Dalyan Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 12 Yer!

dalyan gezilecek yerler

Doğanın yıkıcı etkilerinin binlerce yıllık süreç içerisinde nasıl güzellikler yaratabileceğinin canlı kanıtı niteliğindeki Dalyan, eşsiz ekosistemi ve pek çoğuna halen insan eli değmemiş coğrafi güzellikleri ile bir cenneti andırıyor. Her yıl barındırdığı güzellikleri görmek için binlerce gezgini kendisine çeken Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı bu cennetin görülmeye değer mekânlarının nereler olduğunu, Dalyan gezilecek yerler listesi ile öğrenebilirsiniz.

Dalyan Gezilecek Yerler Listesi

Karayolu bağlantılarının zayıf olduğu Dalyan’ı toplu taşıma aracı misali işleyen teknelerle rahatlık gezebilirsiniz.

Caretta Caretta cinsi kaplumbağaların üreme bölgesi olan İztuzu Plajı’nı merkeze alan tekne gezilerinden sonra karnınız acıkırsa bölgenin verimli sularından avlanan mavi yengeçlerle kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.

Şifa bulmak ve yenilenmek içinse Dalyan’ın ünlü kaplıcalarının çamur banyosunu deneyebilirsiniz. Sakinliğin egemen olacağı Dalyan tatilinizde biraz hareket isterseniz Dalaman Çayı’nda rafting yapabilirsiniz.

1. İztuzu Plajı

dalyan’da gezilecek yerler İztuzu Plajı

Dalyan gezilecek yerler listesi hazırlarken ilk sıraya yerleştirebileceğiniz İztuzu Plajı, ince kumlu yapısından dolayı mayıs-eylül ayları arasında Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalar tarafından yumurtlama alanı olarak kullanılıyor.

Bu dönemde kaplumbağaların rahatsız olmaması için 20.00-08.00 saatleri arasında ziyarete kapalı tutulan kumsal, tuzlu ve tatlı su arasında uzanan ender plajlardan birisi konumunda.

Kara yolu ile rahatça ulaşabileceğiniz plajda gün içerisinde Marmaris, Fethiye, Bodrum gibi yerlerden gelen tur tekneleri sayesinde anlık yoğunluk yaşanabiliyor.

2. Likya Kaya Mezarları

dalyan’da gezilecek yerler Likya Kaya Mezarları

Ülke tanıtımında da sıklıkla kullanılan Likya Kaya Mezarları, Kaunos Antik Kenti’nde yaşayan halk tarafından oluşturulmuş.

İster denizden isterseniz de karadan ulaşabileceğiniz mezarların en eskisi M.Ö. 4. yüzyılın 2. çeyreğine tarihlendirilmiş.

Aşağısındaki suya yansıyan görüntüleriyle fotoğraf çekmeyi sevenlere eşsiz manzaralar sunan kaya mezarları, yabancı toplulukların akınları sonucu yarım kalan büyük mezarla birlikte toplam 6 gruptan oluşuyor.

3. Kaunos Antik Kenti

dalyan gezilecek yerler Kaunos Antik Kenti

Diğer adı “Kbid” olan Kaunos Antik Kenti, Arkaik Dönem’den Bizans İmparatorluğu zamanına kadar yerleşim amaçlı olarak kullanılmış.

Miletos’un ikiz çocuklarından Kaunos öncülüğünde inşa edildiği anlatılan yerleşim, ilk kurulduğu dönemde liman kenti olmasına rağmen M.Ö. 200’lü yıllarda yaşanan Rodos Depremi’nde yatağı değişen Dalaman Çayı’nın biriktirdiği alüvyonlar nedeniyle denizden uzaklaşmış.

Kaya mezarlarının en ünlü bölümünü oluşturduğu kentte yapılan kazı çalışmaları sonucunda sur duvarları, agora, hamam, tiyatro ve tapınak bölümleri gün yüzüne çıkartılmış.

4. Sülüngür Gölü

dalyan Sülüngür Gölü

Ziyaret için en uygun döneminin nisan-ekim ayları arası olduğu Sülüngür Gölü, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Köyceğiz–Dalyan Lagün Sistemi’nin bir parçasını oluşturuyor.

Kıyısının bir bölümü çam ormanlarıyla kaplı gölde balık kooperatifi tarafından çipura ve levrek yetiştirildiği için çevresinde konaklamaya izin verilmiyor. Ancak uzunluğu 2 kilometreyi, genişliğiyse 1,5 kilometreyi bulan Sülüngür’ün tuzlu suyunda yüzerek serinleyebilirsiniz.

5. Dalyan Pazarı (Cumartesi)

Dalyan Pazarı (Cumartesi)

Tipik bir Ege köyü havasındaki mahallede her cumartesi kurulan pazarı, hem yöresel eşyaları hem de bölgenin verimli arazilerinde yetişen tarım ürünlerini satın almak için Dalyan gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Bölgenin güler yüzlü, dost canlısı insanının Dalyan Pazarı’na getirdiği ürünler, çeşitlilikleri nedeniyle neredeyse her zevke hitap ediyor.

Rengârenk tezgâhlarının arasında dolaşırken fotoğraf çekecek ideal kareleri kolayca yakalayabileceğiniz pazarda karnınız acıkırsa köylü kadınlar tarafından yeni yapılmış bir gözlemeyle karnınızı doyurmanızı tavsiye ederim.

6. Ekincik Koyu

dalyan gezilecek yerler Ekincik Koyu

Caretta Caretta’ların yumurtladığı alanlardan birisi olan Ekincik Koyu, doğallığını koruyan eşsiz güzellikleri sayesinde hem karadan hem de denizden gelen pek çok tatilciye hayatlarında unutamayacakları anlar yaşatıyor.

Günübirlik denize girmenin yanı sıra tesisleri sayesinde konaklama için de tercih edebileceğiniz koydan hareket eden teknelerle çamur banyosu yapabileceğiniz Sultaniye, Delibey, Gelgirme gibi kaplıcalara ulaşabilirsiniz.

Sakinliği ile ön plana çıkan koyda ayrıca yemek yiyebileceğiniz çok güzel restoranlar da faaliyet gösteriyor.

7. Bacardi Koyu

dalyan gezilecek yerler Bacardi Koyu

Yerel halk tarafından “Kara Salih”, resmi olaraksa “Kargıcak” olarak adlandırılan Bacardi Koyu, Dalyan’da rahatsız edilmeden denize girip; güneşlenebileceğiniz bakir yerlerden bir tanesi.

Araçların geçebileceği bir yolu olmadığı için sadece yaya ulaşabileceğiniz koy, neredeyse çakıl büyüklüğünde kumla kaplı 200 metrelik sahile sahip. İztuzu Plajı’nın solunda kalan koyun denizi ise kimi zaman hırçın olabiliyor.

8. Yuvarlak Çay

dalyan Yuvarlak Çay

Dalyan gezilecek yerler listenize doğayla baş başa kalıp, stres atmak için dâhil edebileceğiniz Yuvarlak Çay, soğuk suyu sayesinde yazın en sıcak gününde bile serinlemenizi sağlıyor. Üstelik ağaçların ve kayaların arasından fışkıran kaynakların oluşturduğu çayın çevresinde keyifle konaklayabileceğiniz tesisler bulunuyor.

Akarsuyun kaynağı doğrultusunda kısa bir yürüyüş yaparsanız, havuzlarda yetiştirilen alabalıkların başrolünde olduğu lezzetli bir öğünle karnınızı doyurabilirsiniz.

9. Aşı Koyu

dalyan Aşı Koyu

Dalyan’a 20, Sarıgerme’ye ise 14 kilometre uzaklıktaki Aşı Koyu, büyük şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve kafa dinlemek isteyenler için ideal ortama sahip bir yer.

Patikalardan yürüyerek ulaşabileceğiniz koy, el değmemiş doğası nedeniyle deneyimli gezginlerin uğrak yeri konumunda. Eğer dalış yapmayı seviyorsanız, koyun zengin su altı çeşitliliğini rahatsız edilmeden deneyimleyebilirsiniz.

10. Sultaniye Kaplıcaları

dalyan’da görülecek yerler Sultaniye Kaplıcaları
Foto kaynak: dalyanteknekoop.com

Kaunos halkı tarafından da kullanılan Sultaniye Kaplıcaları, Dalyan’a 4 kilometre uzaklıktaki Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alıyor.

Kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeren; 39 derece sıcaklığa sahip suyunun romatizma, siyatik, cilt ve kadın hastalıklarında tedaviyi destekleyici özelliği bulunan kaplıcaya ulaşım için Dalyan’dan veya Ekincik Koyu’ndan kalkan tekneleri kullanabilirsiniz.

Çamur banyosu yapmak için de ziyarete edebileceğiniz termal kaynağın en büyük özelliği ise suyunun yüksek radyoaktivite oranı nedeniyle rehabilite edici özelliğe sahip olması.

11. Sülüklü Göl

Çandır Köyü’nün sınırları içerisindeki Kaunos Antik Kenti’nin liman bölgesi, M.Ö. 3. yüzyılın ilk çeyreğinde Rodos’ta gerçekleşen büyük depremin yıkıcı etkisiyle denizle bağlantısını kaybedip, zaman içerisinde Sülüklü Göl’e dönüşmüş.

Dalya’dan hareket eden teknelerle gölü aşıp antik limanın olduğu yere giderseniz, o dönem fener görevi görmesi için ateşlerin yakıldığı büyük oyukları fark edebilirsiniz.

Eşsiz bir kahvaltı için göl kıyısına kurulu mekânlara uğramanızı tavsiye ederim. Günün ilerleyen saatlerinde ise bu yerlerin bir kısmında yörenin ünlü mavi yengecinin tadına bakma fırsatı yakalayabilirsiniz.

12. Çandır Köyü

Dalyan gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunmasını tavsiye edeceğim son yer olan Çandır Köyü, kültürel açıdan oldukça zengin bir yerleşim.

Yörükler hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz köyde yaşayan yerel halk, kendi kültürlerini anlatan bir Yörük Evi’ni ziyarete açmışlar. Dalından kopmuş meyvelerle güç toplayacağınız köyün yüksek kısımlarına çıktığınızda ise tüm Dalyan Deltası’nın etkileyici manzarasını izleyebilirsiniz.