Topkapı Sarayı (Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Ulaşım…)

Topkapı Sarayı giriş ücreti

Tarihe ve mimariye meraklı gezginler için İstanbul gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez bir parçası olan Topkapı Sarayı, görkemi ile yüzyıllardır ziyaretçilerini büyülüyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarında dünyanın en büyük saray-müzelerinden birisi haline getirilmiş olan Topkapı, Osmanlı göçebe kültürüne benzeyen mimari anlayışla tasarlanmış bölümleri ve barındırdığı paha biçilemez koleksiyonu ile sizleri bekliyor.

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi

İstanbul Sarayburnu’ndaki Doğu Roma Akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik alana inşa edilen Topkapı Sarayı’nın yapımına, İstanbul’un fethinin ardından Fatih’in emriyle 1460 yılında başlanmış.

1478 yılında tamamlanan saray, yaklaşık 4 yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmış.

Topkapı Sarayı gezilecek yerler
Topkapı Sarayı Müzesi gezilecek yerler. Büyütmek için görsele tıklayın. (Görsel kaynak: gezenanne.com)

Ayasofya yönündeki Saltanat Kapısı aracılığıyla giriş yapılan görkemli yapı, iç içe geçmiş 4 avludan oluşuyor. Günümüzde 300.000 metrekarelik alanı kaplayan sarayın çevresinde geniş bahçeler ve meydanlar bulunuyor.

Sarayı çevreleyen bu bahçelerin içerisinde zamanla başta Çinili Köşk, Sepetçiler Kasrı ve İncili Köşk olmak üzere çok sayıda yapı inşa edilmiş.

19. yüzyılın ortalarında hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması sonucunda tüm işlevini yitiren saray, 3 Nisan 1924 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi haline getirilmiş.

Müzenin 300.000 parçalık koleksiyonunda dünyanın çeşitli yerlerinden gelen porselenler, mutfak eşyaları, gümüşler, padişahlara ait portreler ve özel eşyalar ile imparatorluk hazinesi gibi kültürel anlamda eşsiz eserler bulunuyor.

Topkapı Sarayı Bölümleri

1924 yılından beri müze olarak kullanılan saray, 4 avlu ve harem bölümünden oluşuyor.

Topkapı Sarayı Babıhümayun kapısı
Babıhümayun, Topkapı Sarayı Müzesi’nin ana giriş kapısı. Kapının sol tarafında ünlü Soğukçeşme Sokağı, sağ tarafında ise III. Ahmet Çeşmesi yer alıyor. Burası sarayın ilk giriş noktası. Buradan giriş ücretsiz. İçeride yer alan avluyu, Aya İrini’yi görebilirsiniz.

Kapladığı alan bakımından avlular arasında en genişi olan I. Avlu’da bulunan ve dış hizmet binalarının çevrelediği Alay Meydanı padişahların sefere gidiş ve dönüşlerinde, Cuma Selamlığı gibi törenlerde kullanılmış.

Silah ve ganimet deposu olarak kullanıldığından geçmişte “Cebehane” adı ile anılan Aya İrini’nin geçmişi 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Çeşitli dönemlerde askeri müze olarak kullanılmış dini yapı 3 bölümden oluşuyor ve kubbesinin altındaki mozaikler ile ilgi çekiyor.

Topkapı Sarayı Aya İrini ziyareti
Aya İrini, Topkapı Sarayı Müzesi. Yapının giriş ücreti çok yüksek. Bana kalırsa içine girmeye bu rakamlara değmez.

Günümüzde müzenin ana girişi olarak kullanılan Babüsselam’da dönemin Osmanlı ve Avrupa askeri mimari unsurlarının başarılı bir şekilde sentezlendiğini görebilirsiniz.

Bu avluda inceleyebileceğiniz son yapı ise dini motiflerle görünümü zenginleştirilmiş ve Fatih’e adanmış bir kitabenin bulunduğu Bab-ı Hümayun.

Topkapı Sarayı Babüsselam kapısı
Babüsselam, Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki ikinci giriş kapısı. Bu nokta artık müzenin ücretli giriş yeri. Bu noktadan sonra sizi artık Osmanlı’nın yüzyıllar boyunca kullandığı yapılar karşılıyor.

I. Avlu, diğer adıyla Divan Meydanı, uzun yıllar Osmanlı’nın yönetim merkezi ve tören alanı olarak kullanılmış. Devlet işlerinin görüşüldüğü Kubbealtı (Divan-ı Hümayun) bu alandaki en önemli yapı konumunda.

Topkapı Sarayı Adalet Kulesi ziyaret bilgileri
Adalet Kulesi, bu avluda yer alan en önemli noktalardan.

Topkapı Sarayı
Kubbealtı, Topkapı Sarayı Müzesi

Padişahların şehri, sarayı ve Divan toplantılarını izleyebilmesi için inşa edilen Adalet Kasrı, Osmanlı’da pek çok saray işinden sorumlu kişilerin durduğu Zülüflü Baltacılar Ocağı II. Avlu’daki diğer önemli yapılar.

Bu bölümde ayrıca padişahların selamlık hayatlarını yaşadıkları Babüssaade’ye de zaman ayırmanızı öneririm.

Topkapı Sarayı silahlar bölümü
Topkapı Sarayı Müzesi bünyesinde sergilenen silahlardan bazıları…

Topkapı Sarayı Saray Mutfağı bölümü sergisi
Yeni düzenlenen Saray Mutfağı sergi alanında sarayda kullanılan bir çok mutfak gerecini inceleyebilirsiniz…

Topkapı Sarayı Babüssaade kapısı
Sarayın 3. avlusuna geçiş noktası olan Babüssaade kapısı…

Enderun ismiyle de anılan III. Avlu’da en çok ilgiyi Has Oda ve Kutsal Emanetler Dairesi çekiyor.

Hazineye ait bölümlerin yer aldığı avluda Türk mimarlığının köşk üslubunun başarılı bir örneği olan Arz Odası, Enderun Saray Okulu’nda eğitim alan içoğlanlar için kurulan III. Ahmed Kütüphanesi ve Ağalar Camii en dikkat çekici bölümleri oluşturuyor.

Topkapı Sarayı kutsal emanetler
Kutsal Emanetler, Topkapı Sarayı Müzesi’nin en önemli sergilerinden…

III. Ahmed Kütüphanesi Topkapı Sarayı müzesi ziyaret bilgileri
III. Ahmed Kütüphanesi, Topkapı Sarayı Müzesi

Lale Bahçesi ve Sofa-i Hümayun bölümlerinden oluşan IV. Avlu’da Bağdat ve Revan’ın fetihleri onuruna inşa edilmiş 2 köşk bulunuyor.

Padişahların yazlık köşkü olan Sünnet Odası’nın görülebildiği alandaki Mecidiye Köşkü, dönemin başarılı mimarı Serkis Balyan’ın imzasını taşıyor.

Topkapı Sarayı Revan Köşkü hakkında ziyaret bilgileri
Revan Köşkü, Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi Bağdat Köşkü
Bağdat Köşkü, Topkapı Sarayı Müzesi

Sarayı ziyaretlerimde en çok zaman ayırdığım bölüm olan Harem, bana göre saray hayatını anlamak isteyenlerin mutlaka görmeleri gereken bir yer.

Dolaplı Kubbe’den giriş yaparak başlayacağınız Harem gezisi sırasında padişah annelerinin yaşadıkları Valide Sultan Dairesi’ni, tören ve kabul salonu olarak kullanılmış Hünkâr Sofası’nı, has odaları ve burada yaşayan çeşitli gruplara ait bölümleri inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Harem gezilecek yerler
Harem, Topkapı Sarayı Müzesi

Padişah Elbiseleri Bölümü ile Hazine Salonları ve III. Ahmed Kütüphanesi restorasyon çalışmalarından dolayı geçici olarak ziyarete kapalı tutuluyor.

Has Ahırlar ve Hekimbaşı Odası ziyarete tamamen kapatılmış yegâne yerler.

Topkapı Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayı müzesi nerede ne nasıl gidilir

Tarihi önemi ve barındırdığı eşsiz koleksiyon ile gezginlerin Tarihi Yarımada gezilecek yerler listelerinde kendisine yer bulan Topkapı Sarayı, Fatih İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Kapalıçarşı, Sultanahmet Camii gibi şehrin simgesi haine gelmiş tarihi yapılara oldukça yakın konumdaki müzeye ulaşmak için metro, tramvay ve Marmaray hatlarını kullanabilirsiniz.

Metro veya tramvay kullanarak müzeye gidecekseniz, inmeniz gereken durak Sultan Ahmet. Ayasofya Müzesi ve Hürrem Sultan Hamamı önünden geçip, tabelaları takip ederek saraya kolayca ulaşabilirsiniz. Ulaşımda tramvayı tercih ederseniz daha yakındaki Gülhane istasyonunda da inebilirsiniz.

Müzeye gitmek için Marmaray’ı kullananların Sirkeci İstasyonu’nda inip, Cağaloğlu-Vilayet çıkışı takip etmeleri gerekiyor. Valilik binasının önüne çıktıktan sonra ise sola doğru kıvrılan yolu takip ederek saraya rahatça gidebilirsiniz.

Özel aracınız ile müzeye geldiğinizde ise Bab-ı Hümayun Kapısı yakınındaki otoparkı kullanabilirsiniz. Ayrıca liselerin olduğu bölgelerde de park alanları bulabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2018

İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi gezisi

Ziyarete gelen gruplara indirim uygulamasının yapılmadığı müzeye 60 Türk Lirası tutarındaki bilet ücretini ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

Saray içerisindeki Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu ile Aya İrini’yi ziyaret etmek istediğinizde ise ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Harem ve Zülüflü Baltacılar için 35 Türk Lirası, Aya İrini içinse 30 Türk Lirası ücret talep ediliyor. Biletleri ister kredi kartıyla isterseniz de nakit olarak satın alabilirsiniz.

18 yaş altındaki T.C. vatandaşı gençlere, 65 yaş üstü yetişkinlere ve engelli bireylere Topkapı Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret etme hakkı tanınıyor. Müzeyi ve saraydaki diğer alanları kimlerin ücretsiz olarak gezebileceği hakkında detaylı bilgiyi müzenin resmi sitesinde bulabilirsiniz.

Özellikle tatil günlerinde ve hafta sonlarında yoğunluğun arttığı gişelerde zaman kaybetmek istemezseniz, çoğu zaman benim de kullandığım online sistemden biletinizi satın alabilirsiniz.

Aynı zamanda devlete bağlı tüm müzelerde geçerli Müzekart+ ile İstanbul’dakiler için geçerli MuseumPass başvurusu yapabileceğiniz bu sistem ile ilgili merak ettiklerinizi şu adresten öğrenebilirsiniz.

Müzekart+ ve MuseumPass uygulamalarının en büyük avantajları müzelere ücretsiz giriş ve tesislerdeki çeşitli alanlarda uygulanan özel indirimlerden yararlanma hakkı tanıması.

Hazır konu Müzekart’tan açılmışken Harem’e ve Aya İrini’ye girişte bu uygulamanın geçerli olmadığını belirtmek isterim.

Bilet satın almak için tercih edebileceğiniz son seçenek olan Bilet Matik’ler gişelerin önünde ve Sultanahmet Meydanı Hürrem Sultan Hamamı karşısında yer alıyor.

Topkapı Sarayı Ziyaret Gün ve Saatleri

Topkapı Sarayı ziyareti Sami
Topkapı Sarayı’na şu ana kadar birçok kez gitmiş olsam da fırsat buldukça tekrar tekrar gitmek isterim. Sarayla ilgili tek üzüntüm Türk vatandaşlarına karşın uygulanan çok çok yüksek bilet fiyatları. 4 kişilik ailenin bu fiyatlarla sarayı gezmesi, tarihini yerinde incelemesi maalesef çok zor. Umarım bu durum kısa zamanda düzeltilir. Arap ve Avrupalı turistler için belki giriş ücretleri yüksek olmayabilir ama asıl tarihini öğrenmesi gereken bizler için bu rakamlar çok yüksek.

Topkapı Sarayı Müzesi, salı günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık tutuluyor. Bu durumun tek istinası, müzenin saat 13.00’a kadar kapalı olduğu dini bayramların 1. gününde yaşanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde olduğu gibi sarayın müzeyi, Harem’i ve Aya İrini’yi ziyaret saatleri kış ve yaz sezonlarında farklılık gösteriyor. 30 Ekim-15 Nisan arasındaki kış sezonunda müzeye 09.00-16.45 arasında giriş yapabilirsiniz.

15 Nisan ile 30 Ekim arasındaki dönemi kapsayan yaz sezonunda ise sarayı 09.00-18.45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Her iki dönemde de sarayın girişindeki bilet gişeleri son ziyaret saatinden 45 dakika önce kapanıyor.

Topkapı Sarayı’nın Harem ve Kutsal Emanetler bölümleri gün içerisinde yoğunluk fazla ise belirli aralıklarla ziyarete açılıyor. Ayrıca Kutsal Emanetler bölümünü ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin, sergilenen eşyaların manevi öneminden dolayı kıyafet konusunda dikkatli olmaları rica ediliyor.

Son olarak İstanbul’da konaklama yapılacak bölgelerle ilgili genel bilgileri ve otel tavsiyelerimi İstanbul’da nerede kalınır başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.