Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 14 Yer!

bursa çevresinde gezilecek yerler

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti unvanını taşıyan Bursa’nın çevresinde, geçmişleri M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan pek çok yerleşim ve güzellikleriyle kendisine hayran bırakan düzinelerce tabiat harikası bulunuyor. Kentin sahip olduğu bu değerler arasından en önemlilerini Bursa çevresinde gezilecek yerler listesinde sizler için sıraladım.

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler Listesi

Merkezi konumu nedeniyle ulaşımın oldukça kolay olduğu Bursa’nın çevresinde bulunan gezilecek yerlere gitmek için en etkili yol belediye ve ilçe otobüslerini kullanmak. Bunun dışında dolmuşlarla veya kendi aracınızla seyahat etmeyi seviyorsanız GPS kullanarak da listedeki mekanlara rahatça ulaşabilirsiniz.

Bu arada Bursa merkezde gezilmesi gereken yerleri Bursa gezilecek yerler, konaklama ve otel tavsiyelerimizi ise Bursa’da nerede kalınır? başlıklı yazılarımızda okuyabilirsiniz.

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler Haritası

bursa çevresi gezilecek yerler
Bursa çevresinde gezilecek yerleri harita üzerinde inceleyebilirsiniz. Sıralama önem sırasına göre yapılmıştır.

Önce Bursa çevresinde gezilecek yerleri harita üzerinde inceleyelim. Haritada görebileceğiniz üzere gezilecek yerlerin bir kısmı merkeze oldukça yakın konumda, bir kısmı ise biraz uzakta yer alıyor.

Numara sıralaması yazıda olduğu gibi önem sırasına göre yapıldı. Haritayı büyütmek için görsele tıklayabilirsiniz. Haritayı Google Maps‘te açmak ve detaylıca incelemek içinse tıklayın.

1. Uludağ

bursa çevresinde gezilecek yerler uludağ

Bursa çevresinde gezilecek yerler söz konusuysa, özellikle kış sporlarıyla uğraşanlar için, ilk akla gelen yer Uludağ ve zirvesindeki kayak merkezi oluyor. Yerel halkın “Keşiş” olarak da isimlendirdiği 2.543 metrelik dağdaki kayak merkezinde onlarca tesis faaliyet gösteriyor.

Kentin kuzeybatısında yer alan dağa ulaşım için en kolay yol teleferiği kullanmak. Uludağ, yaz döneminde ise zengin bitki örtüsü ile doğaseverleri kendisine çekiyor. Ayrıca derelerin oluşturduğu vadiler doğa yürüyüşleri için elverişli ortamı sunuyor.

2. Cumalıkızık Köyü

bursa civarında gezilecek yerler cumalıkızık

Orhan Bey zamanında kurulan Cumalıkızık Köyü, Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli örneklerini barındırdığı için gezginlerin yoğun ilgisini çekiyor. Köydeki ağaç, kerpiç ve moloz kullanılarak inşa edilmiş 270 evin büyük kısmı günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.

Bursa Garajı’ndan kalkan otobüs veya minibüsler aracılığıyla kısa sürede ulaşabileceğiniz tarihi yerleşimdeki evler dışında gezilmeye değer yerler etnografya müzesi, cami ve hamam. Ayrıca köyde pazar günleri köylülerin kendi ürettikleri ürünleri sattıkları bir pazar kuruluyor.

3. Mudanya

mudanya bursa çevresinde gezilecek yerler

M.Ö 8. yüzyılda İyonlu koloniciler tarafından kurulan Mudanya, deniz yoluyla kente gelenlerin ilk uğradıkları yer özelliğini taşıyor. Kurtuluş Savaşı’nın sonunda imzalanan ateşkes antlaşmasına ev sahipliği yapan, zeytin ağaçlarıyla çevrelenmiş yerleşimdeki Rum Mahallesi başta olmak üzere pek çok bölgede çok sayıda tarihi bina bulunuyor.

Oldukça hareketli bir çarşıya sahip ilçede en çok ziyaret edilen binalar Apostoloi Kilisesi ve Hasanpaşa Hamamı. Mudanya’da doğanın tadını çıkardıktan ve taze deniz ürünlerinin tadına baktıktan sonra tavsiyem Tirilye’ye geçmeniz.

4. Tirilye

bursa çevresinde gezilecek yerler trilye zeytinbağı

Yeni adı Zeytinbağı olan Tirilye, Rumlar tarafından kurulmuş bir balıkçı kasabası. Mudanya’ya uzaklığı sadece 12 kilometre olan kasabada balıkçılığın yanı sıra zeytin ve zeytinyağı üretimi oldukça gelişmiş durumda.

Taş kaplı dar sokakları ile Ege kıyı kasabalarını andıran tarihi beldede gezerken Bizans döneminden kalma çok sayıda dini yapıya denk gelebilirsiniz. Bu yapıların başında Dündar Evi olarak bilinen Yuannes Kilisesi ve camiye dönüştürülmüş St. Stephanos Kilisesi geliyor. Tirilye gezisi sırasında Çamlı Kahve’de mola verip, soluklandıktan sonra Neo-Klasik mimariye sahip Taş Mektep’i ziyaret edebilirsiniz.

5. Gölyazı

bursa gölyazı

Yakınlığı sebebiyle İstanbullular’ın hafta sonu kaçamakları için tercih ettikleri Gölyazı’yı huzurlu ortamı nedeniyle Bursa çevresinde gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Nilüfer İlçesi’ne bağlı yerleşim, Uluabat Gölü üzerinde yer alan bir ada ve köprü ile anakara bağlanmış.

Geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan, bir zamanlar Apollon Krallığı’nın merkezi olan beldede güne ailelerin işlettikleri mekânlarda güzel bir kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz. Tarihi Rum evleri arasında dolaşıp, gölde sandal turu yaptıktan sonraysa karnınız acıkırsa kızartılmış turna balığının tadına bakabilirsiniz. Doğa harikası yerleşime Bursa merkezden 5G otobüsüyle kolayca ulaşabilirsiniz.

6. İznik

iznik bursa çevresinde gezilecek yerler

Çinileri ile adını tüm dünyaya duyuran İznik, hareketli tarihinin arkasında bıraktıkları sayesinde günümüzde adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

M.Ö. 3. yüzyılda inşa edilmiş kalenin büyük kısmı halen daha ayakta olan surlarıyla çevrili ilçede Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda yapıyı kapsayan keyifli bir geziye çıkabilirsiniz.

İlçenin eşsiz doğasını keşfetmek içinse öncelikli olarak gitmenizi önereceğim yer, İznik Gölü. Su sporlarıyla uğraşanların yoğun ilgi gösterdiği gölün meydana getirdiği zengin canlı çeşitliliğini fotoğrafladıktan sonra yeni yakalanmış balık ve yengeçlerle kendinize muhteşem bir ziyafet çekebilirsiniz.
•İznik gezilecek yerler

7. İnkaya Çınarı

bursa inkaya çınarı

Bursa’nın simgelerinden birisi olan 600 yaşındaki İnkaya Çınarı, Uludağ’ın eteğinde yer alıyor. Osmanlı’nın hemen hemen tüm dönemlerine şahitlik etmiş ağacın çapı 3, yüksekliği ise 35 metre.

Ülkemiz sınırları içerisindeki en yaşlı ağaçlardan biri olan çınar, geniş dallarının gölgesinde faaliyet gösteren mekânlar sayesinde kente gelenlerin sıklıkla uğradıkları bir durak haline gelmiş. Köylü kadınların ürettikleri ürünleri sattıkları çınarın çevresinde bir restoran, çay bahçesi ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz dükkânlar bulunuyor.

8. Saitabat Şelalesi

bursa etrafında gezilecek yerler saitabat şelalesi

Kestel İlçesi’ndeki Saitabat Şelalesi’ne D19 ve D20 otobüsleriyle ya da kendi aracınızla gidecekseniz Ankara istikametinde 12 kilometre gittikten sonra Derekızık Köyü’ne giden yola saparak ulaşabilirsiniz.

Kaynağını Uludağ’dan alan tabiat oluşumunun çevresinde piknik alanlarıyla birlikte çok sayıda restoran yer alıyor. Özellikle yazın yarattığı huzurlu ortamda serinleme olanağı bulacağınız şelalenin aktığı kanyon, doğa sporları için elverişli yapıya sahip. Eğer piknik yapmayıp, restoranlarda bir şeyler yemek isterseniz, kiremitte alabalığın tadına bakmanızı tavsiye ederim.

9. Misi Köyü

bursa misi köyü

Yaklaşık 2000 yıl önce kurulmuş olan Misi Köyü, özel aromalı misket üzümlerinden üretilen şarapları ile ün kazanmış. 2B veya B20 otobüslerine binerek kolayca ulaşabileceğiniz köyün kuruluşuna Alex adlı bir keşiş liderlik etmiş.

Şarapçılığın yanı sıra asma yaprağı ve pekmez gibi ürünlerle de bilinen yerleşimdeki yaşamı tanımak için en ideal yer, Şinasi Çelikkol tarafından 2011 yılında açılmış Etnografya Evi. Köydeki bir diğer önemli mekânsa Kavacık Sultanı’nın kabri. Bu arada Misi Köyü özellikle hafta sonları kahvaltı imkanları ile oldukça zengin. Pazar sabah saatlerinde mekanlarda yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz.

10. Suuçtu Şelalesi

bursa suuçtu şelalesi

Doğal güzelliklere meraklı gezginlerin Bursa çevresinde gezilecek yerler listelerine dâhil edebilecekleri Suuçtu Şelalesi, Mustafafakemalpaşa İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Muradiyesarnıç Köyü üzerinden ulaşabileceğiniz şelale, fay hattında meydana gelen çöküntü sonucu oluşmuş. Bölge halkı için önemli bir içme suyu kaynağı olan 38 metre yüksekliğindeki şelale ve çevresindeki ortam huzuru arayanlar için biçilmiş kaftan.

11. Teleferik

bursa çevresinde gezilecek yerler teleferik

2014 yılında yenilenen Teleferik, kış sporları meraklılarının oteller bölgesine 25 dakikada ulaşmalarını sağlıyor. Yenileme çalışmaları sonucunda oteller bölgesine eklenen Kurbağa Kaya ile birlikte ulaşım aracının 4 durağı bulunuyor.

Alışveriş, yeme-içme ve sergi alanlarının bulunduğu Teferrüç Merkez İstasyonu’ndan başlayan yolculukta teleferik önce doğal parka ulaşım olanağı sağlayan Kadıyayla’da duruyor. Bu duraktan sonraki istasyon, yıllarca hattın sonu konumunda olan ve panoramik manzaraya sahip Sarıalan. Dağa çıkışı zahmetsiz hale getiren toplu taşıma aracına ulaşmak için heykelden kalkan dolmuşlara binmeniz yeterli.

12. Saitabat Köyü

saitabat köyü bursa

Birkaç sıra önce doğa harikası şelalesini anlatmış olduğum Saitabat Köyü, kültürel anlamda oldukça gelişmiş bir dağ yerleşimi. Bu gelişmişliğin ana kaynağı, köyün kadınları tarafından kurulan ve ülkemizde alanında ilk olan dayanışma derneği.

Sahip olduğu manzaralarla fotoğraf çekmeyi sevenlerin hoşuna gideceğini düşündüğüm köyde sabah sunulan kahvaltı oldukça zengin ve lezzetli malzemelerden hazırlanıyor. Kentten uzaklaşıp dinlenme olanağı bulacağınız Saitabat’ın hoşuma giden bir diğer yanı ise ziyaretçilerini sıcakkanlı bir şekilde karşılayan halkı.

13. Cennet Kanyonu

bursa cennet kanyonu

Birkaç yıl öncesine kadar yerel halkın anlatılan şehir efsanelerinden korkarak girmeye cesaret edemedikleri Cennet Kanyonu, Yenişehir İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Günece Köyü’ne oldukça yakın konumdaki coğrafi oluşumun başlangıç noktasındaki Girdaplı Gölet bu efsanelerin başlangıç noktasını oluşturuyor.

2015 yılında bir grup dağcının tüm güzelliklerini gözler önüne serdiği kanyon, 6 kilometrelik uzunluğa sahip. Doğa sporlarına tutkuyla bağlıysanız, zeminindeki akarsuyun kimi yerde 3 ila 5 metre arası derinliğe ulaştığı kanyona mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.

14. Küreklidere Şelalesi

bursa civarında gezilecek yerler küreklidere şelalesi

Bursa çevresinde gezilecek yerler listeniz için son önerim, Yıldırım İlçesi’nin Hamamlıkızık Semti’ndeki kent ormanında bulunan Küreklidere Şelalesi. Kaynağını birden fazla akarsuyun oluşturduğu şelale, 82 metrelik yüksekliği ile orman içerisindeki türdeşlerine göre oldukça heybetli bir görünüm sergiliyor.

Çevresindeki 55 farklı ağaç türünün oluşturduğu renk cümbüşü ise bu yeryüzü oluşumunu görülmeye değer kılan bir başka etken. Şelaleye ulaşım için D19 ve D20 otobüslerini kullanabilirsiniz.

Bursa Merkezde Gezilecek Yerler

Bursa çevresinde gezilecek yerleri yazı boyunca anlatmaya çalıştım. Eğer Bursa merkeze geçecek olursanız gezip görmeniz gereken en önemli yerlerin başında şu noktalar geliyor;
•Ulu Camii,
•Yeşil Cami ve Yeşil Türbe,
•Koza Han,
•Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri,
•Muradiye Külliyesi,
•Irgandı Köprüsü,
•Emir Sultan Cami ve Külliyesi,
•Soğanlı Botanik Parkı & Hayvanat Bahçesi,
•Hanlar Bölgesi & Kapalıçarşı,
•Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı),
•Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese),
•Bursa Kent Müzesi,
•Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi,
•Bursa Arkeoloji Müzesi,
•Tophane Saat Kulesi,
•Hünkar Köşkü Müzesi,
•Osmanlı Evi Müzesi,
•Balibey Han,
•Karagöz Müzesi,
•Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi.