Üsküdar gezilecek yerler
Üsküdar gezilecek yerler bakımından İstanbul’un en zengin semtlerinden biridir. Bu tarihi yerleşim yeri, İstanbul Boğazı, Kadıköy, Beykoz ve Ümraniye ile çevrelenmiştir. “Scutari” olarak da bilinen Üsküdar bu adını Kız Kulesi’nin karşısında bulunan Scutarion Sarayı’ndan almaktadır. Semtin bir diğer adı Evliya Çelebi tarafından verilen “Eski Dar”dır. Yerleşim yeri olarak kullanılmaya başladıktan sonra birçok kez el değiştiren Üsküdar’da Fenikeliler, Megaralılar, Romalılar, Atina ve Spartalılar yaşamıştır. Haçlı seferleri sırasında yağmalandıktan sonra bir süre Latin uygarlığı egemenliğinde kalmıştır. Selçuklular dönemi ile Türkler Üsküdar ile tanışır.
Üsküdar Gezilecek Yerler
Anadolu’dan gelenlerin son uğrak noktası olan Üsküdar, padişahların konaklama noktası olmasıyla da tanınır. Üsküdar, Bizans’ın Asya’ya giden ticari yollarının başlangıcıdır ve önemini yüzyıllar boyunca zenginleşen tarihi ve mimari unsurlar ile korumuştur.
Özellikle Osmanlı döneminde burada inşa edilen ve günümüze kadar gelen mimari, tarihi ve kültürel açıdan başyapıt olan birçok yapı ile İstanbul’un en popüler gezi noktalarından biridir.
Tarih ve mimari zenginliğin yanı sıra yeşil ile mavinin birleştiği doğal zenginlikleri ile de tanınır. Üsküdar gezilecek yerler açısından oldukça zengindir ve bu yerlerden bazıları şunlardır:
Kız Kulesi
Üsküdar gezilecek yerler Kız Kulesi
Üsküdar gezilecek yerler listemizin en önemli yerlerinden olan Kız Kulesi, İstanbul’un sembollerinden biridir. Kule, küçük bir kayalık üzerinde Boğaz ile Marmara Denizi’nin birleştiği yerde, karaya 180 metre mesafede.
Bu kulenin yapımı ve varlığı ile ilgili birçok rivayet bulunmakta. Kayalığın MÖ. V. Yüzyılda Atinalı bir kumandan tarafından koruma amaçlı yapıldığı, sonrasında kulenin inşası ile deniz feneri, atışların karşılanma noktası gibi amaçlarla kullanıldığı, bir dönem karantina hastanesi olarak kullanıldığı, 20. Yüzyılın başında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca kullanıldığı bilinmektedir.
Kız Kulesi ile ilgili en ünlü efsane Doğu Roma İmparatoru’nun bir gece rüyasında kızının bir yılan sokması sonucu öleceğini görmesi ve bunu engellemek için denizin ortasındaki bu kuleyi inşa ettirdiği. Kule, 2000’li yıllarda yapılan yenileme çalışmalarının ardından restoran, kafeterya ve hatıra eşya satışının yapıldığı bir yere dönüştürülmüştür.
Kuleye ring seferleri ile ulaşmak mümkündür. Kızkulesi’ne gidemiyorsanız bile karşısında deniz kenarındaki kafelerde bir şeyler içip manzaranın ve bu eşsiz atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.
(Kuleye Salacak ve Kabataş’tan ulaşılabilir. Gündüz ulaşımı Salacak – Kızkulesi arası ring seferleri her gün 09:00 – 18:45, Kabataş – Kızkulesi seferleri hafta sonu 10:00 – 18:00, Kızkulesi – Kabataş seferleri haftasonu 10:45 – 18:45 arasında düzenlenmekte. Gece ulaşımı ise Salacak – Kızkulesi her akşam 20:15 – 00:30, Kabataş – Kızkulesi 20:00 – 20:45 – 21:30, Kızkulesi – Kabataş 23:00 – 23:45 – 00:30 arasında. Tam bilet 20, 60 yaş üstü ve öğrenci bileti 10 Lira. http://www.kizkulesi.com.tr/)
Yeni Valide Külliyesi ve Camii
Üsküdar gezilecek yerler Yeni Valide Cami
İstanbul’un en güzel camilerinden olan Yeni Camii, Valide Sultan Camii adıyla da bilinir. 1708 – 1710 yılları arasında III. Ahmet’in annesi Gülnuş Emetullah Valide Sultan için yaptırılmıştır.
Mimari açıdan hem Osmanlı hem de barok özelliklerinin görülmesinin nedeni Osmanlı mimarisinin geçiş dönemlerinden birinde yapılmış olması.
Camii bünyesinde bir külliye ve Kuran kursu bölümü de bulunmakta. Valide Sultan’ın türbesinin yanında bir sebil ve şadırvan da vardır.
Camii iki minarelidir ve her bir minarede üçer tane şerefe bulunmakta. Yapının iç kısmında kullanılan İznik çinileri görkemli bir atmosfer yaratmaktadır. (Hakimiyet-i Milliye Caddesi, Üsküdar.)