Kızılay Meydanı ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Ankara Kızılay Meydanı gezilecek yerler

Kızılay Meydanı, Ankara’da hem eğlence hem de alışveriş olanaklarına sahip ender bölgelerden bir tanesi. Adını 1929 yılında inşa ettirilen Kızılay Genel Merkez Binası’ndan alan meydan ayrıca kentin toplu ulaşım ağının da merkezi noktalarından biri konumunda.

Kızılay Meydanı ve Çevresinde Gezilecek Yerler Listesi

Çankaya İlçesi’nin sınırları içerisinde bulunan Kızılay Meydanı, çevresindeki sosyal olanakları ve alışveriş imkânları nedeniyle özellikle tatil günlerinde yoğun ilgi görüyor.

Pek çok gezginin Ankara Gezilecek Yerler listelerinin üst sıralarında yer verdikleri meydana ulaştığınızda aşağıda sıraladığım cadde ve mekânları öncelikli olarak ziyaret edebilirsiniz.

1. Güvenpark

Güvenpark Ankara gezisi

Güvenpark, Kızılay Meydanı çevresinde sizlere zaman ayırmanızı önereceğim ilk yer. 1930 yılında açılan parkın tasarımını ve inşasını Avusturyalı Mimar Clemens Holzmeister üstlenmiş.

Ankaralılar’ın popüler buluşma noktalarından biri olan park, adını havuzun hemen arkasındaki anıttan alıyor. 1935’te tamamlanan bu anıttaki kabartmalar halkın kolluk kuvvetlerine duyduğu güveni, çiftçilerin çalışkanlığını ve insan zekâsını temsil ediyor.

Yemyeşil ortamıyla insana huzur veren alandan biraz daha yukarı çıkarsanız, Başbakanlık binasını görebilirsiniz. Eğer Güvenpark sizlere kalabalık ve gürültülü gelirse meydana yakın konumdaki Kurtuluş Parkı’nı tercih edebilirsiniz.

2. Kızılay Alışveriş Merkezi

Kızılay Meydanı Kızılay Alışveriş Merkezi

Meydana adını veren Kızılay binasının yerine inşa edilen alışveriş merkezi, hem yerel halka hem de gezginlere gezintileri sırasında soluklanabilecekleri kafeler ve zengin alışveriş olanakları sunuyor.

Güvenpark’ın tam karşısında yer alan AVM, 2011 yılında açılmış. İçerisinde 120 mağazanın yanı sıra, eğlence merkezi, çocuk oyun alanları ve 300 araçlık bir otopark bulunuyor.

3. Sakarya Caddesi

Kızılay Meydanı Sakarya Caddesi

Meydan çevresinde akşam eğlenebileceğiniz mekânlar ararsanız, önceliği Sakarya Caddesi’ndeki barlara ve türkü evlerine verebilirsiniz. Araç trafiğine kapalı olduğu için yayalara güvenli bir ortam sunan cadde, kendine özgü ortamı ile konuklarına farklı bir Ankara deneyimi yaşatıyor.

İnkılâp ve Bayındır 1 sokaklardaki alkollü mekânlar daha çok öğrencilere hitap ettiği için genelde fiyat açısından oldukça uygunlar.

4. Karanfil Sokak

Kızılay Meydanı çevresinde gezilecek yerler Karanfil Sokak

Sakarya’dan biraz yukarıya doğru yürüdüğünüzde Kızılay’da hareketliliğin merkezinde yer alan Karanfil Sokak’a ulaşabilirsiniz.

Hem ekonomik fiyatlı yeme-içme mekânlarına hem de lezzetiyle damak çatlatan Ankara dönerinin tadına bakabileceğiniz restoranlara ev sahipliği yapan cadde üzerinde birçok alışveriş olanağı sizleri bekliyor. Ayrıca Kızılay’daki bir diğer buluşma noktası Dost Kitapevi bu sokak içerisinde, metro istasyonuna yakın bir konumda faaliyet gösteriyor.

5. Konur Sokak

Kızılay Meydanı civarında araç trafiğine kapatılmış, hareketliliği ve sosyal olanakları ile dikkat çeken bir diğer yaya yoluysa Karanfil’in paralelinde uzanan Konur Sokak.

Karanfil’den buraya Dost Kitapevi yakınındaki Yüksel Caddesi üzerinden geçiş yapmayı tercih ederseniz, Ankara’nın memur yoğunluklu nüfusuna vurgu yapan ünlü heykeli görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Özellikle hafta sonları ilginin fazla olduğu barlar ile kahvaltı mekânlarının sıra sıra dizildiği sokakta ilerlerken, seyyar satıcıların çeşitli taklit ürünler sattıkları tezgâhları görebilirsiniz.

6. Yüksel Caddesi

Atatürk Bulvarı’ndan başlayıp Çaldıran Parkı’na kadar uzanan Yüksel Caddesi, Karanfil ve Kızılay Alışveriş Merkezi’nden sonra meydan civarında alışveriş olanakları açısından en zengin yerlerden bir tanesi.

Bulvara yakın olan kısmında pek çok heykelin yer aldığı yeşillikler içerisindeki cadde üzerindeki Limon Baazar ve Eylül Pasajı’nda takı, hediyelik eşya ve giysi satan dükkânlar bulunuyor.

7. Kocatepe Camii

Kocatepe Camii

Yüksel’den Mithatpaşa Caddesi’ne döndükten sonra dümdüz ilerleyerek kolayca ulaşabileceğiniz Kocatepe Camii, tarihi eser niteliği taşımasa da mimari özellikleri ile gezginlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

1967-1987 yılları arasında inşa edilen caminin iç ve dış tasarımında ağırlıklı olarak Osmanlı stili tercih edilmiş. 4 minareli dini yapının 4.500 metrekarelik alanı içerisinde ibadet için kullanılan bölümlerin dışında konferans salonu, kütüphane ve otopark bulunuyor.

Kızılay Meydanı çevresi konaklama açısından da oldukça zengin. Bu seçenekler hakkında detaylı bilgi edinmek için “Ankara’da Nerede Kalınır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.