Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri)

Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, başkent Ankara’ya seyahat eden gezginlere Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar geçen uzun süreçte Anadolu’da hâkimiyet kuran medeniyetler ve kentin gelişimi hakkında değerli bilgiler aktarıyor.

Kente hâkim noktadaki Ankara Kalesi’nin güneydoğusunda faaliyet gösteren müzenin yer aldığı yapılar bile Osmanlı mimarisinin ne kadar gelişmiş ve zarif olduğunu kanıtlıyor. Kültürel tesisi ziyaretinizin ardından dilerseniz rotanızı, oldukça yakın konumdaki Rahmi M. Koç ve Etnoğrafya müzelerine çevirebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hakkında Bilgi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi fotoğraflar

Eşsiz koleksiyonu nedeniyle yıl boyunca yoğun ilgi gören kültürel tesisin temelleri, 1921 yılında dönemin Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey’in çalışmaları sonucu kentin ilk müzesinin Ankara Kalesi’nin Akkale isimli burcunda kurulmasıyla atılmış.

Bu dönemde Akkale’deki müzeye paralel olarak Augustus Mabedi ve Roma Hamamı’nda da antik eserler biriktirilmeye başlanmış. Hatta Mustafa Kemal Atatürk’ün görüşleri doğrultusunda bir “Eti Müzesi” kurulması fikri benimsenince farklı bölgelerdeki Hitit buluntuları da Ankara’ya getirilmiş.

Toplanan koleksiyonun büyüklüğü nedeniyle ortaya çıkan geniş sergi alanı gereksinimini karşılamak için müzenin Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’ne taşınmasına karar verilmiş. Ancak her iki yapının 1881’deki yangından beri kullanılmaması, kapsamlı bir yenileme çalışması yapılması zorunluluğunu da beraberinde getirmiş.

Kültür Müdürü Hamit Zübeyr Koşay’ın görevlendirdiği Maarif Vekili Saffet Ankan gözetiminde 1938 yılında başlayan çalışmalar, 1968’e dek devam etmiş.

Yenileme süreci devam ederken, bedestenin onarımı tamamlanan orta kısmına 1940 yılında Alman Arkeolog H.G. Guterbock başkanlığındaki heyet tarafından eserler yerleştirilmiş. Oluşturulan bu sergi alanı ziyarete 1943 yılında açılmış. Akkale ise 1948’den itibaren depo olarak kullanılmaya başlanmış.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin faaliyette olduğu yapıların tarihi, Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı tahtında olduğu döneme kadar uzanıyor. Bedestenin Mahmut Paşa tarafından Ankara sof kumaşlarının ticareti için 1464-1471 yılları arasında yaptırıldığı düşünülürken, Kurşunlu Han’ın İstanbul’un Üsküdar İlçesi’ndeki imaretine kaynak sağlaması amacıyla Mehmet Paşa’nın isteği doğrultusunda inşa ettirildiği biliniyor.

Akkale’den sonra müzeye ev sahipliği yapan Kurşunlu Han’ın odalarının bir kısmı araştırmacılara tahsis edilirken; geri kalanları konferans salonu, iş atölyesi, kütüphane ve laboratuvar olarak kullanılıyor. Mahmut Paşa Bedesteni ise halen daha müzenin zengin koleksiyonunu görmeye gelen tarihe meraklı konukları ağırlıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Görülmesi Gereken Önemli Bölümler

Anadolu Medeniyetleri Müzesi turu

1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülüne layık görülen kültürel tesisin geniş koleksiyonu kronolojik sıraya göre bölümlere ayrılmış durumda. Paleolitik Çağ’a ayrılan bölümde sergilenen taştan ve kemikten yapılmış eşyaların büyük çoğunluğu, Antalya yakınındaki Karain Mağarası’nda gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında bulunmuş.

Neolitik Çağ’a ait eserlerin sergilendiği alanda inceleme fırsatı bulabileceğiniz araç-gereçler ise Çatalhöyük ve Burdur Hacılar’dan müzeye getirilmiş.

Müzenin Kalkolitik Çağ’a ayrılan kısmında Anadolu çevresinde gelişen uygarlıkların etkileri rahatlıkla anlaşılabiliyor. Eski Tunç Çağı bölümünün merkezinde Alacahöyük kazılarında elde edilen eşyalar yer alıyor.

Anadolu’da yazılı tarihin başlangıcına dair değerli bilgiler Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ayrılan alanda sizleri bekliyor. Bu bölümü gezdikten sonra dilerseniz gezinize Eski Hitit ve Hitit İmparatorluğu ile Frig, Geç Hitit, Urartu, Lidya dönemlerine ait buluntuları inceleyerek devam edebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi içi

Müzede oluşturulan Çağlar Boyu Ankara temasına sahip bölüm kentin ilk dönemlerinden günümüze kadar süreçteki gelişimini gözler önüne sererken, M.Ö.1200’lerden Günümüze Anadolu Uygarlıkları aynı dönemleri çok daha geniş bir açıdan ele alıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi bünyesinde tarihi çağlara ışık tutan bölümlerin dışında birçok ören yeri de bulunuyor. Tarihi zenginlikleri nedeniyle gezi rotanıza dâhil edebileceğiniz bu mekânların başında Gordion Müzesi, Ankara Roma Hamamı, Augustus Tapınağı ve Gavurkale geliyor.

Hatta 4.000 yıldan fazla bir süre önce inşa edildiği düşünülen Ankara Kalesi de müze bünyesindeki ören yerlerinden bir tanesi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi nasıl gidilir
Anadolu Medeniyetleri Müzesi konum bilgisi

Müze, Ankara’nın merkezindeki Altındağ İlçesi’nin Atpazarı Semti sınırları içerisinde yer alıyor. Müzeye bağlı ören yerlerinin büyük kısmıysa Ulus Meydanı yakınında bulunuyor.

Merkezi konumdaki kültürel tesisin ve diğer tarihi mekânların yakınındaki Ulus Meydanı’na, kentin pek çok yerinden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabiliyor.

Meydanda bulunan görkemli Atatürk Anıtı’na vardığınızda Ankara Kalesi’ne doğru tabelaları takip ederek yürürseniz, birkaç dakika içerisinde müzenin bulunduğu Gözcü Sokak’a ulaşabilirsiniz.

Ören yerlerinin konumu ve içeriği hakkında detaylı bilgiyi, müzenin resmi web sitesindeki şu sayfa aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti 2018

Anadolu Medeniyetleri Müzesi gezisi

2018 yılı için müzeye giriş ücreti, 20 Türk Lirası olarak belirlenmiş. Eğer Müzekart sahibiyseniz, müzeyi bir yıl boyunca ücret ödemeden istediğiniz kadar ziyaret edebilirsiniz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm tesislerde geçerli olan ziyaret kartı yetişkinlere 30, öğrenci ve öğretmenlere 15 Türk Lirası fiyatla sunuluyor. Rehberler, engelliler, 18 yaş altı bireyler ve 65 yaş üstü vatandaşlarsa karta yalnızca 5 Türk Lirası ödeyerek sahip olabiliyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi gezisi

Anadolu’da kurulan medeniyetlerle ilgili detaylı bilgiler barındıran müze, dini bayramların birinci günleri hariç yıl boyunca 08.30’dan 17.30’a kadar ziyarete açık tutuluyor. Yalnız gişelerde bilet satışı 17.15’te sonlandırılıyor. Kültürel tesis, bayramların birinci gününde ise 13.00’dan itibaren kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Ankara, konaklama konusunda gezginlere bir çok seçenek sunan şehirlerden biri. Şehrin bir çok bölgesinde uygun fiyatlara otel bulmanız mümkün. Dilerseniz Ankara gezisi boyunca konaklama yapabileceğiniz tüm otelleri ve son dakika fırsatlarını Trivago üzerinden inceleyebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi dışında başkentte ziyaret edilmeye değer diğer mekânları öğrenmek isterseniz, “Ankara Gezilecek Yerler” başlıklı liste içeriğimize göz atabilirsiniz. Eğer konforlu konaklama önerilerine ihtiyaç duyarsanız, “Ankara’da Nerede Kalınır?” başlığı altında sıraladığım otel seçeneklerini inceleyebilirsiniz.