Ankara Kalesi (Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Ulaşım…)

Ankara Kalesi görülecek yerler

Konuklarına eşsiz bir kent manzarası sunan Ankara Kalesi, başkentin en önemli sembollerinin başında geliyor. Tarihi en az Ankara kadar eski olan askeri yapıda Galatlar’dan Romalılar’a, Selçuklular’dan Osmanlı’lar kadar pek çok medeniyetin izlerini görmek mümkün. Üstelik dar sokaklarında gezerken birbirinden güzel fotoğraflar çekebileceğiniz kalenin çevresi de en az içi kadar ilgi çekici fırsatlar barındırıyor.

Ankara Kalesi Hakkında Bilgi

Kalenin ilk inşa tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında Galatlar’ın Ankara’ya yerleştikleri dönemde askeri yapının var olduğu biliniyor.

M.Ö. 2. yüzyılda Roma hâkimiyetine geçtikten sonra kale surları ile çevrili kent, ilk defa dış kesimlere doğru yayılmaya başlamış.

Ankara Kalesi tarihi

Yerleşim alanlarının daha geniş bir alana yayılmasından savunma duvarları da nasibini almış ve Augustus Tapınağı’nın olduğu bölgeye doğru genişletilmiş.

M.S. 620 yılında Sasaniler’in kenti ele geçirmelerinin sonrasında tarihi yapı kısmen harap duruma düşmüş. 7. yüzyılın 2. yarısında Bizanslılar’ın kentte hâkimiyet kurması sonucunda yapıda onarım çalışmaları başlamış.

Ankara Kalesi’den Ankara görünümü
Başkent Ankara’nın manzarasını en güzel seyredebileceğiniz yerlerden bir tanesi Ankara Kalesi…

Hatta dış kale bu çalışmalar sırasında İmparator II. Konstantinos’un emriyle inşa edilmiş. Sonraki dönemlerde sık sık Bizans ile Selçuklu hâkimiyeti arasında gidip gelen kale, Osmanlılar tarafından da kullanılmasına rağmen Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın yaptırdığı dışında onarım görmemiş.

Ankara Kalesi resimleri
Ankara Kalesi

Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde ise kalenin en yüksek burcu olan Akkale, 1921 yılından itibaren Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda kurulan Eti Müzesi’ne ev sahipliği yapmış.

Kültürel tesisin kapsamının genişletilip Anadolu Medeniyetleri Müzesi adını alması ve Kurşunlu Han ile Mahmut Paşa Bedesteni’ne taşınmasının ardından kalenin bu bölümü 1948’den itibaren depo olarak kullanılmaya başlanmış.

Ankara Kalesi foto
Çoğu tarihi yapımızda olduğu gibi Ankara Kalesi içinde de yer yer istemediğimiz görüntüler var.

Günümüze kadarki süreçte hem savunma hem de yerleşim amaçlı kullanılan Ankara Kalesi iç içe geçmiş 3 sıra surla çevrelenmiş. Dış kalenin duvarlarının yüksekliği 8 ila 10 metre arasında değişen kısımlarında blok halinde mermer ve bazalt, geri kalanındaysa tuğla kullanılmış.

4 katlı iç kalenin yapımındaysa Ankara Taşı ile birlikte çevredeki antik yapılardan getirtilen parçalardan yararlanılmış. Doğu, batı ve güney yönlerinde uzanan duvarlarda 15-20 metrede bir 5 köşeli savunma kulesi yer alıyor. Bu kulelerin toplam adedi 42.

Ankara Kalesi’nde Görülmesi Gereken Önemli Bölümler

Ankara Kalesi turu

Ankara Kalesi’nin hem iç hem de dış bölümlerinde Osmanlı döneminden kalma pek çok yapı sizleri bekliyor. Bu yapıların bir kısmı hediyelik eşya dükkânı, sanat evi, restoran ve otel olarak kullanılırken; bir kısmında zengin koleksiyonları ile gezginlerin ilgisini çeken müzeler faaliyet gösteriyor.

Ankara Kalesi tarihi evler

Hisar Kapısı’ndan iç kaleye girdiğinizde karşınıza çıkacak evler, mimari açıdan Hamamönü’nde 19. yüzyılda inşa edilen konakların öncülleri konumundalar.

Dik bir alan üzerine inşa edildiklerinden bu yapılar dar planlı olarak tasarlanmışlar. İki ya da üç katlı evlerin yapımında ahşap, kerpiç ve tuğla kullanılmış. Yerel halk alt katları kışlık, üst katları yazlık kullanıma uygun şekilde oluşturmuş.

Ankara Kalesi’nden ne alınır

Yazlık kattaki “Cihannüma” isimli odalarla birlikte geniş saçaklar, kale içindeki Ankara Evleri’nin belirleyici özelliklerini oluşturuyorlar.

Toplam sayısı 400’e yakın olan bu evlerin bir kısmı restore edilmiş. Geri kalan kısmıysa ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda. Metruk haldeki yapıların bulunduğu bölge güvenlik açısından riskli olduğundan, iç kaleyi gezerken bu kısımdan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Ankara Kalesi hakkında bilgiler
Ankara Kalesi sokakları…

Bir zamanlar kentin ticari hayatının merkezi konumunda olan kale çevresindeki sokaklar ise günümüzde antikacılar ve hediyelik eşya dükkânları ile çevrelenmiş durumda. İlginç isimlere sahip bu mekânlarda alışveriş yaptıktan sonra dilerseniz Pirinç Han’ın avlusunda soluklanıp, bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Tarihi Ankara Kalesi

Ardından kale içinde başladığınız tarih kokan yolculuğunuza Anadolu Medeniyetleri ve Ankara Rahmi M. Koç müzelerini ziyaret ederek devam edebilirsiniz. Bu gezinti sırasında vaktiniz kalırsa Ahi döneminin önemli eserlerinden Aslanhane Camii’ne uğramayı sakın unutmayın.

Ankara Kalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ankara Kalesi konumu
Ankara Kalesi konumu

Herhangi bir ücret ödemeden giriş yapabileceğiniz kale, 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık tutuluyor. Altındağ İlçesi’nde, kente hakim bir konumda yer alan tarihi mekana ulaşım için Ulus Meydanı’ndan geçen minibüs, otobüs ve metro seferlerinden yararlanabilirsiniz.

Meydana geldiğinizden anıtın yanından isterseniz yukarı doğru yürüyebilir veya yoldan bir taksi çevirebilirsiniz. Normal bir tempoyla yürüyüş aşağı yukarı 30 dakika sürüyor. Ancak rota eğimli ve kale çevresindeki sokaklar Arnavut Kaldırımı ile kaplı. T

aksilerle kaleye gitmekse en fazla 10 dakika sürüyor. Ayrıca kendi aracınızla bölgeye gitmeyi tercih ederseniz, surların hemen yanında bulunan otoparkı kullanabilirsiniz.

Ankara Kalesi gezipgordum.com

Başkent tatili sırasında Ankara Kalesi ile birlikte başka hangi mekânları ziyaret edebileceğinizi merak ediyorsanız, “Ankara Gezilecek Yerler” listemize göz atabilirsiniz.

Merkezi konumlarıyla bu mekânlara kolayca ulaşmanıza olanak tanıyacak otel önerilerini ise “Ankara’da Nerede Kalınır?” başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.