İstanbul Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 20 Yer!

istanbul gezilecek yerler listemizde nereler olmalı? Dünya üzerinde çok az kent iki kıtaya yayılmış, bir çağın kapanıp diğerinin açılmasına neden olmuş İstanbul kadar gezginlere kültürle ve eğlenceyle dolu gezilecek yer seçeneği sunabiliyor.

Kimi yerleşimi kimi tarihi kimi doğası kimisi ise sosyal olanakları ile konuklarını büyüleyen kenti tanımak için ister semt semt isterseniz de mekân bazlı İstanbul gezilecek yerler listesi hazırlayabilirsiniz.

İstanbul gezilecek yerler başlıklı yazımda ülkemizin dünyaca ünlü bu güzel şehrinde gezip görülmesi gereken tüm yerleri çok detaylı bir şekilde anlatacağım ama öncesinde şu konulara dikkat:

Nerede kalınır? Sultanahmet, Taksim, Karaköy, Haliç, Üsküdar ve Karaköy, şehirde konaklama için en popüler bölgelerden bazıları. Detayları İstanbul’da nerede kalınır? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Otel tavsiyeleri 4 yıldızlı DoubleTree by Hilton ile Ibis Styles Taksim şehirdeki en popüler otellerden. Boğaz’da daha lüks bir konaklama isterseniz de tercihinizi 5 yıldızlı Swissotel The Bosphorus‘dan yana kullanabilirsiniz.

Not: Ben otel rezervasyonlarımı genel olarak Booking.com’dan yapıyorum fakat bildiğiniz gibi Booking.com’da ülkemiz otellerinden rezervasyon yapılamıyor. Ben bu süreçte yurt içi rezervasyonlarımda Booking.com’un yan kuruluşu olan Agoda.com‘u kullanıyorum. Bu nedenle yazı içi otel linklerini Agoda.com’dan verdim. Uzatmadan Ankara gezilecek yerler listemize geçelim.

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

istanbul gezilecek yerler konumları
İstanbul gezilecek yerler haritası. Görsele tıklayarak büyütebilirsiniz. Google Maps’te açmak için tıklayın.

İstanbu gezilecek yerler yazısında şehirde gezip görülmesi gereken en popüler 20 nokta hakkında detaylıca bilgiler vereceğim ama önce ilk 10 yer listesini verelim:
1.İstanbul Boğazı
2.Topkapı Sarayı
3.Ayasofya Müzesi
4.Sultanahmet Camii
5.Kapalıçarşı
6.Dolmabahçe Sarayı
7.Süleymaniye Camii
8.Yerebatan Sarnıcı
9.İstanbul Arkeoloji Müzeleri
10.Galata Kulesi

İstanbul Gezilecek Yerler: İstanbul’daki Önemli Tarihi Yapılar

tarihi yapılar istanbul gezilecek yerler
İstanbul gezilecek yerler: Tarihi yapılar

İstanbul gezilecek yerler listemizin en önemli bölümünü doğal olarak şehirdeki tarihi yapılar oluşturuyor, bu nedenle İstanbul gezilecek yerler rehberimizin ilk bölümünde şehirdeki en önemli yapılar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Dilerseniz ilgili linklere tıklayarak tarihi yapılar hakkında detaylı bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

Tarihi Yarımada‘nın en görkemli yapısı sayılan Ayasofya, Osmanlı’nın kudretli zamanlarında alınan önemli kararlara şahitlik eden Topkapı Sarayı, imparatorluğun son dönemlerine ait Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları mimarilerinin yanı sıra barındırdıkları zenginliklerle kentin ne kadar zengin bir geçmişe sahip olduğunun kanıtı niteliğindeler.

Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı alışveriş yapacakların yüzlerce yıldır kentte uğradıkları ilk adreslerken, Soğukçeşme Sokağı birbirinden güzel evleri ile sivil mimariye meraklı gezginlerin vazgeçilmezi konumunda.

Bunlar dışında İstanbul gezilecek yerler listemizdeki diğer önemli tarihi yapılara Yerebatan Sarnıcı, Yıldız Sarayı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Rumeli Hisarı‘nı ekleyebiliriz.

İstanbul Gezilecek Yerler: Önemli Camiler

camiler istanbul’da görülecek yerler
İstanbul gezilecek yerler: Önemli Camiler

İstanbul gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli yapı grubu ise şehrin yüzyıllara meydan okuyan heybetli camileri.

Osmanlı’nın mimari açıdan ne kadar gelişmiş olduğunun bir başka göstergesi ise İstanbul’un görkemli camileri. Sultanahmet Camii başta olmak üzere huzur kaynağı Eyüp Sultan’da, kudretli Süleymaniye‘de imparatorluğun kültürel birikimini yakından görebilirsiniz.

İstanbul gezilecek yerler listelerinize dâhil edebileceğiniz diğer önemli dini yapılar ise Mihrimah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Fatih Camii, Ortaköy Camii, Yeni Camii ve Beyazıt Camii.

İstanbul Gezilecek Yerler: Önemli Müze ve Sanat Galerileri

müze ve sanat galerileri istanbul gezilecek yerler
İstanbul’da gezilecek yerler: Önemli müze ve sanat galerileri

Tarih ve mimari meraklıları dışında sanata meraklı bireyler için de İstanbul gezilecek yerler listemizde pek çok müze ve sanat galerisi bulunuyor.

Osmanlı’nın hükmettiği kıtalardan getirilenler ile Anadolu’da keşfedilen buluntuların bir arada sergilendiği İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Eczacıbaşı Ailesi’nin önderliğinde Türkiye’nin alanında ilki olma özelliğiyle açılan İstanbul Modern Sanat Müzesi bu tarz mekânların en çok ilgi çekenleri.

Sanata ve kültüre meraklıysanız ayrıca İstanbul Deniz Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Galata Mevlevihanesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi yerleri de gezi listenize ekleyebilirsiniz. İstanbul’da yer alan müzeler sadece bunlar değil tabi ki. Çocuklarınızla birlikte eğlenceli vakit geçirebileceğiniz müzelere geçelim…

Çocuklara Özel İstanbul Gezilecek Yerler

istanbul’da görülecek yerler
İstanbul gezilecek yerler: Çocuklara yönelik yerler

İstanbul gezilecek yerler anlamında yetişkinler kadar çocuklara da keyifli saatler yaşatacak içeriğe sahip bir kent. Mesela ünlülerin balmumu heykelleri ile birlikte fotolar çekmek isterseniz Taksim‘deki Madame Tussauds Müzesi’ne, gün boyu çocuklarınızla birlikte eğlenceli vakitler geçirmek isterseniz Alibeyköy‘de kurulu olan Vialand Tema Parkı‘na gidebilirsiniz.

Çocuklarınız hayallerini kurdukları meslekleri yaparak eğlenceli bir gün geçirmek isterlerse Kidzania doğru tercih olabilir.

Sunay Akın’ın kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi’nde tarihi oyuncaklar aracığıyla farklı bir bakış açısından değerlendirebilir, su altı dünyasının zenginliklerine Sea Life‘da veya İstanbul Akvaryumu’nda şahit olabilirsiniz.

Kentte 18 yaşından büyüklerin yanlarında 14 yaşından küçük bir çocuk olmadan giriş yapamayacakları tek mekân olan LEGOLAND Discovery Centre ise küçük bireylerin yeteneklerini eğlenerek geliştirmelerine yardımcı oluyor.

İstanbul’da ailecek gezilecek yerler için, ayrı, detaylı bir içerik oluşturduk. Okumak için tıklayın: İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler

İstanbul Gezilecek Yerler TOP 20

Daha önceki başlıklarda da kısaca değindiğim gibi İstanbul gezip görülecek çok sayıda yeri barındıran, kültürel anlamda her yaş grubuna hitap eden zengin bir şehir. Durum böyle olunca mekânlar arasından seçim yapmak zor hale gelebiliyor.

Böyle bir zorluğu yaşamamanız için İstanbul’un en popüler turistik alanlarını içeren 20 maddelik bir gezilecek yerler listesi hazırladım.

1. İstanbul Boğazı

istanbul boğazı, boğaz turları hakkında bilgiler

İstanbul gezilecek yerler listemin ilk sırasında dünyanın en etkileyici yerlerinden İstanbul Boğazı var. İki kıtayı birbirinden ayıran İstanbul Boğazı, en güzel kent manzaralarını gözler önüne sererken dokusuyla gezginleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Boğazı gezmenin en keyifli ve kolay yollarından bir tanesi ise şehrin çeşitli noktalarından düzenlenen Boğaz Turlarına katılmak. Ortaköy, Eminönü ya da Üsküdar gibi noktalardan kalkan turlar genellikle 1-2 saat sürüyor. Turda gezerken çevrenizdeki yapılar hakkında GPS bazlı otomatik bilgilendirmeler yapılıyor.

Boğaz Turları hakkında detaylı bilgileri hatta Ortaköy kalkışlı katıldığım tur boyunca çektiğim videoyu Boğaz Turları Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

2. Topkapı Sarayı

topkapı sarayı istanbul gezilecek yerler
Topkapı Sarayı, İstanbul gezilecek yerler listemizdeki en önemli yapıların başında geliyor.

Sarayburnu’ndaki 700.000 metrekarelik alana 1460-1478 yılları arasında inşa edilen Topkapı Sarayı, 4 yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olarak kullanılmış.

İç içe geçmiş 4 avludan oluşan saray, 1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi haline getirilerek halka açılmış.

300.000 parçalık koleksiyona ev sahipliği yapan görkemli yapının en çok ilgi çeken bölümlerini Divan-ı Hümayun, Bağdat Köşkü, Harem ve Kutsal Emanetler oluşturuyor.

Müzeyi detaylıca gezmek için en az 2-3 saatinizi ayırmanızı öneririm. Detaylı bilgileri, fotoğrafları Topkapı Sarayı başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
•Adres: Cankurtaran Mahallesi 34122 Fatih/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 30 Ekim-15 Nisan arası 09.00-16.45, 15 Nisan-30 Ekim arası 09.00-18.45
•Giriş Ücreti: 40 Türk Lirası (Müze Kart sahiplerine Harem ve Aya İrini bölümleri hariç ücretsiz)

3. Ayasofya Müzesi

istanbul ayasofya müzesi, ayasofya camii hakkında bilgi ve fotoğraflar

Müslüman âlemi kadar Hıristiyanlar açısından da büyük önem taşıyan Ayasofya Müzesi, mimari açıdan günümüzdeki şeklini 532-537 yılları arasında I. Jüstinyen tarafından 3. kez inşa ettirildiği zaman almış.

Tamamlanmasının ardından 1.000 yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali unvanını taşıyan dini yapı, İstanbul’un fethinin hemen ardından İslami unsurlar eklenerek camiye dönüştürülmüş.

Görkemli mimarisinin yanı sıra bahçesindeki padişah türbeleri ile ilgi odağı olan Ayasofya, Atatürk’ün isteği doğrultunda 1930-1935 arasında yapılan çalışmalarla müze haline getirilmiş.

Görkemli iç süslemeleri, mozaikleri ve zemin kattaki dilek sütununu mutlaka görün. Ayasofya Müzesi’nin iç kısmını gezmek için en fazla 1 saat yeterli, dış bölümdeki Sultan Kabirleri için biraz daha süre ayırabilirsiniz. Müze hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar Ayasofya Müzesi başlıklı yazımızda…
•Adres: Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Fatih/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 30 Ekim-15 Nisan arası 09.00-17.00, 15 Nisan-30 Ekim arası 09.00-19.00
•Giriş Ücreti: 40 Türk Lirası (Müze Kart sahiplerine ücretsiz)

4. Sultanahmet Camii

sultanahmet camii istanbul gezilecek yerler
Sultanahmet Camii, İstanbul gezilecek yerler listemizdeki en önemli camilerin başında geliyor.

İç kısmını süsleyen 22.000 çininin rengi nedeniyle “Mavi Cami” adıyla da anılan Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında dindarlığı ile bilinen I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya inşa ettirilmiş.

Yapının en önemli özelliği, İstanbul’un tek 6 minareli camisi olması. Ayasofya’nın tam karşısında yükselen kudretli cami, medrese bölümü günümüzde başbakanlık arşivi olarak kullanılan ve mektep, çarşı, darüşşifa, imaret ve türbe gibi bölümleri de bulunan geniş bir külliye içerisinde yer alıyor.

Özellikle Ramazan ayı boyunca cami çevresinde kurulan şenlikler bölgeye ayrı bir hava katıyor. Fırsatınız olursa Sultanahmet ve çevresini bir de Ramazan’da görün. Cami hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar Sultanahmet Camii Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızda…
•Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Caddesi No:7 34122 Fatih/İstanbul

5. Kapalıçarşı

kapalıçarşı istanbul

İstanbul gezilecek yerler listesinde yer verilebilecek en değerli 20 mekândan biri diğeri ise hem tarih hem de alışveriş tutkunlarının gözdesi konumundaki Kapalıçarşı.

Tarihi Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanan çarşının genişletilmesine Fatih döneminde başlanmış. Sandal ve Cevahir adlı iki büyük bedestenin birleşiminden oluşan pazar yerinin içerisinde uzanan sokaklarda binlerce dükkân yer alıyor.

Geçmişte faaliyet gösteren meslek gruplarından adlarını alan bu sokaklardaki dükkânlarda lezzetli lokumlar, ustalıkla işlenmiş ahşap ürünler, ilgi çekici süslemeler ve şifa kaynağı bitki çayları ağırlıkta olmak üzere pek çok şey satılıyor.

Kapalıçarşı hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar Kapalıçarşı Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızda…
•Adres: Beyazıt Mahallesi 34126 Fatih/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: Resmi tatiller ve pazar hariç 09.00-19.00

6. Dolmabahçe Sarayı

istanbul’da görülecek yerler dolmabahçe sarayı

İmparatorluğun son dönemlerine ışık tutan en önemli yapı konumundaki Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid’in emriyle dönemin gözde mimarı Garabet Balyan ve oğlu gözetiminde, 1856 yılında inşa edilmiş.

Tasarımında geleneksel “Türk Evi” mimarisine sadık kalınan tarihi yapı Rokoko, Barok ve Neo-Klasik anlayışlardan izler taşıyor. 1984’e kadar imparatorluğun yönetim merkezi olarak kullanılan saray, 1924’te müze haline getirilmiş.

Başta Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu oda olmak üzere Mabeyn, Harem ve Muâyede Salonu sarayda en çok ilgi çeken bölümleri oluşturuyor.

Sarayı belirli saatlerde düzenlenen rehberli turlara katılarak gezebilirsiniz. 2 saat saray gezisi için yeterli. Saray hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar Dolmabahçe Sarayı başlıklı yazımızda…
•Adres: Dolmabahçe Caddesi 34357 Beşiktaş/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: Pazartesi ve perşembe hariç 09.00-16.00
•Giriş Ücreti: 40 Türk Lirası

7. Süleymaniye Camii

süleymaniye camii istanbul gezilecek yerler

Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak anılan Süleymaniye Camii, 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiş. Medrese, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imarethane ve kütüphane gibi birçok bölümden oluşan geniş külliyesi, Fatih’ten sonra Osmanlı’da inşa edilmiş en büyük 2. yapı grubu sayılıyor.

Konumu sayesinde bahçesinden Haliç, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi’ni görebileceğiniz caminin minare ile şerefe sayıları Kanuni’nin fethe göre ve genel anlamda tahta kaçıncı sırada çıktığını belirtiyor.

İç mimarisi ile büyüleyen camini bahçesinde Kanuni ve eşi Hürrem Sultan‘a ait iki farklı tarzda türbe bulunuyor. Yapının mimarı Koca Sinan’a ait olansa camiye çok yakın bir noktada yer alıyor. Cami hakkında detaylı bilgiler Süleymaniye Camii ve Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan Türbesi başlıklı yazımızda…
•Adres: Süleymaniye Mahallesi, Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi, No:1 34116 Fatih/İstanbul

8. Yerebatan Sarnıcı

yerebatan sarnıcı istanbul
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul gezilecek yerler listemizdeki en sıra dışı yapılardan bir tanesi.

9.800 metrekarelik alanı kaplayan Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş.

100.000 tona yakın depolama kapasitesiyle Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılaması amaçlanan yapının ün kazanmasına Hollandalı gezgin P. Gyllius’un keşfi neden olmuş.

Kuzeybatı köşesinde bulunan Medusa Başları ve inşası sırasında ölen yüzlerce köleyi temsil ettiği söylenen işlemeli sütunun en ilgi çekici kısımlarını oluşturduğu yapı günümüzde sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

İstanbul’un bu önemli yapısı hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar Yerebatan Sarnıcı başlıklı yazımızda…
•Adres: Alemdar Mahallesi, Yerebatan Caddesi, 1/3 34410 Fatih/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: Her gün 09.00-17.30 arası
•Giriş Ücreti: 10 Türk Lirası

9. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

istanbul’da gezilecek yerler arkeoloji müzeleri

Arkeoloji, Eski Şark Eserleri ve Çinili Köşk isimli 3 kısımdan oluşan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin temelleri 1869’da İmparatorluk Müzesi’nin kurulması ile atılmış.

Bünyesinde 1 milyonu aşkın eseri barındıran müzeyi ziyaret ederek Kuzey Afrika’dan Balkanlar’a, Orta Asya’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada değişik dönemlerde kurulmuş pek çok medeniyet hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Topkapı Sarayı’na çok yakın bir konumda yer alan müzeyi dilerseniz saraydan sonra gezebilirsiniz. Müze hakkında tüm detaylı bilgiler İstanbul Arkeoloji Müzeleri yazımızda…
•Adres: Alemdar Caddesi, Osman Hamdi Bey Yokuşu Sokağı 34122 Gülhane/Fatih/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 15 Nisan-2Ekim arası 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan arası 09.00-17.00
•Giriş Ücreti: 20 Türk Lirası (Müze Kart sahiplerine ücretsiz)

10. Galata Kulesi

galata kulesi istanbul

Türdeşleri arasında dünyanın en eskilerinden biri olan Galata Kulesi, ilk olarak 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından inşa ettirilmiş.

Geçirdiği felaketler sonrasında değişik dönemlerde köklü revizyon süreçleri geçiren kuleye günümüzdeki şekli II. Mahmut zamanında verilmiş.

Turizme kazandırıldığı 1967 yılından beri gezginlerin İstanbul gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi konumundaki 70 metre yüksekliğe sahip yapıda kent manzarası izleyebileceğiniz seyir terası ve konuklarına lezzetli yemekler sunan bir restoran bulunuyor.

Yapı hakkında detaylı bilgileri Galata Kulesi yazımızda okuyabilirsiniz…
•Adres: Bereketzade Mahallesi 34421 Beyoğlu/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00 arası
•Giriş Ücreti: 7,5 Türk Lirası

11. Kız Kulesi

kız kulesi istanbul hakkında bilgiler

Tarihi kaynaklarda adından ilk kez M.Ö. 410 yılında bahsedilen Kız Kulesi, Atinalı Alkibiades tarafından yaptırılmış.

Tamamlanmasının ardından yüzyıllar boyunca boğazdaki gemi trafiğini kontrol etmek amacıyla kullanılan kule, karaya yakın ancak şehirden izole olması nedeniyle zaman içerisinde pek çok efsaneye konu olmuş.

1995-2000 arası gerçekleştirilen geniş çaplı yenileme çalışmaları sonrasında halka açılan yapı, günümüzde müze ve restoran olarak hizmet veriyor. Salacak‘tan kalkan ufak teknelere binerek kuleye ulaşabilirsiniz.

Kule hakkında bilgileri Kız Kulesi Hakkında Bilgiler başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
•Adres: Salacak Mevkii 34668 Üsküdar/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00 arası
•Giriş Ücreti: 20 Türk Lirası

12. Mısır Çarşısı

mısır çarşısı istanbul

İnşa süreci 1597’de II. Murad’ın annesi Safiye Sultan’ın isteğiyle başlatılan Mısır Çarşısı, Sultan IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan sultan tarafından Mimar Kazım Ağa’ya tamamlatılmış.

Osmanlı’dan beri geleneksel lezzetler arayanların geldikleri ilk adres olan çarşı, “L” planlı olarak inşa edilmiş.

Dördü büyük 6 kapıdan giriş yapılabilen kapalı pazaryeri, Afrika’dan ve Asya’dan gelen baharatları satan dükkânlarından dolayı Baharatçılar Çarşısı adıyla da anılıyor. Eğer yolunuz Eminönü tarafına düşerse Mısır Çarşısı’na mutlaka uğrayın, baharat ve çeşit çeşit tatlılardan alın.

Çarşı hakkında detayları Mısır Çarşısı Tarihi ve Ulaşım Seçenekleri başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
•Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, Erzak Ambarı Sokak, No:92 34116 Fatih/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: Pazartesi-cumartesi arası 08.00-19.30, pazar 09.30-19.00

13. İstiklal Caddesi

istiklal caddesi istanbul’da gezilecek yerler

Geçmişin Grande Rue de Pera’sı, günümüzün İstiklal Caddesi’nin tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Veba salgınının ardından bölgeye yerleşen Fransızların mimari ve ticari bakımdan zenginleştirdikleri cadde pasajları, yeme-içme mekânları ve mağazaları ile kente gelen tüm gezginleri kendisine çekiyor.

İster Taksim yönünden isterseniz de Tünel tarafından giriş yapabileceğiniz caddeye asıl güzelliğini katan unsurlar ise büyük çoğunluğunu Gayri Müslim halkın geçmişte inşa ettirdikleri binaları.

Günümüzde İstiklal Caddesi inşaat çalışmalarının gölgesinde kalsa da çalışmalar bittiğinde caddenin eski hareketli günlerine kavuşması bekleniyor. Cadde hakkında bilgiler ve fotoğraflar İstiklal Caddesi başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

14. Eyüp Sultan Camii ve Türbesi

eyüp sultan camii ve eyüp sultan türbesi istanbul
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, İstanbul gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapılar arasında yer alıyor.

İlk olarak 1458’de Fatih Sultan Mehmet’in emriyle inşa edilen Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, günümüzdeki görünümüne 1798-1800 yılları arasında III. Selim tarafından gerçekleştirilen yeniden yapım süreci sonunda kavuşmuş.

Adını Hz. Muhammed’in bayraktarlığını yapan Halid Bin Zeyd Ebu Eyüb El-Ensari’den alan cami, İstanbul’un ilk külliyesi içerisinde yer alıyor.

Mistik bir atmosfere sahip külliyenin içerisinde imarethane, şadırvan, Şerbethane gibi bölümler bulunuyor. Ancak ziyaretçilerin asıl ilgisini çeken kısmı, kefeki taşı kullanılarak inşa edilen ve mimarisiyle insanı büyüleyen Eyüp Sultan Türbesi oluşturuyor.

Özellikle sabah namazı vakitlerinde, dini günlerde ve Ramazan ayında cami ve türbe oldukça popüler. Cami ve türbe hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar Eyüp Sultan Camii ve Türbesi başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
•Adres: Merkez Mahallesi, Camii Kebir Caddesi, No:1 34050 Eyüp/İstanbul

15. Yıldız Sarayı

yıldız sarayı istanbul’da gezilecek yerler

Kanuni döneminden itibaren av sahası olarak kullanılan koruluğa, 18. yüzyılda III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan adına inşa ettirilen Yıldız Sarayı’na ilk yerleşen padişah II. Abdülhamit olmuş.

Osmanlı’nın yönetildiği 4 saraydan birisi olan Yıldız, tarihi boyunca önemli birçok siyasi olaya ev sahipliği yapmış. Günümüzde ise görkemli yapı içerisindeki Yıldız Sarayı, Yıldız Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir müzeleri ile ilgi topluyor.

Sarayı bünyesinde faaliyet gösteren müzelerdeki koleksiyonları incelemek ve Kaskat ile Büyük Mabeyn köşklerini görmek, Yıldız Camii’ni ziyaret etmek için İstanbul gezilecek yerler listelerinize ekleyebilirsiniz. Saray hakkında detaylı bilgiler Yıldız Sarayı yazımızda okuyabilirsiniz.
•Adres: Barbaros Bulvarı, Serencebey Yokuşu, No: 62 Beşiktaş/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 15 Nisan-2 Ekim arası 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan arası 09.00-17.00
•Giriş Ücreti: 10 Türk Lirası (Müze Kart sahiplerine ücretsiz)

16. Rumeli Hisarı

rumeli hisarı istanbul gezilecek yerler

Geçmişte pek çok farklı isimle anılan Rumeli Hisarı, fetih öncesi boğazın güvenliğini sağlamak amacıyla Fatih’in emriyle 15 Nisan 1452’de inşa edilmeye başlanmış. 30 dönüm araziyi kaplayan askeri yapının tamamlanma tarihi ise tam olarak bilinmiyor.

İnşası için 300 usta ve 750 civarı işçinin çalıştığı hisarın en önemli kısımlarını, yapım çalışmaları sırasında denetimlerini yapan paşaların adlarıyla anılan kuleleri oluşturuyor.

Sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapan tarihi yapıda fetih zamanı kullanılan topları, gülleleri hatta boğazın kapatılması için kullanılan zincirin bir parçasını görebilirsiniz. Yapı hakkında detaylı bilgiler Rumeli Hisarı yazımızda…
•Adres: Yahyakemal Caddesi, No:42 34470 Sarıyer/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 15 Nisan-2 Ekim arası 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan arası 09.00-17.00
•Giriş Ücreti: 10 Türk Lirası (Müze Kart sahiplerine ücretsiz)

17. Beylerbeyi Sarayı

beylerbeyi sarayı istanbul

Tasarımında Sarkis Balyan’ın imzasını taşıyan Beylerbeyi Sarayı, 1860-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından konukevi olarak yaptırılmış. Dış mimarisinde sadeliğin ön planda olduğu saray, Barok stilinden izler taşıyor. İç kısmında ise gezginleri altın işçiliği sayesinde görkemli bir manzara bekliyor.

24 odalı sarayın en önemli kısımları olarak haremlik ve selamlık bölümlerindeki hamamları, Kabul Salonu gösteriliyor. Saray bünyesinde ayrıca Ahır, Mermer ve Sarı köşkler bulunuyor.
•Adres: Beylerbeyi Mahallesi 34676 Üsküdar/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: Pazartesi ve perşembe hariç 09.00-17.00
•Giriş Ücreti: 20 Türk Lirası

18. Vialand

vialand tema parkı istanbul gezilecek yerler
İstanbul gezilecek yerler listemizde çocuklara yönelik yerlerin başında Vialand geliyor.

600.000 metrekarelik alanında her yaşa ve zevke uygun eğlence olanağını barındıran Vialand, 2013 yılında faaliyete geçmiş. Arazisinin 110.000 metrekarelik kısmı alışverişe ve yeme-içme alanlarına ayrılmış olan tema parkında çocuklara yönelik alanlar küçük yaştaki bireylerin eğlenirken öğrenmelerini amaçlıyor.

Adrenalin tutkunları için Nefeskesen, 360 gibi bölümleri de bulunan eğlence tesisindeki “Bir Zamanlar İstanbul” adlı alan kentin geçmişini anlamaya yardımcı oluyor.

Vialand, özellikle çocuklu ailelerin gün boyu eğlenceli vakit geçirebilecekleri yerlerden. Park hakkında tüm detaylı bilgileri fotoğraflar ve videolar Vialand Tema Parkı yazımızda…
•Adres: Yeşilpınar Mahallesi, Şehit Metin Kaya Sokak, No:11 34065 Eyüp/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 10.30-21.30 arası
•Giriş Ücreti: Online satış kanalında 77 Türk Lirası

19. Miniatürk

istanbul miniatürk

“Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli” sloganını taşıyan Miniatürk, kapılarını ziyarete 2003 yılında açmış. Toplam alanı 60.000 metrekare olan tema parkının en önemli özelliği, 3000 yıllık süreç içerisinde Anadolu’da ve Osmanlı coğrafyasında inşa edilmiş 134 eserin 1/25 oranında küçültülmüş kopyalarını barındırması.

Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya, Galata Kulesi gibi simge yapıların olduğu bu alanı gezdikten sonra gösteri ve oyun alanlarında ya da alışveriş bölümlerinde zaman geçirebilirsiniz.

Tesis bünyesinde sergilenen minyatürlere ait bilgilendirmeler, 9 farklı dil seçeneğinin olduğu sesli rehberlik hizmeti aracılığıyla yapılıyor. Park hakkında detaylı bilgi ve fotoğrafları Miniatürk başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
•Adres: Örnektepe Mahallesi, İmrahor Caddesi, No:7/1 Beyoğlu/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00 arası
•Giriş Ücreti: 7,5 Türk Lirası

20. Rahmi M. Koç Müzesi

rahmi m koç müzesi istanbul gezilecek yerler
Rahmi M. Koç Müzesi benim İstanbul gezilecek yerler listemizdeki kişisel favorilerimden.

İstanbul gezilecek yerler TOP20 listesinin son sırasında zengin koleksiyonu ile dikkat çeken Rahmi M. Koç Müzesi yer alıyor. 1994 yılında faaliyete geçen kültürel tesiste eserler ve araçlar eski Lengerhane, Hasköy Tersanesi ile ana girişten Haliç kıyısına kadar uzanan açık hava alanında sergileniyor.

Bu bölümlerde bilimsel aletlerin, modellerin ve oyuncakların yanı sıra nostaljik taşıtları, Turgut Alp Vinci’ni, B-24 Liberator uçaklarını inceleyebilirsiniz. Hatta Fenerbahçe Vapuru’nu ve TCG Uluçalireis Denizaltısı’nı ziyaret ettikten sonra hava müsaitse buharlı teknelerle boğaz turuna çıkabilirsiniz.

Alışılmış müzelerden çok daha farklı bir yer gezip görmek isterseniz Rahmi M. Koç Müzesi’ni gezebilirsiniz. 2-3 saat müze turu için yeterli. Müze hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın: Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul
•Adres: Keçeci Piri Mahallesi, Hasköy Caddesi, No:5 34445 Beyoğlu/İstanbul
•Ziyaret Saatleri: Hafta içi salıdan cumaya kadar 10.00-17.00 arası. Hafta sonu için 1 Ekim-31 Mart arası 10.00-18.00, 1 Nisan-30 Eylül arası 10.00-19.00
•Giriş Ücreti: 16 Türk Lirası