Ankara Hamamönü Gezi Rehberi (Kahvaltı, Gezilecek Yerler…)

Ankara Hamamönü gezi rehberi

Lezzetli bir sabah kahvaltısı ile güne başlayabileceğiniz, kahvehanelerinde Osmanlı şerbetinin tadına bakabileceğiniz, sokaklarında macun ve mısır satanlara denk gelebileceğiniz Hamamönü, Ankara’nın tarihini öğrenmek isteyenlere sayısız fırsat sunuyor.

Yakın zamanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ziyaretçilerine köklü bir tarihin yanı sıra çeşitli sanatsal ve kültürel aktiviteler sunan semtte 19. yüzyılda kente hâkim olan mimari anlayışın tüm detaylarını inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Hamamönü Hakkında Bilgi

Tarihi semtin yeniden Ankara’ya kazandırılması, Altındağ Belediyesi’nin 2006 yılında bölgede sokak sağlıklaştırma projesini başlatması sonucunda gerçekleşmiş.

Büyük bölümü 19. yüzyılda inşa edilmiş 250 yapıyı barındıran semtin Dutlu, İnci, Fırın, Hamamönü, Sarıkadın, İnanlı ve Mehmet Akif Ersoy isimli sokaklarını kapsayan bu çalışma kimi yerlerde aydınlatma ve çevre düzenlemesi ile sınırlı tutulmuş.

Sarıkadın Sokak gibi bölgelerde ise bakımsızlıktan yıkılan yapıların büyük kısmı aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş.

Ankara Hamamönü hakkında bilgiler

Otantik atmosfere sahip yerleşim bölgesi, Ramazan Ayı’nda düzenlenen aktiviteler sayesinde kentin en fazla ziyaretçi alan noktalarından birisi haline geliyor.

Eğer siz de bu dönemde Hamamönü’ne gitmeyi tercih ederseniz Osmanlı dönemine özgü eğlenceleri, farklı temalara sahip söyleşi programlarını ve etkinlikleri yerinde izleme fırsatına kavuşabilirsiniz.

Hamamönü gezinizi tamamladıktan sonra Kale bölgesine geçip At Pazarı civarındaki müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Osmanlı zamanında Ankara’daki ticari hayatın merkezinde yer almış bu bölgede gezilecek yerlerin başında Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’nde faaliyet gösteren Anadolu Medeniyetleri Müzesi geliyor.

Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının tam karşısında bulunan Çengelhan ve Safranhan içerisindeki Rahmi M. Koç Müzesi ise kentin sanayi odaklı ilk ve tek kültürel tesisi unvanının sahibi.

Hamamönü Tarihi

Hamamönü görülecek yerler

Tarihin eğlence ve sanatla buluştuğu Hamamönü Semti’nin kuruluşuna, Oğuzlar’ın Bayındır Boyu’na bağlı beylerden ve Sultan II. Murad’ın kadı askeri Celalettin Karacabey’in bir külliye yaptırması sebep olmuş.

Caminin yanı sıra hamam, ahır, saman deposu gibi bölümleri bulunan külliye, uzunca bir süre boyunca yardıma muhtaçlar için bir sığınak görevi görmüş.

19. yüzyılda nüfusu artan yerleşim bölgesine dönemin mimari anlayışına uygun binalar inşa edilmiş. Bölgenin gelişimi, Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar devam etmiş.

Zaman içerisinde kentin başka bölgelere doğru gelişim göstermesi, burada oturan halkın büyük kısmının taşınmasına neden olmuş. Bu durum kentin ilk yerleşimlerinden birisi sayılan Hamamönü’nü güvenlik açısından zayıf ve başıboş bir hale getirmiş.

Bir süre kentin merkezinde kaderine terk edilen tarihi yaşam alanı, 2000’li yılların başında Mehmet Akif Ersoy Parkı’nın yapımını merkezine alan çalışmalar sonucunda eski görkemini ve prestijini yeniden kazanmış.

Hamamönü’nde Görülmesi Gereken Önemli Yerler

Hamamönü turu

Ankara’nın en eski semtlerinden birisi olan Hamamönü gezilecek yerler açısından konuklarına pek çok seçenek sunuyor. Bu seçeneklerin başında, bölgenin günümüzde kullanılan adını almasına neden olan Karacabey Hamamı geliyor.

13 yıllık bir inşa sürecinin ardından 1440’da tamamlanan çifte hamamın taban kısmında yer alan mermerler Elazığ, Sivrihisar ve Afyon’dan getirtilmiş. Ankara’da halen daha kullanımda olan iki tarihi hamamdan birisi konumunda olan 94 kişi kapasiteli yapının inşasının tamamlanmasının ardından aynı adlı anılan ve külliyenin en önemli kısmı sayılan caminin yapımına başlanmış.

Yazın bölgeye giderseniz, Belediye Kültür Sanat Evi adıyla ziyarete açılan Kabakçı Konağı’ndaki yazlık sinema bölümünde gerçekleştirilen akşam gösterimlerine katılabilirsiniz.

Hamamönü gezilecek yerler Kabakçı Konağı resimleri
Hamamönü gezilecek yerler Kabakçı Konağı

2010 yılından beri burada nostaljik bir ortamda eski Türk filmleri izleyicileriyle buluşuyor. Hafta sonları canlı müzik etkinlikleri düzenlenen mekânın bahçesinde dilerseniz gündüzleri çay içip, yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.

Kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan tesisin hemen yakınında, Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tahtında olduğu dönemde inşa edilen Tacettin Camii ve Dergâhı yer alıyor.

Adını Tacaeddin Sultan’dan aldığı söylenen cami 1826 yılında tamir edilmiş ve bu sırada çevresine Sultan Abdülmecit’in emri ile türbe, dergâh evi, hazire inşa edilerek bir külliye haline getirilmiş.

Hamamönü görülmesi gereken yerler Taceddin Dergahı
Taceddin Dergahı, Hamamönü, Ankara

Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı döneminde milletvekili olarak Ankara’ya geldiğinde konakladığı dergâh evi, günümüzde ünlü şairin adıyla anılan bir müze olarak faaliyet gösteriyor.

Hamamönü gezilecek yerler Mehmet Akif Kültür Evi gezi notları
Mehmet Akif Kültür Evi, Hamamönü

Hamamönü görülmesi gereken yerler Mehmet Akif Kültür Evi
Mehmet Akif Kültür Evi, Hamamönü

Hamamönü gezilecek yerler Mehmet Akif Kültür Evi
Hamamönü Mehmet Akif Kültür Evi

İstiklal Marşı’nın yazıldığı evde çeşitli fotoğrafların yanı sıra eskiden gündelik yaşamda kullanılan eşyalar sergileniyor. Dini yapının bahçesinde ayrıca helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP eski lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun mezarı bulunuyor.

Hamamönü görülmesi gereken yerler Muhsin Yazıcıoğlu mezarı
Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabri. Taceddin Dergahı, Hamamönü

Kitabesinde 1421 yılında inşa edildiği yazılı olan Hacı Musa ve bahçesinde Mimarzade Ailesi’nin mezarı bulunan Sarıkadı ile Hacı İlyas, Mehmet Çelebi camilerini gezip; Mehmet Akif Ersoy Meydanı’ndaki saat kulesini, heykeli gördükten sonra rotanızı Sanat Sokağı’na doğru çevirebilirsiniz.

Hamamönü gezilecek yerler saat kulesi

Yapılan çalışmalar sayesinde kentin en önemli kültür-sanat merkezlerinden birisi haline gelen sokakta tüm aktiviteler geleneksel Hamamönü evlerinde gerçekleştiriliyor.

Resim, ebru, hat, cam vitray, seramik, kukla ve takı yapımı gibi dallarda usta birçok sanatçının faaliyet gösterdiği sokakta el emeğiyle yaratılan ürünleri satın almak isterseniz, haftanın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında açık olan El Ürünleri Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Pazar alanında, Altındağ Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezi’ne üye 50 kadın dönüşümlü olarak 12 stantta ürünlerini ziyaretçilere sunuyor.

Hamamönü Evleri

Ankara Hamamönü gezi rehberi
Hamamönü evleri

Hazır Hamamönü’nde gezilecek yerlerden bahsetmişken, mimari özellikleriyle insanı büyüleyen konaklara ayrı bir parantez açmak istiyorum. Ankara’nın merkezinde olmasına rağmen kentin karmaşasından arınmış bir ortama sahip tarihi semtin sokaklarında 250’ye yakın konak bulunuyor.

Altındağ Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmasının odağında yer alan konaklar, 19. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin Anadolu’daki en başarılı örnekleri arasında sayılıyor.

Hamamönü Evleri tasarım açısından 17. ve 18. yüzyıllarda benimsenen geleneksel yapı tarzından izler taşıyor. İlk katlarında taş kaplama kullanılan evler, ağırlıklı olarak ahşap malzemeden inşa edilmiş. Bu sayede yapılar dayanıklılık kazanırken, sade ve şık bir görünüme kavuşmuş.

Yapıların alt katları hizmet odalarına, üst katları ise bir sofa etrafında simetrik olarak dizilen oturma ve yatma alanlarına ayrılmış. Ayrıca evlerin bir kısmında yüksek duvarlarla çevrelenmiş dış avlulara yer verilmiş.

19. yüzyılın son dönemlerinde Mavağa tarafından inşa edilen Kamil Paşa Konağı, Hamamönü Evleri’nin en güzel örneklerinden birisi olarak gösteriliyor. Tamamlanmasının ardından Ankara Merkez Kumandanı Kamil Paşa’ya satılan konak, 1980’li yıllarda harap haline gelmiş. Ancak 2009’da aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş.

Semte gelen gezginlerin yoğun ilgisini çeken bir diğer evse Beynam Köyü doğumlu Hacı Mustafa Efendi’nin geçmişte oturduğu Beynamlızade Konağı.

Hamamönü’nde Kahvaltı

Ankara Hamamönü’nde kahvaltı

Hamamönü, tarihi yapıları kadar kahvaltısıyla da ün kazanmış durumda. Peynir çeşitlerinden şarküteri ürünlerine, menemenden patatesli böreğe kadar oldukça zengin içeriğe sahip kahvaltı ile güne enerji dolu ve keyifli bir şekilde başlamak isterseniz, seçim hakkınızı Hamamönü’nün girişindeki Yeşilçam Turkuaz Bahçe’den yana kullanabilirsiniz.

Adına uygun olarak her tarafı Yeşilçam afişleri ve antika eşyalarla süslenmiş mekânda en çok rağbet gören seçenek Hatay kahvaltısı. Sevdiğiniz bir kişiyle ya da arkadaş grubunuzla kahvaltı yapmak dışında mekânı yazın bahçesinde film izlemek için de tercih edebilirsiniz.

Hamamönü kumda Türk kahvesi

Yeşilçam Turkuaz Bahçe kadar popüler bir diğer mekânsa müşterilerine 3 farklı kahvaltı seçeneği sunan Nar-ı Keyf. Cumartesi günleri canlı müzik organizasyonu düzenlenen kafenin menüsünde çeşitli et yemekleri de bulunuyor.

Hamamönü kumda kahve

Kumda Türk kahvesi ile ünlü Faralya Cafe Restaurant, Hamamönü’nde hem kahvaltı hem de yemek çeşitleri sunan bir başka yer. Kumda pişen dibek kahvesinden bahsetmişken, kahvaltı ve atıştırmalık servisinin yapıldığı Tahtakale Kahvecisi’ni de atlamamak gerekiyor.

Hamamönü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Hamamönü’ne nasıl gidilir
Hamamönü harita konumu

Tarihi kadar kültürel ve sanatsal aktiviteleriyle de ilgi odağı haline gelen Hamamönü, Ankara’nın metropol ilçelerinden Altındağ’ın sınırları içerisinde yer alıyor.

Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye Yerleşkesi’nin hemen arkasında bulunan semte özel aracınız ile ulaşmak isterseniz, İstanbul Yolu-Hipodrom Caddesi güzergâhını takip etmeniz gerekiyor. Ayrıca Eskişehir-Konya Yolu üzerinden aynı caddeye geçiş yaparak da tarihi yerleşime kolayca ulaşabilirsiniz.

Hamamönü’ne ulaşım için toplu taşıma araçlarını tercih ederseniz, sizlere Ankaray’ı kullanmanızı tavsiye ederim. Seçiminizi bu yönde yaparsanız, öncelikle hafif raylı sistemin Cebeci yönünden düzenlenen seferlerinden yararlanıp Kurtuluş durağına ulaşmanız ve hemen ardından 5 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Hamamönü ile birlikte başkente yönelik gezi listenize ekleyebileceğiniz mekânların hangileri olduğunu öğrenmek isterseniz “Ankara Gezilecek Yerler“, konaklama bölgesi ve otel tavsiyelerine ihtiyaç duyarsanız “Ankara’da Nerede Kalınır?” başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.