Kapalıçarşı İstanbul hakkında bilgileri
Mimarisinin büyüklüğü ve ihtişamı ile ön plana çıkan Kapalıçarşı, 500 yılı aşkın süredir İstanbul’un en önemli ticaret merkezlerinden birisi olarak anılıyor. İçeriği sayesinde her yaştan alışveriş tutkununu kendisine çeken çarşı ayrıca kökleri Bizans’a dayanan, Osmanlı döneminde gelişen zengin bir kültürel yapıyı bünyesinde barındırıyor.
Kapalıçarşı Hakkında Bilgi
Çarşının geçmişi Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Bir dizi dükkândan oluşan bu yerin merkezinde sonradan Cevahir Bedesteni (Bedesten-i Atik) adı verilen yapı bulunuyormuş.
Dünyanın en eski alışveriş yerlerinden birisi olan Kapalıçarşı’da ilk genişletme çalışmaları, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in emri ile 1460 yılında gerçekleştirilmiş. Çalışmaların ardından Çarşu-yı Kebir (Büyük Çarşı) ismiyle anılmaya başlayan çarşıya 15 bölümden oluşan bir bedesten daha inşa edilmiş.
Bu bedestene sonradan dükkânlarında ticareti gerçekleştirilen kumaş cinsinin adı verilerek Sandal Bedesteni (Bedesten-i Cedid) olarak anılmaya başlanmış. Eski ve Yeni bedestenlerin tüm geliri, padişahın emri doğrultusunda Ayasofya’ya aktarılmış.
Kapalıçarşı’da görülecek önemli yerler
Kanuni Sultan Süleyman’ın döneminde ise çarşı oldukça ihtişamlı hale gelmiş. Ağırlıklı olarak ahşap malzemenin kullanıldığı genişletme çalışmalarının ardından çarşı günümüzdeki haline göre bir hayli büyümüş.
Günümüze ulaşabilen kayıtlara göre o dönemde çarşıda 4.399 büyük dükkân, 2.195 hücre (küçük dükkân), 24 han, 497 dolap, 12 mahzen, 10 mescit, 16 çeşme, 8 kuyu, 2 şadırvan bulunuyormuş.
Kapalıçarşı tarihi
Camisi, türbesi, mektebi ile imparatorluğun başkenti içerisinde ayrı bir kent görünümüne bürünen çarşıdaki bu yapıların büyük kısmı, değişik tarihlerde çıkan yangınlar ve depremlerle ağır hasar görmüş.
Felaketlerden ötürü hasar gören ahşap yapılı, üzeri kiremitle kapatılmış bölümler III. Mustafa döneminde kâgir olarak yeniden inşa edilmiş. Bu çalışmaların çarşıya getirdiği yenilik ise yolların üzerinin tamamen kapatılması olmuş. Ancak çarşı 10 Temmuz 1894 tarihinde gerçekleşen büyük deprem felaketi ile neredeyse kullanılamayacak hale gelmiş.
Kapalıçarşı baharat alışverişi
Ticareti durma noktasına getiren deprem felaketinin ardından yaralarını II. Abdülhamid’in verdiği paralar sayesinde gerçekleştirilen yeniden inşa süreci ile kapatan çarşı, günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.
Kapalıçarşı’da Görülmesi Gereken Önemli Bölümler, Cadde ve Sokaklar
Kapalıçarşı İstanbul hakkında bilgi ve fotoğraflar
Kültür ve alışveriş ağırlıklı bir tatil planlayanların İstanbul gezilecek yerler listelerine mutlaka eklemelerini tavsiye ettiğim çarşının 8 kapısı bulunuyor.
Bu kapıların en ünlüleri Takkeciler, Sahaflar, Kuyumcular ve Zenneciler. Beyazıt yönündeki kapıda “Elkâsib Habibullah” kitabesi ve Sultan Abdülhamid’in tuğrası bulunuyor. Nuruosmâniye Camii yakınındaki giriş kapısında ise büyük boyutlu bir Osmanlı Devlet Arması’nı görebilirsiniz.
Geçmişte açılışı kuşluk vakti tüm esnafın katıldığı, bölükbaşı adı verilen görevlinin önderlik ettiği dua ile yapılan, ticaretin sıkı bir şekilde denetlenen kurallara bağlı olarak yapılabildiği Kapalıçarşı’nın 15 kubbesinin altında çok sayıda sokak, cadde ve han bulunuyor. Bu yapıların tamamına üzerinde veya içerisinde faaliyet gösteren meslek gruplarına göre isimler verilmiş.
Kapalıçarşı alışveriş rehberi
Geçmişte sokaklarında muhafazacılar, takkeciler, kürkçüler gibi onlarca meslek grubunun faaliyet gösterdiği; hanlarındaki dükkânları çuhacılar, kaşıkçılar, sepetçiler ile dolu olan Büyük Çarşı günümüzde de ziyaretçilerine pek çok farklı ürünü bulabilecekleri bir ortam sunuyor.
Dünyanın en büyük üstü kapalı pazarında lezzetli lokumların, ustalıkla işlenmiş ahşap ürünlerin, ilgi çekici süslemelerin ve şifa kaynağı bitki çaylarının satıldığı dükkânların arasında dolaşırken oldukça değerli tarihi eşyalara denk gelebilirsiniz. PTT ve banka şubelerinin faaliyet gösterdiği çarşının en çok ilgi çeken bölümü kuyumcuların olduğu Kalpakçılar Caddesi.
Burada faaliyet gösteren kuyumcularda standart ürünlerden özel tasarımlı ziynet eşyalarına kadar geniş bir ürün yelpazesi ile karşılaşabilirsiniz. Eski haritalar, antika eşyalar ve el emeği halılar aradığınızda ise İç Bedesten’e yoğunlaşabilirsiniz.
Kapalıçarşı İstanbulgezilecek yerler
Bünyesinde gerçekleştirilen döviz işlemleri ile ülkemizde serbest ekonominin kalbi olarak anılan çarşının Yağlıkçılar Caddesi’ndeki Cebeci Han alem ustalarına ev sahipliği yaparken, Sandal Bedesteni’nin hemen arkasında kurulan Bit Pazarı’nda ikinci el eşyalar bulabilirsiniz.
Kapladığı alan yaklaşık 47 bin metrekare olan çarşıyı gezerken yorulursanız, Şark Kahvesi’nde soluklanabilirsiniz. Karnınız acıktığındaysa Havuzlu Lokanta’nın enfes yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.
Kapalıçarşı nerede ve nasıl gidilir?
Kapalıçarşı nerede ve nasıl gidilir
Fatih İlçesi sınırları içerisindeki Kapalıçarşı, Nuruosmâniye ve Beyazıt camileri ile Mahmutpaşa Çarşısı arasında yer alıyor.
Turistik açıdan İstanbul’un ilgi çeken yapılarının başında gelen Yerebatan Sarnıcı’na, Ayasofya Müzesi’ne ve Topkapı Sarayı’na oldukça yakın konumdaki çarşının büyüklüğü, ziyaretçilerine farklı yerlerden ulaşabilme olanağı tanıyor.
Eğer toplu ulaşım ile gelecekseniz, en pratik yöntem tramvayı veya belediye otobüslerini kullanmak. Tramvayı kullanacakların Beyazıt Durağı’nda inmeleri gerekiyor. Belediye otobüsleri ise şehirdeki pek çok noktadan Beyazıt Meydanı’na ulaşım sağlıyor.
Anadolu yakasından gelecekler için Marmaray, zamandan tasarruf edebilecekleri en ideal ulaşım yöntemi.
Kendi aracınız ile bölgeye gelecekseniz, Beyazıt Meydanı civarındaki park alanlarını kullanabilir ya da Sultanahmet civarındaki mekânları da ziyaret edecekseniz Topkapı Sarayı’nın Bab-ı Hümayun Kapısı’na yakın konumdaki otoparkı tercih edebilirsiniz.
Kapalıçarşı Ziyaret Gün ve Saatleri
Kapalıçarşı turistik alışveriş
İstanbul’un geçmiş hakkındaki bilgi dağarcınızı genişletmek ve keyifli zaman geçirmek için Tarihi Yarımada gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Kapalıçarşı’yı resmi tatiller ve pazar günleri dışında haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
09.00-19.00 saatleri arasında girişin serbest olduğu çarşıda ziyaret konusunda tek istisna, cuma günleri namaz saatlerinde yaşanıyor.
Namaz vaktindeki ziyaret kısıtlamasının en büyük nedeni, camiye sığmayan cemaatin çarşının caddelerine doğru yayılıyor olması. Bu saat diliminde çarşı içerisindeki hem namaza katılmayan esnafın hem de ziyaretçilerin cemaati rahatsız edecek davranışlardan kaçınmaları rica ediliyor.
Kapalıçarşı’dan ne alınır
Son olarak, İstanbul’da konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi İstanbul’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.