyenlerin işini kolaylaştıran 2 minyatür tren TCDD gözetiminde hizmete alınmış. Bu dönemde parka yapılan bir başka eklentiyse günümüzde de kullanılmaya devam eden nikâh salonu olmuş.

Ancak vatandaşlara sunduğu tüm bu güzel olanaklarına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kentsel parkı, 2000’li yılların başında kaderine terk edilmiş ve güvenlik açısından son derece sakıncalı bir kimliğe bürünmüş.

Bu durum üzerine kapatılan park 2007 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan projeyle neredeyse baştan inşa edilmiş. Harikalar Diyarı, Altınpark gibi projeleri kente kazandıran Öner Tokcan’ın imzasını taşıyan ve 23 ay süren çalışmalar sırasında mevcut yapılar yenilenirken; Ankara Büyükşehir Tiyatro Binası, Kültür Merkezi, 43 büfe, çay bahçesi, pastane, kapalı otopark ve Gençlik Merkezi inşa edilmiş.

Park, Ankara Tren Garı ile Opera Binası arasındaki 28 hektara yakın bir büyüklüğe sahip alanı kaplıyor. Parka giriş farklı noktalardaki 6 kapıdan gerçekleştiriliyor. Her birinde güvenlik kontrolünün yapıldığı bu kapılara Ulus, Gar, Genlik, Metro, Lunapark ve 19 Mayıs isimleri verilmiş.

Gençlik Parkı’nda Neler Yapılır?

Gençlik Parkı gezilecek yerler

Park özellikle yaz mevsiminde pek çok konuğu ağırlıyor. Eğlence amaçlı olarak buraya gelenler, vakitlerinin büyük kısmını 25.000 metrekarelik alanı kaplayan lunaparkta harcamayı tercih ediyorlar. Bu kısımda en fazla ilgiyi 150 metre çapındaki dönme dolap ile 45 metre yüksekliğe çıkan asansör çekiyor.

Eğer Ankara’nın kendine özgü kent manzarasını fotoğraflamak isterseniz, 50 metre yüksekliğe çıkan dönme dolaba öncelik verebilirsiniz. Lunaparktaki her oyuncak için sabit bir ücret ödemek gerekiyor. Bu ücret ben ziyaret ettiğimde oyuncak başına 3 liraydı.

Biraz sakinlik arıyorsanız veya günün getirdiği stresten arınmak istiyorsanız, parkın yürüme alanlarında uzun turlar atabilirsiniz. Yürürken havuz etrafında biraz mola verip fıskiyelerin oluşturduğu muhteşem görüntüyü seyretmeye odaklanabilirsiniz.

Gençlik Parkı gezilecek yerler

Bu kısmın görselliği akşam saatlerinde başlayan ışık şovları ile daha da keyif verici hale geliyor. Yürüyüş rotanızı Gar Kapısı’na doğru çevirirseniz, Cumhuriyet Anıtı’nı görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu esnada anıt civarında birçok kişiyi görürseniz sakın şaşırmayın. Çünkü bu kısımda fotoğraf çektirmek, bir süre önce gelenek haline gelmiş.

Parkta vakit geçirirken karnınız acıktığındaysa havuza yakın mesafedeki yeme-içme alanlarından birine oturabilirsiniz. Bu alanlar eskiden havuzun hemen dibinde faaliyet gösteriyordu. Ancak son yapılan restorasyon çalışması sırasında yerleri değiştirilmiş.

Gençlik Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Gençlik Parkı haritası
Ankara Gençlik Parkı konumu

Gençlik Parkı, Altındağ’ın Ulus semtinde yer alıyor. Parkın hem Ulus Meydanı’na hem de Sıhhiye’ye yakın bir konumda olması, ulaşımı bir hayli kolaylaştırıyor.

Dilerseniz otobüs, minibüs, metro gibi toplu taşıma araçlarından faydalanabilir veya yürümeyi tercih edebilirsiniz. Kendi aracınızla Gençlik Parkı’na gitmeyi tercih ederseniz kapalı veya açık otoparkları kullanabilirsiniz. Eğer otoparklarda yer bulamazsanız, garın önündeki bahçeye arabanızı bırakabilirsiniz. Garın bahçesi ile park arasındaki mesafe oldukça kısa.

Gençlik Parkı civarında Ankara’nın tarihine ve kültürüne ışık tutan pek çok mekân bulunuyor. Bu mekânların hangileri olduğunu öğrenmek isterseniz, “Ankara Gezilecek Yerler” başlıklı liste içeriğimize göz atabilirsiniz. Konaklama açısından kentin en ideal bölgelerini merak ederseniz, “Ankara’da Nerede Kalınır?” adlı yazımızdaki önerileri değerlendirebilirsiniz.