Trilye gezilecek yerler listesi
Zeytin bahçeleri, cumbalı eski Rum evleri, denize paralel sokaklarıyla Bursa’ya bağlı çok şirin bir Rum balıkçı kasabası Trilye.
Adını bir zamanlar İstanbul’dan sürgün edilmiş olan 3 papazdan aldığı rivayet edilen bu şirin beldenin adı, geçimini zeytin ve zeytinyağından sağlamasından ötürü “Zeytinbağı” olarak 1963 yılında değiştirilmiş. Ancak 2011 yılında ismini geri almış ve Trilye olarak anılmaya devam etmiş. Trilye’nin adı ile ilgili bir başka rivayet ise adını barbunya balığı anlamına gelen Trigliya‘dan aldığı yönünde. Uzatmadan Trilye gezilecek yerler konumuza geçelim…
Trilye antik çağlardan bu yana yerleşime açık bir yer olduğu için attığınız her adımda tarihi bir yapıyla karşılaşmanız mümkün. Eskiden yoğun olarak Rum ve Hristiyan kesimin yaşamış olduğu sokaklar kilise, cami, çeşme ve birçoğu da maalesef harabe haline gelmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş yapılar ile dolu. Bunun nedeni ise Trilye’nin 1.derece sit alanı olması.
Birçok yapı tüm ihtişamına rağmen yalnızlığa mahkum edilmiş yıkılmayı bekler vaziyette. Bu durum beni rahatsız etse de Trilye o kadar keyifli bir kasaba ki bir başka sokağında cıvıltısıyla affettiriyor hemen kendini.
Trilye gezilecek yerler sokaklar
Trilye samimiyet dolu bir kasaba. Sokaklarına sandalyeler atmış teyzeler, top oynayan çocuklar, kahvelerinde oturan ihtiyar delikanlılar ile korkusuz, güvenli ve en önemlisi de sevgi dolu bir yer. Yemyeşil bir o kadar da masmavi.
Nasıl anlatılır bilinmez. Tasviri güç, şiiri bol.. İnsanı şair yapacak cinsten canım Trilye. Ülkemizde varlığı çok bilinmiyor olsa da geleceğin Alaçatı’sıya da Bozcaada’sı olabilecek bir potansiyeli barındırıyor ruhunda. Öyle ki yabancı turistlerin şimdiden ilgi odağı olmuş.
Trilye Gezilecek Yerler Listesi
1. Trilye Sokakları
Trilye gezilecek yerler sokaklar
Trilye gezilecek yerler listenize Trilye sokaklarını gezerek başlayabilirsiniz. Trilye’ye geldiğinizde cıvıl cıvıl sokakları sizi adeta masalda hissettirecek.
Burada kendi masalınızın kahramanısınız. Kaybolmaktan korkmadan her sokağa girin. Çünkü her sokakta size Trilye’nin tarihini anlatmaya meraklı teyzeler amcalar bekliyor olacak 🙂
Genellikle 2-3 katlı olan cumbalı evleri de gökkuşağı renkleri ile selamlıyor sizleri her sokakta. 150-200 yıllık geleneksel evleri Osmanlı-Rum mimarisinin de en güzel örneklerinden. Keyifli fotoğraflar çekmek isteyenler için bu evler biçilmiş kaftan.
Trilye’de görülecek yerler tarihi trilye kahvecisi
2. Trilye Taş Mektep
1909 yılında Neoklasik tarzda 4 katlı olarak yapılmış olan Taş Mektep, kasabanın simgelerinden. Yapıldığı yıllarda papaz okulu olarak kullanılan Taş Mektep, 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından öksüzler evi olarak tekrar kullanıma açılmış daha sonraları da 1980‘li yıllara kadar ilkokul olarak kullanılmış. Hatta Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Makarios’un eğitim aldığı okul olarak da biliniyor burası.
Şuan yalnızlığa terk edilmiş olan Taş Mektep harabeye dönmüş durumda. İnsanların bu yapıya daha fazla zarar vermemesi için belediye içeri girişe izin verilmiyor ve etraf çitler ile çevrili.
Bu nedenle çitlerin arkasından bakmakla yetinebildim ben de. Ancak siz yine de Trilye gezilecek yerler listenize bu yapıyı da ekleyin ve burayı görmeden gelmeyin.
3. Kemerli Kilise
Trilye kemerli kilise
Trilye her ne kadar kilise ve manastırları ile Hristiyanların bir dönem ilgi gösterdiği bir yer olsa da günümüze kalan kilise sayısı çok az. Bunlardan biri olan Kemerli Kilise’nin asıl adı ise Panagia Pontobasilissa Kilisesi.
13.yy’a ait olan kilise Meryem Ana’ya adanmış olan kilise olarak biliniyor.Kilisenin şuan kapılarına kilit vurulmuş durumda ancak restorasyon çalışmalarından sonra muhtemelen açılacaktır. Bu nedenle de Trilye gezilecek yerler listenize eklemenizde fayda var.
4. Dündar Evi
Asıl adı Yuannes Kilisesi olan Dündar Evi mübadele dönemi sonrası özel mülkiyete çevrilmiş olan bir yapı. Bir süre Giritli bir aile tarafından kullanılmış daha sonra da burayı otele çevirmek isteyen bir iş adamına satılmış olsa da bürokrasi engeli aşılamadığı için şuan atıl durumda.
5. Aya Todori Kilisesi (Fatih Cami)
Aya Todori Kilisesi trilye
Aya Todori Kilisesi, Trilye’de Rumlardan kalan 3 kilise içerisindeki en büyük kilise olma özelliğini taşımakta. Trilye’nin Osmanlı hakimiyetine girmesinden sonra üzerine bir kubbe eklenerek Fatih Cami’sine dönüştürülmüş.
Fatih Cami’nin hemen yanında bulunan Osmanlı Hamamı ise Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış olup şuan kültür merkezi olarak kullanılması için restore edilmektedir.
6. Trilye Yat Limanı
Trilye gezilecek yerler
Trilye’nin ufak ama şirin bir yat limanı var. Burada yan yana sıralı balıkçılarda balık yiyebilir ya da sahilde yosun kokusu eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Meydanın yanındaki plajdan denize girmek de bir başka alternatif. Ben denizinin kirli olacağını düşündüğüm için hazırlıksız geldim ve ayaklarımı sokmakla yetindim. Ancak girmek isteyenler için denizinin temiz olduğunu söyleyebilirim.
7. Trilye Çamlı Kahve
Trilye gezilecek yerler listenizde eğer kahvaltı yapmak da varsa burası tam size göre. Trilye’nin kahvaltısı ile meşhur yerlerinden. Kahvaltı çeşitleri fazla olmasa da manzarası karın doyuran cinsten. Yalnız buraya gelmek isterseniz sabah en geç 10:00’a kadar yerinizi kapmanız gerekir, çünkü inanılmaz kalabalık oluyor sabahları. Asırlık çınarların altında çayınızı içerken bunca kalabalığa hak vereceğinize emin olabilirsiniz.
Trilye’nin girişinde Çamlı Kahve’yi gösteren tabelaları göreceksiniz zaten. O yokuşu takip ederek kısa bir yürüyüş sonunda Çamlı Kahve’ye ulaşabilir ve artık Bursa manzarasını izlemeye başlayabilirsiniz. Kahvaltı fiyatları ortalama 20-25 TL.
8. Trilye Köylü Pazarı
Trilye görülecek yerler zeytinyağı
Trilye geçimini zeytincilikten kazanan bir kasaba. Buraya kadar gelmişken de zeytin ve zeytinyağı almadan dönmek olmaz. Ben zeytinlerimi 2 farklı yerden aldım. Köylü Pazarı zeytin satan teyzelerimizle dolu.
Hem bu zeytin cennetinden zeytinsiz dönmemek hem de tatlı teyzelerimize katkı sağlamak adına öncelikle bu yerlilerimizden alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz. Burada sadece zeytin yok tabi ki.
Turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği bu tezgahlarda köylü kadınların kendi evlerinde yaptıkları zeytin ve zeytinyağları dışında, nar ekşileri, turşular, ayva, portakal vb. reçeller ile acı soslar da bulunuyor. Zeytinyağı satmak için sizce de fazla şirin değil mi? 🙂
9. Trilye Çarşısı
Trilye’de gezilecek yerler trilye çarşısı
Trilye Çarşısı bu şirin hediyelik eşya satan dükkanın adı.Ben daha içeri girmeden bu cümbüşe hayran kaldım. İçeride yok yok. Zeytinyağlı, kükürtlü vb. sabunlar, zeytinyağı ve safran çiçeği kolonyaları, zeytin ve zeytinyağları, hediyelik eşyalar, magnetler ve daha niceleri…
Eski bir Rum beyfendisi karşıladı burada bizi. Müşterilerine karşı o kadar ilgili ve sıcakkanlı ki her bir ürünü detaylı bir şekilde anlatıp bizleri bilgilendirdi. Zeytinlerin tadı çok güzel ve katkısız olduğu o kadar belli ki deneyince ne demek istediğimi anlayacaksınız. Buradan magnet, safran çiçeği kolonyası ve yeşil zeytin alarak alışverişimi tamamladım.
Çarşıda fiyatlar oldukça makul. Buraya uğramadan Trilye gezilecek yerler listenizi tamamlarsanız üzülürsünüz çünkü Trilye’de neredeyse bütün dükkanlar böyle masal tadında.
Trilye alışveriş hediyelik
10. Perili Ev
Trilye’ye gelip de Perili Evi görmeden olmaz. Hatta biraz abartıp bu ev için bile gelinebilir. Burası ile ilgili 2 değişik hikaye anlatılıyor. Birinci hikayeye göre evi öğretmen bir çift kiralamış. 1 hafta sonra esrarengiz bir şekilde çift evde bulunmuş. Hiçbir neden bulamayan halk bunun perilerin işi olduğuna kanaat getirmişler.
İkinci hikayeye göre ise yine burada yaşayan bir karı koca varmış. Kadın genç ve güzel; erkek yakışıklı ancak alkol bağımlısıymış. Kadın bu dertten muzdarip kendisine bir erkek arkadaş edinmiş. Kocası evde yokken arkadaşını eve davet eder, eşi eve gelince de sızar sızmaz adamı arka kapıdan gönderirmiş.
Arkadaşı giderken gürültü çıkar da kocası duyarsa kadın hemen “Aman bey sus sus, biliyorsun ki bu ev perili” diyormuş. Ve bunun gibi her köşe başı hikayelerle dolu Trilye’nin. Bana pek inandırıcı gelmese de Trilye hikayeleri ile bir başka güzel. Siz de eğer bu hikaye dolu yerleri keşfetmek isterseniz Trilye gezilecek yerler listenize Perili Evi eklemeyi unutmayın.