Balat Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 10 Yer!

balat gezilecek yerler listesi

İstanbul’un belki de en fotojenik semtidir Balat. Boynuna fotoğraf makinasını asan gelir turist olur burada. Balat’ın çocukları o kadar alışkındır ki bu duruma kamera gördüler mi poz vermek için yarışırlar. Bu yüzden adeta bir fotoğraf atölyesidir bu şirin semt. Sırf bu yüzden bile Balat gezilecek yerler, İstanbul gezilecek yerler listelerinde geniş bir yer kaplar.

Balat Gezilecek Yerler Listesi

Eski adı Rumca “saray kapısı’” anlamına gelen “Palation” sözcüğünden gelen Balat, daha sonra bir semt adı olmuştur. Eski dar sokakları, rengarenk cumbalı evleri ile bir dönem Yahudi nüfusunu barındıran Balat, camileri, kiliseleri ve sinagoglarıyla da farklı din ve kültürleri birleştiren kozmopolit bir yapıya sahip aynı zamanda.

balat gezisi istanbul

Her ne kadar değişim ve dönüşümlerle eski yapısını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olsa da o eski dokuyu ve eski İstanbul’u görüp farklı hayatlara tanıklık etmek isteyen her gezgin ruhun adım adım mutlaka deneyimlemesi gereken bir yer. Hadi gelin hep birlikte kendi şehrimizde turist olalım ve Balat’ın insanı fotoğrafçı yapacak sokaklarında kaybolalım..

1. Fener Rum Ortodoks Patrikanesi

balat gezilecek yerler Fener Rum Ortodoks Patrikanesi

Balat gezilecek yerler listemizin ilk sırasında şüphesiz İstanbul’un fethinden sonra tüm Ortodokslarca dünya patriği kabul edilen kısa adıyla “Fener Patrikhanesi“dir.

Ortodokslara yönelik hoşgörülü yaklaşımın etkisiyle günümüze kadar ulaşan patrikhane her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

2. Fener Rum Erkek Lisesi

balat gezilecek yerler Fener Rum Erkek Lisesi

Balat gezilecek yerler listemizdeki en görkemli yapılardan biri de Fener Rum Erkek Lisesi’dir. Bu yapı ihtişamlı yapısı nedeniyle çoğu zaman Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile karıştırılsa da ortasında bulunan kalın kubbesiyle ayırt edilebilir. Lisenin yapımında Fransa’dan getirilen kırmızı tuğlalar kullanılmış ve bu nedenle ‘’Kırmızı Mektep’’ olarak da anılmıştır.

3. Ferruh Kethuda Camii

Mahkemelerin bir cami avlusunda görülmesi fikri ne kadar da ilginç geliyor kulağa değil mi? Ama Ferruh Kethuda Camii, avlusunda mahkeme görülen bu nedenle de Mahkemealtı adı verilen cadde üzerinde bulunan tarihi bir cami.

Dönemin sadrazamı Semiz Ali Paşa’nın kethüdası (kahyası) Ferruh Kethüda için Mimar Sinan tarafından yapılan caminin bahçesinde havuz, arka tarafında ise bir güneş saati bulunuyor. Tarihe tanıklık etmek isteyen herkesin Balat gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gerekli. Benden söylemesi:)

4. Sveti Stefan Kilisesi

Fener semtinde bulunan ve Balat gezilecek yerler listemizdeki bir diğer ilginç yapı ise Bulgar dini inanışlarının en büyük sembollerinden Sveti Stefan Kilisesi.

Sveti Stefan halk arasındaki adıyla Demir Kilise. Demir dediysek mecazi anlamda değil. Gerçekten de bu kilisenin yapımında tam 500 ton demir kullanılmış! Prens Stefan Bogoridi’nin bağışladığı arazi üzerine yapılan ahşap yapı yanınca burası İstanbul’daki Bulgar gönüllerinin yardımları ile kiliseye dönüştürülmüş. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bulgarların ayrı bir cemaat olarak tanınması ilk defa burada bir fermanla duyurulmuş.

Şüphesiz Bulgarlar için bir övünç kaynağı ve bağlarımızı güçlendiren bir sembol. Şuan dünyada tek demir kilise olma ünvanına sahip kiliseyi görmeden dönen Balat’ta turist oldum demesin 🙂

5. Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Balat’ın ve aslında İstanbul’un en tarihi hamamlarından biri burası. Cibali semtinde yer alan hamam 15.yy. a ait olup 11.yy da Bizans Kilise’sinden dönüştürülmüş Gül Cami ile karşılıklı bulunmaktadır. Hamam adını “Kara” lakabıyla anılan Küçük Mustafa Paşa’dan alır.

6. Moğolların Meryemi Kilisesi

balat Mogollarin Meryemi Kilisesi

Kanlı Kilise olarak da bilinen bu yapının ilginç bir hikayesi var. 13.yy da Moğollar ile yakın ilişki kurmak isteyen Bizans İmparatoru kızı Prenses Maria’yı evlenmesi için Moğol İmparatoru Hülagü Han’ın yanına göndermiş. Ancak uzun süren yolculuk sonunda Maria ulaştığında yaşlı Hülagü Han ölmüş olduğu için oğlu Abhaka Kağan ile evlendirilmiş.

Taht kavgaları nedeniyle Abhaka Kağan da amcası tarafından öldürülünce bir kağan ile evlendiği için başkası ile evlendirilemeyecek olan prensesi Moğollar Konstantinopolis’e geri yollamışlar.

Bu süreden sonra kendini dine adayan,misyonerlik yapan Prenses Maria, yaptığı iyilikler ve din adına çalışmaları nedeniyle Moğolların Meryem’i olarak anılmaya başlamış. Ayrıca kilise Fatih Sultan Mehmet’in özel fermanı ile camiye dönüştürülmemiş ve kilise olarak varlığını sürdürmüştür.

7. Balat Sokakları

balat gezilecek yerler balat sokakları

Bazen gidilen yerin önemi yoktur. Mutluluk yolun sonunda değil, yolun kendisidir. İşte Balat sokakları tam da böyle. Evden eve uzanmış iplere asılan çamaşırları,rengarenk herkesin hayallerini süsleyen o cumbalı şirin evleri, grafitili sokakları, sokakta top oynayan çocukları, dükkanlardan fırlayan kedileri…

Bu liste uzayıp gider. Eğer sizde zamanın yavaş akmasına ihtiyaç duyarsanız ve şehir hayatına ufak bir mola vermek isterseniz gelin ve Balat sokaklarında bilmediğiniz sokaklara girip kaybolun. Çünkü turist olmak bunu gerektirir. 🙂

balat’ta gezilecek yerler sokaklar

8. Merdivenli Yokuş

Bazı yerler vardır ki semtle özdeşleşir hatta semtin sembolü olur. İşte “Merdivenli Yokuş” da Balat denilince ilk akla gelen Balat’ın en dik sembolü 🙂

balat görülecek yerler Merdivenli yokuş

Bu yokuş Balat gezilerinin, rehberlerinin ve fotoğrafçılarının es geçmediği es geçilmeye kalkıldı mı “Hocam merdivenli yokuşa gitmeyecek miyiz?” sorularının işitildiği hoş bir mekan.

Merdivenli yokuştaki evler 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Sıralaması’na dahil edilmiş olup aslına uygun olarak restore edilmiştir. Merdivenli yokuş cumbalı birbirinden güzel evlerin arasından adeta gökyüzüne çıkarcasına mutluluk vaad ediyor size. Bu görselin içinde olup mutlu olmamak mümkün mü?

9. Balat Antikacıları

balat antikacıları istanbul gezilecek yerler

Balat sokaklarında dolaşırken birçok antikacı çıkacaktır karşınıza. Nostalji esen sokaklarda bir yandan çalan 45’likler diğer yanda antika dükkanlarındaki müzayedeler. Ne zaman Balat’a gelsem muhakkak bu müzayedelere katılır, açık arttırma ile satılan eşyaları büyük bir dikkatle izlerim.

İçerisi eski eşya dolu, kimi kırık ama maneviyatı yüksek, kimi çalışmayan ama 100 yıllık bir saat, kimi ise gösterişli bir gramafon…

Seyirlik oyun izler gibi onlarca insan dükkana atılan sandalyelere oturup burada açık arttırmayı izler.Kimisi alıcı kimisi ise izleyicidir. Burada oturmak ücretsizdir. Amaç ilgi toplamak olduğu için herkesi içeri davet ediyorlar zaten. Sizlere tavsiyem Balat gezilecek yerler listenize bu antikacıları da eklemeyi unutmayın.

10. Çıfıt Çarşısı

Eskiden her türlü eşyanın satıldığı çarşılara “Çıfıt Çarşısı” denilirmiş. Bu çarşılarda Osmanlı döneminde Yahudi Esnaf ticaret yaparmış. Şuan bu nüfus sayıca çok azalsa da yine her türlü eşyayı bulabileceğiniz Balat gezilecek yerler listenizde olması gereken hoş bir çarşı.

Balat’ta Ne Yemeli, Ne İçmeli?

Balat gezilecek yerler listemizde sıra geldi en iştahlı bölüme. Gezdik tozduk, ee haliyle de acıktık. Peki Balat’ta ne yenir, ne içilir?

Forno Balat

balat gezilecek yerler Forno Balat

Balat’ın gelindi mi uğranmadan dönülmemesi gereken meşhur mekanı. Pide ve lahmacunları o kadar leziz ki birini yesen diğerinin hatırı kalıyor. Birçok ünlü isimi de ağırlayan bu mekan Balat geziniz sırasında doyurucu bir yemek isteyenlerin ilk adresi olmalı. Lahmacun 6 TL, pizza ve pideleri ise ortalama 20 TL civarı.

Cafe Naftalin K

balat gezilecek yerler Cafe Naftalin K

Naftalin K vintage sevenlerin içinden çıkmak istemeyecekleri harika bir mekan. İçeride nostalji rüzgarları esiyor. Mahalle arasındaki muhallebicide gizli gizli bulaşan aşıklar edasında çiftlerle dolu mekan. Öyle samimi bir ortam var burada. Gelmişken dibek kahvesi içip yanına da kurabiye tabağı söylemeyi unutmayın. Dibek kahvesi 8 TL, kurabiye tabağı 6 TL.

İncir Ağacı Kahvesi

balat incir ağacı kahvesi

Balat’ın en renkli mekanlarından biri İncir Ağacı. Çiçekli süslü duvarları, renkli bahçesiyle fotoğraflarda sürekli karşınıza çıkan o mekan işte burası. Yer bulabilirseniz keyifli bahçesinde oturup soluklanmanızı tavsiye ederim.Yanınızda Sadri Alışık. Zihninizde Ah Müjgan Ah: “Bir daha mahalleye gelmedi, gelemedi Müjgan. Bizim dar ve eski sokaklara otomobili sığmıyormuş dediler.”

Agora Meyhanesi

Balat gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen kuşkusuz Agora Meyhanesi’dir. Burası Agora Meyhanesi burada yaşanır aşkların en şahanesi. Birçok filme şarkıya konu olmuş 1890’lardan günümüze gelmiş Agora Meyhanesi Balat’ın gözbebeklerinden. Meyhane kültürünün yaşayan en canlı örneği, en azından bir defa havası solunası.

Balat Hobbit House

Hobbit House balat istanbul

Kahvenizi içerken iyilik yapmaya ne dersiniz? Evet yanlış duymadınız “iyilik“. Burası geliri çocuklar yararına kullanılan ve gönüllü öğretmenler tarafından üst katında resim, tiyatro gibi çeşitli eğitimlerin verildiği bir iyilik yuvası.

Balat’ın cafeleri popülerliği nedeniyle çok ucuz olmasa da bir yere oturmasanız bile buraya gelin ve oturun. Çorbada herkesin bir tuzu olsun. Çocukların yüzündeki gülümse olmak inanın çok güzel..

Atolye Kafası Hangar

balat’ta görülecek yerler Atolye Kafasi Hangar

Size Balat gezilecek yerler listesi için ilginç bir mekan daha. Bir cafe hayal edin ki her şey satılık olsun. Oturduğunuz sandalye de buna dahil 🙂 Mekanda belirli günlerde canlı müzik oluyor ama benim henüz dinleme fırsatım olmadı.

Bir şey yiyip içmelikten ziyade görüp geçmelik mekanlardan bana göre maalesef. Çünkü menü içeriği çok zayıf. Yemek yemek için pek bir seçenek yok. Ambiyansı yaşamak içinse bir çay bir kahve yeterli olacaktır 🙂 Bu arada mekanın hoş duvarlarının ilk görüşte dikkatinizi çekeceğinden eminim. Bu anı kaçırmadım tabi ki 🙂

Balat’a Nasıl Gidilir?

balat gezilecek yerler istanbul

Balat, İstanbul’un Haliç kıyısında olup Ayvansaray ve Fener semtlerinin arasında bulunmaktadır.

Toplu taşıma ile gelecekler için en kolay yol Eminönü’nden kalkan otobüslerle sahil yolu üzerinden Balat’a ulaşmaktır.

Bunun dışında her iki yakadan gelecekler için önereceğim ve benim de en çok tercih ettiğim yöntem ise Ayvansaray metrobüs durağında inerek sahil yolundan 10-15 dk keyifli bir yürüyüş eşliğinde Balat’a ulaşmak ya da buradan kalkan İETT otobüslerini kullanmak.